EL PRE-SANT JORDI

Dia del llibre i la mona

Per evitar les aglomeracions de Sant Jordi molts lectors han acudit aquest festiu dilluns de Pasqua a les llibreries que obrien les portes

zentauroepp47853126 barcelona    22 04 2019     icult    ambiente pre festividad190422164504

zentauroepp47853126 barcelona 22 04 2019 icult ambiente pre festividad190422164504

4
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Insòlita jornada prèvia de Sant Jordi la d’aquest dilluns de Pasqua. Després que unes tímides i matinals gotes de pluja embrutessin, més que mullessin, els carrers de Barcelona, un bon nombre de lletraferits esquivaven el cel gris i el fet que fos dia festiu per acostar-se a alguna de les llibreries que havien decidit obrir les seves portes després d’un dissabte de Setmana Santa fluix en vendes. 

Uns amb la mona en una mà i un parell de llibres a l’altra; altres tafanejant entre les taules de novetats fent temps per recollir les tradicionals postres encarregades a la pastisseria de torn; pares amb fills aprofitant que no hi havia escola..., tots lectors previsors que preferien triar amb calma el llibre a regalar o a regalar-se, sense els aclaparaments habituals al centre de la ciutat. “Vinc avui per evitar les aglomeracions del dia de Sant Jordi, tot i que també faré un volt per veure l’ambient. Soc lectora habitual, compro durant tot l’any i no vinc buscant ‘best-sellers’”, assenyala Asunció Tor, esgrimint una llista manuscrita de títols alhora que atalaia les prestatgeries d’assaig després de passar per les de novel·la negra, on s’ha fet amb el nou llibre de Domingo Villar (‘L’últim vaixell’), i per les de narrativa estrangera, on ha caigut un Dave Eggers (‘El monje de Moka’). És una de les nombroses persones que han triat la Casa del Llibre de passeig de Gràcia, on, com la resta de llibreters, ja ho tenen tot a punt per al seu ‘dia gran’ des d’abans de Setmana Santa.

Ambient, aquest dilluns al matí, a la Central del Raval / JORDI COTRINA

“Fa dos mesos que definim quins títols seran a les taules i quins autors firmaran perquè hi hagi varietat entre mediàtics, literaris, polítics...”, explica el seu responsable, Damien Duby, que destaca entre el més demandat aquests dies ‘El fill de l’italià’, de Rafel Nadal, i ‘La casa alemanya’, d’Annette Hess. La logística implica col·locar els que tindran més cues en els extrems dels envelats per donar aire a la resta, i cuidar els egos: vigilar qui firma al costat de qui. Aquest matí ja estava d’avançada donant-li al bolígraf una youtubera amb una petita legió de joves fans. 

Recomanacions

A la Casa del Llibre, com a La Central del Raval, com a la petita llibreria Calders, del barri de Sant Antoni, l’operatiu ja està pensat al mil·límetre, les novetats, ben visibles, i llestos els palets carregats de capses de cartró amb l’arsenal llibresc que desplegaran als estands de carrer dimarts. “Per a un llibreter, Sant Jordi és una festa popular impressionant i irrepetible, en què sents el reconeixement de la gent. Els dies previs et demanen recomanacions, s’ho miren molt, i el dia 23 ja solen tenir claríssim quin títol volen”, apunta Nacho Borraz, responsable de la Central del Raval, que aquest any estrena per a les firmes un acollidor pati interior recuperat. “Estan demanant molt ‘El fill de l’italià’, el nou Javier Pérez Andújar (‘La noche fenomenal’) i assaig feminista”,revela.

Lectors a la Casa del Llibre de passeig de Gràcia / MARTÍ FRADERA 

En els seus ja freqüentats espais estudien les contraportades de títols de Vila-Matas i Eduardo Mendoza Montse Vidal i Ramón Brusés, matrimoni de Sant Gervasi que ha baixat per a uns encàrrecs als voltants de la Rambla i al trobar oberta La Central ha entrat a “mirar les novetats amb més tranquil·litat”. “Comprem llibres tot l’any i també a llibreries del barri, com la Bernat i Casa Usher.”També ha aprofitat el seu dia de festa per aconseguir un botí Joan Solé, cuiner que viu a Granollers. “Vinc a firar-me”, somriu abraçant l’últim Don Winslow (‘La frontera’), un Hanif Kureishi i, esclar, un llibre de cuina.

A la Calders, llibreria que es nodreix en gran part de clients habituals del barri però també dels qui van a Sant Antoni a prendre un vermut o una cervesa a un pas del mercat dominical del llibre, obren diumenge. Aquí no busquin un ‘best-seller’ a l’ús perquè no el trobaran. “Aquests ja els tens a les grans llibreries, amb les quals no podem competir,” constata Isabel Sucunza, al peu del canó per fer honor a la professió de llibretera: recomanar el llibre adequat per a cada persona. “La gent va venir molt durant les dues setmanes abans de Setmana Santa, com per emportar-se lectura per a les vacances. I per a Sant Jordi molts ens han reservat exemplars”. Entre els seus escollits, els contes de Víctor Català, ‘El dolor’, de Marguerite Duras, l’últim Pérez Andújar i la recuperació de ‘Claus i Lucas’,d’Agota Kristof. Les firmes les tindran aquest dimarts a l’Antic Teatre, on a més d’estands de llibres muntaran recitals de poesia i tallers infantils.

Notícies relacionades

Aquest dimarts, la rosa substituirà la mona però el llibre continuarà sent allà.