Propostes per a la diada

Literatura catalana: 15 llibres recomanats per a Sant Jordi 2021

Borja Bagunyà, Jaume Cabré, Laia Viñas, Maria Barbal o Pol Guasch, entre els autors que presenten novetat per al Dia del Llibre

Novedades de Sant Jordi.

Novedades de Sant Jordi.

5
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els angles morts

Borja Bagunyà. Periscopi. 19,90 €

Després dels celebrats relats de ‘Plantes d’interior’ i ‘Defensa pròpia’, Bagunyà destil·la genialitat en la seva primera novel·la, a més d’una prosa sulfúrica contra el sistema acadèmic universitari. Els protagonistes: un professor de Literatura que és la pura imatge del perdedor, i la seva parella, una intel·ligent i honesta ginecòloga. 

Napalm al cor

Pol Guasch. Anagrama. 18,90 €

Amb només 24 anys i un parell de poemaris publicats, Guasch es convertia en l’autor més jove en guanyar el Llibres Anagrama, premi sagaç en el llançament de talents. ‘Napalm al cor’ és una distòpia asfixiant i alhora poètica sobre la repressió del poder en una zona militaritzada on dos nois pateixen la intolerància envers el seu desig i la seva llengua, la precarietat i el desarrelament.   

Tàndem

Maria Barbal. Destino. 18,90 €Flamant Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2021, l’autora de ‘Pedra de tartera’ ja començava l’any amb bon peu, guanyant un altre guardó, el Pla, gràcies a aquesta novel·la en què reflexiona sobre l’amor i la felicitat en la maduresa a través d’un viudo i d’una dona acabats de jubilar que coincideixen en una classe de ioga. 

Consumits pel foc / Consumidos por el fuego

Jaume Cabré. Proa / Destino. 19 €

Una dècada després de l’èxit de ‘Jo confesso’ l’autor de ‘Les veus del Pamano’ torna amb aquesta novel·la curta, una mena de fàbula no buscada en què un professor de literatura, de nom Ismael, comparteix protagonisme amb un petit senglar. Falenes atretes per la llum, el retrobament amb una veïna de la infància, una intriga negra i dosis de drama i d’humor, en un relat que no deixa de sorprendre.   

L’aigua que vols

Víctor García Tur. Enciclopèdia. 21 €

Per celebrar el 76è aniversari, la matriarca Marie Tremblaypierre reuneix la seva família a la casa del llac, al Quebec de 1995, un mes abans del referèndum d’independència al Canadà. La mort digna, la llengua, la identitat, la memòria i les relacions familiars planen les converses entre fills, germans i pares, però també sobre allò que no es diuen. Premi Sant Jordi 2020.

Les closques

Laia Viñas. L’Altra Editorial. 18 €

En una disputada edició, el Premi Documenta reconeixia ‘ex aequo’ dues obres de dues joves autores. Fins aquí les similituds: Viñas, amb la novel·la ‘Les closques’, narra la convivència al Delta de l’Ebre d’un pare amb la seva filla després d’anys sense mantenir contacte. Mentrestant, Irene Pujadas reuneix a ‘Els desperfectes’ (L’Altra, 18 €) uns relats que giren entorn de temes tan dispars com la mort i el menjar.  

Els fantasmes i madame Lévy

Jordi Torrent. Bromera. 19,95 €

Sota unes notes sobrenaturals en forma de fantasmes i una història d’amor, l’escriptor català traça una denúncia de l’especulació urbanística a la Barcelona postolímpica, els efectes de la qual han acabat devastant el teixit social de la ciutat. Una parella d’avis són els protagonistes d’aquesta novel·la guanyadora del Premi Ciutat d’Alzira. 

Aliment

Martí Sales. Club Editor. 19,90 €

A tall de diccionari gastronòmic el poeta, músic i traductor Martí Sales transita a través de 27 textos –relats, poemes, cançons, rondalles...– per una literatura lúdica i saborosa que salpebra amb tocs de psicodèlia, viatges i il·lustracions d’autors com Frederic Amat, Èlia Llach o Gerard Altaió. 

Bromistes, tramposos i mentiders

VVAA. Males Herbes. 19 €

Amb l’avanttítol d’‘Antologia del realisme màgic català. 1923-1945’, Ramon Mas selecciona i prologa en aquest volum relats poc coneguts d’autors com Francesc Rabal, Pere Calders, Espriu, Joan Oliver i fins i tot un de Josep Carner descatalogat des de fa un segle, però també de plomes per descobrir, com les de Carles Sindreu o Elvira Augusta Lewi.  

El primer emperador i la reina lluna

Jordi Cussà. Comanegra. 22,90 €

Una novel·la d’aventures a la Xina de fa 2.200 anys sobre un mite de la cultura oriental, l’emperador Qin Shi Huangdi, és la nova proposta novel·lística de Cussà, radicalment diferent de ‘Cavalls salvatges’. Si llavors abordava l’addicció a l’heroïna, ara s’acosta al mite d’un megalòman que va impulsar la Gran Muralla i l’Exèrcit de Xian i va acabar amb el feudalisme unificant els set regnes.  

Amor i no

Alba Dalmau. Angle. 17 €

Després dels relats de ‘El camí dels esbarzers’, l’autora de Cardedeu reinvindica en aquesta novel·la l’especial amistat, sense sexe, entre homes i dones. Ho fa a través de la relació entre un suec i una catalana, qui malgrat viure un amor de joventut, aconsegueixen mantenir un vincle poc convencional. L’amor després de l’amor.

Tot el que hi veig

Josep M. Fonalleras. L’Avenç 12 €

Arribarà a aquest Sant Jordi l’escriptor i articulista de EL PERIÓDICO amb dos títols sota el braç. ‘L’estiuejant’ (Edicions Vitel·la. 18,50 € ) és el seu primer llibre de poesia, versos amb escenes fulgurants, viscudes i observades, amb il·lustracions de Leonard Beard. Amb una mirada també un punt poètica, ‘Tot el que hi veig’, que compta amb dibuixos de Marc Vicens, ofereix al lector el seu molt personal percepció de diverses obres d’art. 

El gos cosmopolita i dos espècimens més

Raül Garrigasait. Edicions de 1984. 17,50 €

Entre l’assaig i la narrativa, l’autor d’‘Els estranys’ aboca la seva brillant prosa en aquest curiós artefacte literari en què reflexiona sobre dilemes d’avui dia alhora que recorda la democràcia a l’antiga Atenes, la cultura alemanya del segle XIX i viatja a Mèxic, l’URSS o l’illa de Java. 

Suit de Parlavà

Miquel Martí i Pol. Edicions 62. 6,99 €

Una nova col·lecció recupera els molt vigents versos del poeta de Roda de Ter. De moment es publiquen sis breus volums (entre ells, ‘L’àmbit de tots els àmbits’, amb pròleg d’Espriu) que inclouen textos explicatius del mateix Martí i Pol sobre les obres i altres materials. D’altra banda, Eumo publica ‘Et devia una carta’, la correspondència del Martí i Pol amb el seu amic i també poeta Joan Oliver entre 1961 i 1983, amb edició de Roger Canadell.

Noruega

Notícies relacionades

Rafa Lahuerta. Drassana. 21,95 €

Fins ara la ciutat de València no havia tingut un Marsé o un Francisco Casavella que l’escrigués. Però ja no és així. El Premi Lletraferit, un fenomen editorial amb pocs precedents, viatja, en un valencià reivindicativament localista, al passat d’una ciutat que en els 80 encara tenia riu i no tenia ‘calatraves’. A l’ombra del seu Mercat Central de dia, i del seu ‘underground’ nocturn. Sí, hi havia Ferran Torrent. Però Torrent és del Llevant, i Lahuerta del València.