Propostes per a la diada

Literatura en castellà: 12 llibres recomanats per Sant Jordi 2023

Ignacio Martínez de Pisón, Fernando Aramburu, Marta Sanz, Edurne Portela i Pedro Mairal, entre les novetats del dia del llibre

Literatura en castellà: 12 llibres recomanats per Sant Jordi 2023
4
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

‘Castillos de fuego’

Ignacio Martínez de Pisón. Seix Barral. 22,90 euros. Inspirat per Benito Pérez Galdós, Martínez de Pisón aborda la seva novel·la més extensa, amb més personatges i una gran ambició a l’hora de retratar els anys de la immediata postguerra en el miserable formiguer madrileny. Vides minúscules en temps poc propicis, l’autor segueix la pista a modistetes, xivatos, taquilleres de cine i afiliats a la Falange.

COMPRAR A AMAZON PER 22,90 €

‘Hijos de la fábula’

Fernando Aramburu. Tusquets. 20,90 euros. Després d’haver escrit la novel·la definitiva sobre ETA amb ‘Patria’, Aramburu no no tenia més remei que prendre’s a broma un assumpte tan seriós. L’aposta era difícil però en surt victoriós amb aquest retrat de dos ridículs aspirants a terroristes que es neguen a deposar les armes –tot i que no les han aconseguit encara– després de l’alto el foc.

COMPRAR A AMAZON PER 20,90 €

‘Persianas metálicas bajan de golpe’

Marta Sanz. Anagrama. 19,90 euros. Sanz construeix una distopia en la qual una dona madura conviu amb un dron i manté converses amb una amiga virtual i dibuixa un món en el qual la tecnologia regeix el nostre coneixement alhora que perjudica un contacte humà per al qual no estem preparats. Una càrrega de profunditat a aquests temps d’intel·ligència artificial.

COMPRAR A AMAZON PER 19,90 €

‘No todo el mundo’

Marta Jiménez Serrano. Sexto Piso. 18,90 euros. Aquest llibre de relats es planteja com un vivíssim full de ruta de les relacions sentimentals en aquests temps de baix crèdit pel que fa a l’amor. La bona oïda perquè els diàlegs sonin carregats de veritat i la prosa espurnejant i irònica de l’autora madrilenya busquen la identificació lectora i ho aconsegueixen.

COMPRAR A AMAZON PER 18,90 €

‘Los astronautas’

Laura Ferrero. Alfaguara. 18,90 euros. Ferrero s’uneix al club dels narradors de les misèries familiars amb un ànim més conciliador que companys de files com Miguel Ángel Oest o Sara Mesa. Amb l’ajuda d’històries sobre la conquesta de l’espai, l’autora reconstrueix la seva identitat familiar que va quedar truncada amb el divorci dels seus pares als anys 80.

COMPRAR A AMAZON PER 18,90 €

‘Sí, lo hice’

Victoria Bermejo. Pepitas de calabaza. 16,90 euros. Amb una prosa fresca i sense cap tipus d’engolament, la guionista i autora de literatura infantil, branca gamberra, Victoria Bermejo salta a la ficció adulta.  El perill és que el seu to lleuger ens faci llegir aquesta divertida novel·la especular sobre dues escriptores amb diferent sort editorial com un mer divertiment. És molt més.

COMPRAR A AMAZON PER 16,90 €

‘Maddi y las fronteras’

Edurne Portela. Galaxia Gutenberg. 18,50 euros. Una interiorització literària de la figura real de María Josefa Sansberro, més coneguda per Maddi, una dona que va regentar als anys 30 un hotel a la frontera entre Espanya i França, països als quals va servir a la seva manera en aquells anys tumultuosos com a agent doble gràcies a una vida carregada de contradiccions.

COMPRAR A AMAZON PER 18,50 €

‘Araña’

Jon Bilbao. Impedimenta. 22 euros. L’autor torna al terreny que tan bons fruits li ha donat en els seus últims llibres, ‘Basilisco’ i ‘Los extraños’, en què barreja les velles històries del Far West amb les aventures d’un àlter ego amb problemes matrimonials. El pistoler John Dunbar, més conegut com a Basilisco, toparà aquí amb l’Aranya del títol.

COMPRAR A AMAZON PER 22,00 €

‘Todo lo que aprendimos en las películas’

María José Navia. Páginas de Espuma. 18,50 euros. Aquests contes de l’escriptora xilena equiparen la cinefília a la vida, o almenys deixen molt clar que les pel·lícules serveixen per donar-li una brillantor especial a l’existència. James Bond, Tim Burton, Tarantino i, especialment, ‘Lost in traslation’, la favorita de l’autora, serveixen per apuntalar experiències íntimes i fer-les universals.

COMPRAR A AMAZON PER 18,50 €

‘El año del desierto’

Pedro Mairal. Asteroide. 20,95 euros. Després de l’èxit de la seva novel·la ‘La uruguaiana’, recentment convertida en pel·lícula, Asteroide recupera aquesta novel·la de Pedro Mairal que utilitza la ciència-ficció per armar una paràbola eficaç sobre les crisis econòmica argentines convertides en un fenomen cíclic. El caos, la destrucció i el fantasma de la pandèmia assolen la ciutat de Buenos Aires. 

COMPRAR A AMAZON PER 20,95 €

‘En la boca del lobo’

Elvira Lindo. Seix Barral. 18,90 euros. En la seva tornada a la ficció, Lindo torna a explorar les complexitats de la infància, tot i que aquesta vegada el to tingui caires més foscos i un punt fantàstics. Ho fa a través de la Julieta, una nena d’11 anys, que es desplaça a un llogarret perdut amb la seva mare. Un llogarret carregat de contes i llegendes, no gaire diferents de les que li explicaven de petita i que l’ajudaran a comprendre’s.

COMPRAR A AMAZON PER 18,90 €

‘El último día de la vida anterior’

Notícies relacionades

Andrés Barba. Anagrama. 16,90 euros. Una casa presumiblement encantada amb un esperit que s’apareix en bucle li serveix a Andrés Barba per reescriure grans clàssics de la literatura de fantasmes des de Shirley Jackson fins al Henry James d’‘Un altre pas de rosca’. Tot i que sempre ha tingut una particular volença per les històries desassossegants és la primera incursió de l’autor en el gènere.

COMPRAR A AMAZON PER 16,90 €