Propostes per a la diada

Literatura estrangera: 15 llibres recomanats per a Sant Jordi

Maggie O’Farrell, Marilynne Robinson, Elizabeth Strout i el premi Goncourt Hervé Le Tellier, entre les novetats del Dia del Llibre

Literatura estrangera: 15 llibres recomanats per a Sant Jordi
5
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

‘Hamnet’ / ‘Hamnet’

Maggie O’Farrell. L’Altra Editorial / Asteroide. 23,95 €

La irlandesa Maggie O’Farrell es val de la figura de Shakespeare per explicar una història sobre el Bardo. Hamnet va ser l’únic fill home de l’autor que va morir als 11 anys. Temps després, aquest escriuria una tragèdia sobre el fantasma d’un pare i el seu fill amb un nom molt semblant: ‘Hamlet’.

‘Jack’ / ‘Jack’

Marilynne Robinson. 1984 / Galaxia Gutenberg. 19,90 € La multipremiada Robinson és una de les autores de capçalera del president Obama i una de les veus més respectades de l’actual literatura nord-americana. Aquí recupera un personatge secundari de la seva novel·la ‘En casa’, un home blanc, alcohòlic i autodestructiu que en els anys posteriors a la Segona Guerra Mundial, s’enamora d’una afroamericana.

‘Llum de febrer’ / ‘Luz de febrero’

Elizabeth Strout. 1984 / Duomo. 18 €

Strout ha decidit recuperar la seva heroïna Olive Kitteridge, eternament enutjada i posseïdora d’una honestedat brutal, ara viuda i necessitada d’amor, en aquesta nova sèrie de relats tan honestos i precisos com el llibre anterior que li va reportar el Pulitzer. És difícil no imaginar-se Olive amb els trets de Frances McDormand, que la va encarnar en una excel·lent minisèrie.

‘L’anomalia’ / ‘La anomalía’

Hervé Le Tellier. Ed. 62 / Seix Barral. 19,90 €

Una novel·la enginyosa i popular que ja va tenir una important repercussió a França abans que el Goncourt catapultés definitivament el seu autor. Destins entrecreuats i duplicats en una història de ciència-ficció, no gaire allunyada de la sèrie ‘Lost’, en què es donen la mà el joc, el ‘thriller’ i la narració d’aventures.

‘El jardí de vidre’ / ‘El jardín de vidrio’

Tatiana Tîbuleac. Les Hores / Impedimenta  19,90 € / 22,80 €

Descoberta per la descarnada i celebrada ‘El verano en que mi madre tuvo los ojos verdes’, la romanesa Tatiana Tîbuleac torna amb una altra història igualment impactant. En plena etapa comunista, una nena és recollida d’un orfenat amb l’objectiu secret que treballi recollint ampolles de vidre per la ciutat.

‘La Klara i el sol’ / ‘Klara y el sol’

Kazuo Ishiguro. Anagrama. 20,90 €

Malgrat haver sigut beneït pel premi Nobel, a Ishiguro, un perfecte autor britànic amb els ulls ametllats, no li cauen els anells per utilitzar la literatura de gènere. Ja ho va fer en ‘No em deixis mai’ i torna aquí aquesta novel·la protagonitzada per una androide en què es planteja una pregunta similar: ¿què és el que ens fa humans?

‘Matadero cinco’

Kurt Vonnegut Jr. Blackie Books. 21 €

És un misteri incomprensible per què Kurt Vonnegut no té a Espanya la immensitat de lectors que es mereix. Blackie Books no es rendeix i aborda la recuperació del gran autor satíric començant per aquesta obra mestra que recull la seva experiència com a soldat durant la Segona Guerra Mundial a Dresden. També des del còmic, Albert Monteys, junt amb Ryan North, ha fet una brillant versió del clàssic antibel·licista a Astiberri (18 €).

‘Se ahogarán en las lágrimas de sus madres’

Johannes Anyuru. Nórdica. 22,50 €

Escriptor suec d’origen africà, Anyuru amb un estil poètic però alhora esquinçat i molt actual, va construir aquesta faula sobre l’Europa contemporània que va ser un fenomen editorial al seu país. Una dona que ha sigut testimoni d’un atemptat islamista revela el seu origen a un periodista: diu que ve del futur. 

‘El país dels altres’ / ‘El país de los otros’

Leila Slimani. Angle / Cabaret Voltaire. 21,90 €

Leila Slimani, autora francomarroquina, recorre a la història de la seva família, la seva àvia francesa enamorada del seu avi àrab, per iniciar aquesta saga que serà trilogia. Al Marroc, tant colonitzadors com colonitzats viuran al país dels altres mentre que les dones viuran una submissió al país dels homes.

‘La calle’

Ann Petri. Seix Barral. 21 €

El 1946 Ann Petri es va convertir amb aquesta novel·la en la primera afroamericana que va aconseguir vendre més d’un milió d’exemplars. El relat realista i combatiu situa una dona que, sola, sense diners i amb un fill, lluita per sobreviure en un entorn en què les dones negres no se les té en compte. 

‘Algo que quería contarte’

Alice Munro. Lumen. 19,90 €

Encara queden contes inèdits d’una dels seus més fonamentals conreadores, la premi Nobel canadenca Alice Munro. Aquí se’n recullen 13 de publicats originalment als anys 70, quan amb prou feines era coneguda i en què ja mostra la seva implacable habilitat per mostrar les complexitats íntimes.

‘Lejos del bosque’

Chris Offutt. Sajalín. 15 € El segon llibre de relats d’Offutt després de l’ineludible ‘Kentucky seco’ sintonitza de nou amb aquest Estats Units marginal, tan en voga gràcies a la pel·lícula ‘Nomadland’, poblat per personatges desarrelats i una mica desesperats. Camioners, xèrifs, obrers, exconvictes i boxejadors són els protagonistes d’aquestes històries.

‘Por qué haría yo’

Mary Robison. Malas Tierras. 19,90 €

Companya de files de Raymond Carver i Richard Ford, Robison va patir un bloc creatiu que la va mantenir fora de les llibreries durant anys. El seu retorn es va forjar amb aquesta novel·la construïda a base de fragments que la va coronar com l’hereva de Joan Didion. Retrat d’una dona madura en crisi, l’embogiment de la qual filtra el resultat.

‘Bajo la superficie’

Daisy Johnson. Periférica. 20,90 €

Als 28 anys, Daisy Johnson, la més jove finalista del Booker, és l’últim descobriment de les lletres britàniques. Una història inquietant de tocs terrorífics que combina l’atmosfera dels vells contes de fades –no en va el seu protagonista es diu Gretel– amb racons identitaris respecte a la sexualitat.

‘El diccionario del mentiroso’

Eley Williams. Sexto Piso. 19,90 €

Notícies relacionades

Aquesta novel·la, situada al Londres de finals del XIX, és un entretingut i original divertiment sobre una cosa tan seriosa com l’elaboració d’un diccionari. A un lexicògraf li encarreguen que netegi de l’obra una sèrie de paraules inventades que hi estan amagades. Primera novel·la d’una jove autora que de segur hauria encantat a Borges.