Les dues claus

Llibreries de Barcelona que faran descomptes per Sant Jordi (i per què d’altres no)

¿Quin temps farà aquest Sant Jordi?

¡Bon Sant Jordi alternatiu!

Llibreries de Barcelona que faran descomptes per Sant Jordi (i per què d’altres no)

Xavi González

3
Es llegeix en minuts

La diada de Sant Jordi convida a recórrer els carrers i també llibreries fantàstiques que la resta de l’any no hem tingut temps de visitar. A més de multituds de lectors i milers de llibres a la venda, una característica del 23 d’abril són els descomptes i promocions especials en aquests establiments especialitzats. Una estratègia sobre la qual els llibreters de Barcelona tenen diferents posicionaments i que està molt marcada per la llei espanyola que regeix el sector.

Per entendre per què alguns comerços ofereixen descomptes i d’altres no, i fins i tot la quantia de la rebaixa, cal fixar-se en la legislació estatal. El preu de les publicacions està molt regulat a Espanya, a diferència d’altres països.

Percentatges rígids, marges variables

Tots els llibres arriben a les llibreries amb un preu de venda al públic (PVP) fix, que determina l’editorial. Per llei, els llibreters només poden oferir als seus clients un descompte del 5% com a màxim sobre aquest preu fixat, tot l’any, com ha recordat el Gremi de Llibreters de Barcelona als seus associats aquesta setmana. De manera excepcional, la mateixa llei els permet ampliar la rebaixa al 10% el dia 23 d’abril –no els dies previs– i en fires del llibre organitzades directament pel sector.

Fonts consultades per EL PERIÓDICO expliquen que la capacitat d’aplicar aquest descompte depèn fonamentalment del marge de benefici. Els guanys per als establiments els determina l’acord a què arribin el comerç i la distribuïdora que li fa arribar cada llibre. Sol rondar el 30%, una porció poc abundant en comparació amb molts altres productes de consum quotidià d’import similar. Les grans llibreries i portals com Amazon, al comprar un gran volum d’exemplars i títols, poden aconseguir millors acords amb les distribuïdores. I amb millor marge, la rebaixa del 10% és més suportable.

Per contra, els establiments petits i les cooperatives, que manegen volums més reduïts i publicacions en general més especialitzades, tenen menys poder de negociació. Amb marges inferiors, oferir el dia de més vendes de l’any un 10% de descompte i fins i tot el 5% estàndard és un gran sacrifici per a la seva comptabilitat. A més, són reticents als descomptes de Sant Jordi perquè fan valer el valor afegit d’oferir més proximitat i assessorament al client a peu de barri.

Llibreries amb descomptes

Així doncs, legislació i marges són les dues claus que expliquen la dispar distribució de descomptes a les llibreries de Barcelona. EL PERIÓDICO ha repassat els descomptes que han anunciat els establiments més coneguts de la ciutat i ha pogut comprovar l’escassa presència de promocions del 10%, si bé les del 5% sí que poden trobar-se a molts locals.

Per exemple, la Central ofereix del 20 al 22 d’abril el 5% de rebaixa i el dia 23 d’abril puja fins al 10%. La llibreria de viatges Altaïr també juga amb el doble percentatge: 5% dissabte i 10% diumenge. Laie també anuncia un 10% en la compra ‘online’ de llibres per la diada. També se suma al 10%, presencial i ‘online’, la llibreria de la Diputació de Barcelona.

Notícies relacionades

D’altra banda, les cadenes FNAC i la Casa del Llibre se cenyeixen al 5% permès per a tot l’any. Diverses llibreries han optat per promocions complementàries amb ganxo estètic, en especial al regalar una tote bag corporativa d’edició limitada. És el cas de Documenta, de la cadena Abacus per compres superiors a 40 euros i d’Alibri, que a més de bossa de tela per a qui gasti més de 35 euros ha servit cafè gratis al seu bar els dies previs a Sant Jordi.

La llibreria cooperativa Llavors de l’Hospitalet ofereix un 5% i un llibre gratis el dia de l’aniversari a tots els seus socis, com a palanca per ampliar la comunitat. També ofereix el 5% en llibres i altres avantatges la llibreria cooperativa La Ciutat Invisible de Sants.