FINS AL 16 DE SETEMBRE

Realitat virtual per votar la Santa Coloma del futur

Els veïns poden visualitzar en 3D les dues opcions d'una reforma urbana que es votarà pròximament

És la primera vegada que una ciutat utilitza aquesta immersió en un procés participatiu

cmontanyes39977181 santa coloma170906190538 / RICARD CUGAT

cmontanyes39977181 santa coloma170906190538
santacoloma 01
santacoloma 02

/

2
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas / Santa Coloma de Gramenet

Els veïns de Santa Coloma de Gramenet votaran el 16 de setembre vinent una de les dues propostes previstes per modificar el passeig Salzereda, la via urbana adjacent al parc fluvial del Besòs i una de les més importants de la ciutat. La novetat és que, fins al mateix dia de la votació, que es produirà a l’Escola Santa Coloma, tothom qui ho desitgi podrà acostar-se a una carpa situada al mateix passeig, entre les sis de la tarda i les nou del vespre, per veure mitjançant unes ulleres 3D com quedaria el carrer amb cada una de les dues propostes a votar.

La tecnologia utilitzada es denomina Realitat Virtual 360 Graus per a Arquitectura i Obres Públiques, i l’Ajuntament de Santa Coloma és el primer a utilitzar la immersió mitjançant realitat virtual per a un procés participatiu. «Volem que tothom conegui les dues opcions de disseny que tenim i opini amb el millor coneixement possible», explica l’alcaldessa, Núria Parlon.

Dos models de carrer

Dues pantalles de plasma projecten cada un dels dos possibles models de carrer: el primer, recolzat des de l’inici pel govern municipal (que remarca que no pren partit per cap opció), proposa un canvi més dràstic, ampliant 15 metres la vorera del riu per destinar-la a zona de passeig i estrènyer –de 20 a 8 metres– la vorera dels edificis. Aquest model pretén connectar la zona de passeig directament amb el parc fluvial, «guanyant així espai públic per a la ciutat», explica el consistori.

El segon model, més conservador urbanísticament i impulsat per veïns de la zona i part de l’o­posició, està dissenyat mantenint la mateixa estructura actual, deixant la circulació de vehicles al mateix lloc i no estrenyent la vorera de les vivendes. En els dos casos s’instal·laran parcs infantils. La gran diferència és l’espai de la vorera enganxada als edificis.

Els veïns, amb el model 2 

Encara que l’Associació de Veïns Riu Sud no ha volgut decantar-se per una opció o l’altra, sí que ho ha fet la Plataforma Passeig Salzereda, creada en origen amb un miler de firmes de suport al segon model. La portaveu, Amalia Pérez, sosté que la primera opció, al preveure que les voreres dels edificis s’estrenyin, «perjudicaria les terrasses i els negocis de la zona, que perdrien tot l’espai que els serveix a l’estiu per cobrir el que no s’ha guanyat a l’hivern», apunta Pérez, que també és propietària del Bar Tito.

Notícies relacionades

El segon model va sorgir després que el govern cedís davant la pressió veïnal», relata la portaveu de la plataforma, que també posa en relleu que «amb l’opció segona, els nens no tenen per què témer al sortir de l’escola perquè la vorera és ampla».

La renovació del passeig Salzereda és una de les actuacions més rellevants que preveu el Pla d’Acció Municipal de Santa Coloma en aquest mandat. El pressupost previst per a aquesta obra és de set milions d’euros, finançats amb fons europeus FEDER i per l’Àrea Metropolitana de Barcelona.