El cònsol dominicà proposa a l'Hospitalet, Santa Coloma i Barcelona crear un fòrum per evitar l'estigma de la violència

De los Santos es mostra preocupat pel "vessament de sang" en l'últim any i tem que la comunitat de la República Dominicana a Catalunya en quedi marcada

2
Es llegeix en minuts

El cònsol de la República Dominicana a Barcelona, Adriano Rafael De los Santos, vol promoure un fòrum amb autoritats catalanes i els ajuntaments dels municipis on resideixen més persones d'aquest país, com l'Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet Barcelona.

La proposta arriba després dels assassinats de sis persones d'aquesta nacionalitat en l'últim any a l'àrea metropolitana en una guerra entre dos grups.

De los Santos es mostra preocupat per aquests homicidis, tot i que insisteix que els estan perpetrant uns grups molt reduïts.

També se sent intranquil per la marca que podria deixar aquesta violència en la comunitat dominicana a Catalunya, sobretot en els nens i nenes.

"Ens preocupa que l'estigma d'aquesta violència pugui hipotecar el seu futur", assenyala De los Santos a l'ACN, que per això ha començat a treballar en un fòrum que permeti "agregar valor" a la comunitat dominicana i "construir ponts" amb la societat catalana.

INQUIETUD AL CONSOLAT

El cònsol de la República Dominicana a Barcelona no oculta la seva "inquietud pel vessament de sang" des de l'homicidi d'un jove de nacionalitat dominicana l'abril de l'any passat en una discoteca de l'Avinguda del Paral·lel de Barcelona.

Una preocupació que s'ha multiplicat en aquest consolat del carrer de París a mesura que en els últims mesos cinc persones han estat assassinades a trets i d'altres han resultat ferides en una presumpta guerra entre dos grups criminals.

ÚLTIMS FETS

Les dues últimes persones assassinades van ser dijous a la nit al Prat de Llobregat, on una dona també va resultar ferida.

Entre aquestes dues dates d'abril, la segona víctima va ser a l'Hospitalet de Llobregat, quan esperava dins d'un cotxe aparcat, el novembre.

L'1 de gener, un home va ser assassinat a l'Avinguda Meridiana també quan estava dins d'un cotxe; en el mateix tiroteig, un home va resultar ferit crític i una dona ferida greu.

També s'investiga si la mort d'un home trobat en un descampat a Sant Joan Despí pot tenir connexió amb aquesta lluita.

EN RECERCA DE COL·LABORACIÓ

Arran d'aquests crims, el cònsol s'ha reunit amb associacions dominicanes que li han transmès l'angoixa per aquesta violència extrema i també ha tingut contactes amb ajuntaments.

De los Santos ha col·laborat des de l'inici amb els Mossos, tot i que insisteix que des del consolat poden treballar per a la prevenció de l'estigma i el conflicte i l'apropament de comunitats, però que la resolució dels crims és competència de la policia i no s'hi poden immiscir.

UNA CASA CULTURAL DOMINICANA A CATALUNYA?

De los Santos considera que crear una casa cultural dominicana i catalana seria idoni per trencar barreres i organitzar activitats i formacions per donar més eines a les persones vingudes de la República Dominicana i que resideixen a Catalunya.

"Moltes dones treballen en l'àmbit domèstic i ens agradaria oferir formacions perquè es poguessin encaminar cap a altres sectors", posa com a exemple.

Notícies relacionades

La casa cultural, però, és una proposta a mitjà termini; el primer pas és crear aquest fòrum entre el consolat i els municipis. Unes 30.000 persones de nacionalitat dominicana viuen actualment a Catalunya.

Més notícies de Santa Coloma