Propostes per a la diada

Literatura en català: 12 llibres recomanats per al Sant Jordi 2023

Autores com Imma Monsó, Ada Castells, Eva Piquer, Xènia Dyakonova i Marta Orriols copen la llista de la collita catalana del 2023 junt amb Pere Antoni Pons i Eduard Márquez

Literatura en català: 12 llibres recomanats per al Sant Jordi 2023
4
Es llegeix en minuts
Valèria Gaillard

‘La mestra i la Bèstia’ / ‘La maestra y la Bestia’

Imma Monsó. Anagrama. 18,90 euros. ¿Què fa una professora novella nouvinguda en un poble remot de la Ribagorça als anys 60? Monsó segueix els passos de la Severina, emblema d’una generació que va créixer en la postguerra envoltada de culpa i repressió. Novel·la d’iniciació que assenyala el pes d’aquest passat fet de silenci en l’actualitat.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 18,90€

‘Contra el món’

Pere Antoni Pons. Empúries. 20,90 euros. Tot un univers de personatges es desplega en aquesta novel·la d’aires apocalíptics ambientada a Mallorca. En aquest context de resurrecció gairebé fantàstic es creuen les vides de tres amics: un pintor, un exdirectiu del sector hoteler i un activista ecologista. Cadascun d’ells ha perdut una cosa que no pot recuperar. Retrat de societat amb ganes de sacsejar.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 20,90€

‘Solastàlgia’

Ada Castells. L’Altra Editorial. 18,90 euros. Entre el consol i el dolor, els dos ingredients de la ‘solastàlgia’, concepte encunyat per Glenn Albrech, es mou la Sara, la protagonista d’aquesta novel·la ambientada en una Barcelona víctima d’inundacions bíbliques. Lluitant contra tots els elements (començant per les seves pròpies creences), intentarà recuperar la serenitat, si és que és possible davant la imminent fi del món.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 18,90€

‘Aterratge’ / ‘Aterrizaje’

Eva Piquer. Club Editor / Tránsito. 17,05 euros. La protagonista fa un doble viatge: un d’espacial, a Islàndia, on viatja amb tres desconeguts per fotografiar-se al costat de les restes d’un avió que es va estavellar el 1973, i un altre al fons del dolor, que la transforma. Aquest breu però intens relat amb què Piquer torna a les llibreries aborda temes com la pèrdua, la supervivència i la culpa.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 17,05€

‘El conte de l’Alfabet’

Xènia Dyakonova. L’Avenç. 16,50 euros. Les lletres de l’alfabet ciríl·lic són l’excusa perquè la poeta i crítica nascuda a Sant Petersburg Xènia Dyakonova expliqui en primera persona la seva infància i joventut, i desplegui un imaginari travessat de paraules amb sonoritats eslaves. Un món envoltat de lectures, història i música que ens descobreix una Rússia diferent de la que ocupa les pàgines dels diaris des de la invasió d’Ucraïna.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 16,50€

‘1969'

Eduard Márquez. L’Altra / Navona. 23,90 euros. Una dècada després d’‘El silenci dels arbres’, Eduard Márquez reapareix a la palestra literària amb una ambiciosa i polifònica novel·la ambientada a la Barcelona del 1969, quan la dictadura de Franco començava a entreveure el final. Un puzle a camí de diferents gèneres amb un aclaparador treball de documentació. Tornada amb magnificència.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 23,90€

‘Una història és una pedra llançada al riu’

Mònica Batet. Angle Editorial. 17 euros. Ambientada a la Romania de Ceaucescu, però de naturalesa intemporal, la novel·la posa en escena dos personatges simbòlics: el Futur Folklorista i el Futur Revolucionari, que es coneixen en una escola de ball. Els autèntics protagonistes del llibre, no obstant, són les històries i la necessitat d’explicar-les, de vegades com a element subversiu i alliberador.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 17,00€

‘El dia de la balena’

Melcior Comes. Univers. 18,90 euros. L’autor de sa Pobla ambienta de nou a Mallorca una història d’iniciació ben travada que arrenca amb l’aparició, un estiu, d’una balena moribunda encallada a la platja. El Martí, llavors de 14 anys, comença a viure una sèrie de successos en el seu entorn més pròxim que li faran veure el món amb altres ulls. Una novel·la que reflexiona sobre les conseqüències dels nostres actes i la responsabilitat.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 18,90€

‘Temps obert (XVI-XVII)’

Borja Bagunyà. Comanegra. 18,90 euros. Després dels doblets de Joaquim Carbó i Núria Cadenes, Borja Bagunyà pren el control de ‘Temps obert’, projecte ideat per Manuel de Pedrolo a què una agosarada editorial, Comanegra, es va atrevir a insuflar nova vida. En aquesta ocasió, Daniel Bastida, protagonista mutant de la sèrie, es veu absorbit pels racons de la psicoanàlisi mitjançant la prosa excel·lent de Bagunyà. Festival d’estil.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 18,90€

‘La possibilitat de dir-ne casa’ / ‘Ese lugar al que llamamos casa’

Marta Orriols. Proa / Destino. 19,90 euros. La Valentina és una periodista corresponsal de guerra a Beirut que torna a Barcelona després de 20 anys en un moment de crisi existencial. El retrobament amb les persones importants del seu passat, amb la seva família, faran que es replantegi el futur. Una novel·la sobre la identitat a diversos nivells i també sobre la necessitat de trobar un lloc al món per anomenar ‘llar’.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 19,90€

‘Triomfador’

Joan Jordi Miralles. Males Herbes. 18 euros. Esquinçador relat de maltractaments físics i psicològics a un npi de 13 anys al planter del Barça. Joan Jordi Miralles se serveix de les seves pròpies experiències a La Masia per a una brutal història de ficció que qüestiona els valors nocius imperants als centres formatius de joves esportistes.

COMPRAR-LO A AMAZON PER 18,00€

‘Ells no saben res’

Notícies relacionades

Mercè Rodoreda. Club Editor. 18 euros. Quinze cartes que Rodoreda va escriure a Carles Riba des d’una França ocupada el 1941 i 1942 conformen aquesta reveladora immersió de Club Editor en un període vital de l’autora de ‘La plaça del Diamant’ encara ple d’ombres. La incertesa pel destí del seu company, Armand Obiols, en l’Organització Todt, constructora de les infraestructures de guerra nazis a tot Europa, clau de l’epistolari

COMPRAR-LO A AMAZON PER 18,00€