PROPOSTES DE LECTURA I REGAL PER A LA DIADA

Lletres catalanes: 26 llibres recomanats per a Sant Jordi 2019

Aquesta és la nostra selecció de literatura catalana per a aquesta diada

catalana-collage

catalana-collage

10
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

TOTS ELS CONTES III. Víctor Català. Club Editor 24,95 €. Últim volum que recupera els seus contes, són aquests 32 potser els més celebrats i foscos de Caterina Albert, escrits entre 1902 i 1907, quan l’autora de ‘Solitud’ va començar a utilitzar el pseudònim masculí. Entre títols que criden l’atenció per si mateixos com ‘L’explosió’, ‘Parricidi’ o ‘Agonia’, hi ha obres mestres del relat com ‘La vella’. Inclou postfaci de Najat El Hachmi.

POEMES TRANSGREDITS. Joan Brossa. Nórdica. 19,50 €. En ple Any Brossa, per submergir-se en la constant transgressió dels límits entre la poesia, l’art i la vida que va practicar l’avantguardista creador barceloní, hi ha aquesta cuidada selecció de la seva innovadora poesia visual. A més, Arnau Puig, un dels fundadors de Dau al Set, firma ‘Brossa: escarnidor i burleta’ (Comanegra, 9,95 €), unes memòries personals de la seva relació amb el poeta des de la clandestinitat cultural de la postguerra a la transició.           

L’ART DE PORTAR GAVARDINA. Sergi Pàmies. Quaderns Crema. 14 €. El recent premi Crítica Serra d’Or de narrativa culmina diversos mesos d’èxit, des del setembre, mes en què es van publicar, dels breus relats de Pàmies. Amb menys ficció i més memòria, realitat i autoretrat que als seus contes anteriors, l’autor s’adona de les seves absències, la dels pares (Teresa Pàmies i Gregorio López Raimundo), ja morts, i les dels fills i la parella. Anagrama acaba de llançar-ne la versió castellana. 

DIGUES UN DESIG. Jordi Cabré. Enciclopèdia. 19,50 €. El premi Sant Jordi de novel·la tracta precisament d’un escriptor d’èxit que el dia de Sant Jordi descobreix amb estupor que el títol més venut és el de la seva autobiografia, llibre que ell no ha escrit i el contingut del qual, a més, el perjudica. Metaliteratura que es pregunta per les mentides que ens diem per ocultar qui som en realitat i que exposa les nostres pors de ser descoberts.     

 

Ramon dimas

EL FILL DE L’ITALIÀ. Rafel Nadal. Columna. 21,90 €.  La nova novel·la de l’autor de ‘Quan en dèiem xampany’ va aconseguir el premi Ramon Llull gràcies a una història d’arrels reals, inspirada en el miler de mariners italians que el 1944 es van refugiar a Caldes de Malavella després que el seu barco fos enfonsat durant la segona guerra mundial. Una trama d’amor, tendresa i intriga en la postguerra que enllaça amb el present, quan un home descobreix el secret a veus sobre els seus orígens.

SIS NITS D’AGOST. Jordi Lara. Edicions de 1984. 18 €. Els últims dies de Lluís Maria Xirinacs, capellà, activista i filòsof, que es va deixar morir als 75 anys en un “acte de sobirania” en un bosc del Ripollès a l’agost del 2007, serveixen a Jordi Lara per escriure aquesta novel·la de no ficció acudint a les seves converses amb amics i testimonis que ofereixen diferents mirades de l’home conegut per les vagues de fam i la lluita per l’amnistia.   

MARE. Ada Castells. La Campana. 18 €. Sense caure en el sentimentalisme i amb ajuda de l’autoficció i dosis d’humor, la periodista i escriptora, en una espècie de preqüela terapèutica d’‘El dit de l’àngel’, s’enfronta al retrat de la seva pròpia mare, una dona una mica excèntrica i egoista que tenir tres filles li va suposar no poder abandonar-se a una vida més festiva. Els desitjos inicials de venjança es converteixen en reconciliació.

LA VIGÍLIA. Marc Artigau. Destino. 20 €. Després d’‘Els coloms de la Boqueria’, l’última entrega de la sèrie negra que ha anat construint a quatre mans amb Jordi Basté, el polifacètic Artigau va guanyar el premi Pla amb aquesta novel·la que cavalca entre el misteri i la metaliteratura per tractar temes com la pèrdua d’identitat i la capacitat de reinventar els records. Un jove rep l’encàrrec d’una senyora gran perquè escrigui la seva biografia.  

 

Marc Artigau, després de guanyar el premi Pla / Albert bertran

PERSECUCIÓ. Toni Sala. L’Altra. 18 €. L’última novel·la de l’autor d’‘Els nois’ té molt de ‘thriller’, ja que el protagonista confessa haver matat la seva dona, però de seguida fuig de les convencions del gènere per disseccionar a quatre veus en extrem pessimistes tot un anguniós ventall de patologies i violències que estan destruint el món: assassinats, violacions, atacs terroristes, accidents, el canvi climàtic... Un llibre incòmode però necessari. 

PROJECTE TOTHOM. Maiol de Gràcia Clotet. Més Llibres. 19,95 €. L’autor de ‘La peixera’ emprèn una història existencialista, crítica amb les aparences i les falses realitats, en la qual no falten els caires policíacs. Un puzle on no falten un xèrif d’un poble de Califòrnia, un inestable autor de teatre català, una matança, una festa d’intercanvi de parelles i un mort que des del dipòsit de cadàvers revela les claus de la trama.   

EL FIBLÓ / EL AGUIJÓN. Sílvia Soler. Columna / Destino. 20,50 €. La història d’una família fictícia, la dels Sureda-Faura, centra la nova novel·la de l’autora de ‘L’estiu que comença’. Tres germans adults, de personalitats molt diferents, s’enfronten a la casa familiar d’Alella després de la mort d’un pare distant i de vegades cruel amb qui van haver de conviure des de nens després de la mort prematura de la mare per una picadura d’abella.

ENTRE EL CEL I LA TERRA. Gerard Quintana. Columna. 20,50 €. El cantant de Sopa de Cabra ambienta el seu debut literari a la Barcelona de 1952, on un estudiant de Belles Arts es debat entre la seducció de dues dones. Una, a qui rescata durant una càrrega de la Guàrdia Civil en la vaga general, està casada per conveniència. L’altra, filla d’un editor exiliat, és l’única noia de la seva classe, intel·ligent i de bellesa andrògina.    

Gerard Quintana, de la cançó a la novel·la / acn/ mar vila

ELS FINALS NO ARRIBEN MAI DE SOBTE. Salvador Macip. Enciclopèdia. 18,50 €. A través de la novel·la, el metge, investigador i escriptor exorcitza i reflexiona sobre els atemptats que van marcar la història l’11 de setembre del 2001 als Estats Units i que ell mateix va viure des de l’epicentre, perquè treballava a l’Hospital Mount Sinai de Nova York. L’autor d’‘Ullals’ i ‘Herba negra’ transmet a través dels seus personatges l’angoixa vital, la incertesa i la por. 

LA MORT LENTA. Xavier Mas Craviotto. L’Altra. 18 €. El jove poeta, nascut a Navàs el 1996, es va alçar amb el premi Documenta amb aquesta primera novel·la. Un debut on dos germans, l'introspectiu Aram i l’aparentment fort Lena, queden orfes al morir els seus pares en un accident de trànsit i en el qual a través d’ells van sorgint temes com la mort, la moral, els instints, la dependència, el desig i, sobretot, el buit interior.    

MUDANCES. Gemma Sardà. Comanegra. 16 €. Finalista del premi Just Casero de novel·la curta, els dos protagonistes de ‘Mudances’ se senten perduts i es refugien en un poble de la comarca de l’Anoia. Un, Marcel, és un home a qui l’ha abandonat la seva dona. L’altra, Lívia, és una dona a qui han violat. Humor, situacions inversemblants i secrets compartits conflueixen en un sorprenent i inesperat final.

EL CAMÍ DELS ESBARZERS. Alba Dalmau. Angle. 16,50 €. Relats que es converteixen en una unitat, gairebé en una novel·la fragmentada. Transcorren en un mateix espai, Sandville, un poble qualsevol de l’interior dels Estats Units on els seus habitants porten una vida aparentment tranquil·la. Les seves vides i sentiments, molt semblants als nostres, es despleguen i retroben conte a conte, mostrant un ventall de vida, mort, amistat, desamor, desesperació, fúria o traïció.

Víctor Garcia Tur, després de guanyar el premi Mercè Rodoreda / Albert bertran

EL PAÍS DELS CECS. Víctor García Tur. Proa. 18,50 €. García Tur manté la qualitat de les seves anteriors i guardonades obres –'Twistanschauung’, premi Documenta; ‘Els ocells’, premi Marià Vayreda; i ‘Els romanents’, Just Casero–. També premiats, amb el Mercè Rodoreda, van ser els sis contes d’‘El país dels cecs’, on coincideixen, com apuntava el crític Vicenç Pagès en aquest diari, “la perícia narrativa, l’homenatge literari i les metàfores antropològiques”.    

TESTAMENT. Joaquim Carbó. Males Herbes. 21,90 €. Als 86 anys, l’autor de ‘La casa sota la sorra’, amb un bagatge de 130 llibres a l’esquena, molts per a nens i joves però també per a adults, assajos i de teatre, avisa que en té més en cartera perquè, malgrat el títol de ‘Testament’, aquest no és cap “enterrament”. Aquí sorprèn amb una trama que tracta de quatre novel·les inacabades que veuen la llum gràcies a un vell escriptor que entabana un jove veí perquè l’ajudi.

LLUM A LES GOLFES. Sam Abrams (coord.). Viena. 22 €. Primera antologia dels millors haikus de la poesia catalana, 1.596 poemes de 96 autors diferents que en algun moment s’han deixat seduir per aquest gènere originari del Japó. Compilats pel poeta, assagista i traductor Sam Abrams, les peces, que inclouen des de l’any 1906 fins avui, pertanyen, entre d’altres, a Joan Alcover, Martí i Pol, Eugeni d’Ors, Joana Raspall, Vicent Andrés Estellés, Espriu, Susanna Rafart o Feliu Formosa.

ANGÈLICA I RAFEL. Miquel de Palol. Comanegra. 18 €. Palol acaba la col·lecció Matar el Monstre amb aquesta setena novel·la del que ha sigut un innovador experiment editorial que arrencava fa poc més d’un any amb set autors, cada un amb una història autoconclusiva ambientada en una època diferent però amb un fil comú lligat a Frankenstein i Barcelona. Angèlica és una agent secreta que s’enfronta a un obsessionat per un superhome que reclama l’autoria d’un llibre de 1818. 

Joan Benesiu / silvia cortada

SEREM ATLÀNTIDA. Joan Benesiu. Periscopi. 19 €. Després de la celebrada ‘Gegants de gel’ (premis Llibreter i Crexells), l’autor de Beneixama (Alacant) experimenta amb la novel·la entrellaçant narrativa assagística, i de viatges, pinzellades autobiogràfiques i història per reflexionar sobre la identitat, la frontera, la nostàlgia i el simulacre de l’enfonsament de la Unió Europea. Hi reverbera la memòria croata dels col·laboracionistes nazis, Txernòbil o el drama dels refugiats

TRISTANY. Anna Monreal. Empúries. 17,50 €. Com a “transgressora i brètola” ha definit l’autora aquesta novel·la curta vestida de tragèdia contemporània i quotidiana, amb escarabats vermells com a fil argumental, que li ha valgut el premi Just Casero. Monreal, a qui no li tremola el pols a l’hora de ser cruel amb els seus personatges, es posa a la pell d’un home d’èxit, el narrador, Tristany, al qual les coses comencen a anar-li malament.

SOBRE LA TERRA IMPURA. Melcior Comes. Proa. 19 €. Acabada de premiar amb el Crítica Serra d’Or de novel·la, aquesta obra de l’autor mallorquí, en què es consolida com un narrador madur, segueix la història d’una poderosa i adinerada família que ha convertit la seva falta d’escrúpols en una empresa multinacional. Un escriptor frustrat rep un encàrrec editorial després de la mort del patriarca i descobreix un rerefons de droga, violació i crim.

ESTIGMES. Ramon Mas. Edicions de 1984. 16,80 €. L’escriptor, poeta i editor de Males Herbes ambienta la seva tercera novel·la, breu i inquietant, en un poble de ficció, Puigsech, el 1997. Després d’una nit de festa hi arriba un jove amb la seva Vespino i hi troba un amic en un estat mental deplorable. A través d’ell sorgeixen temes com la depressió, la bogeria, la droga i l’alcoholisme o les relacions familiars i entre amics.

LA MIRADA DE VIDRE. Anna Moner. Bromera. 19,95 €. L’ocultisme, l’espiritisme, les investigacions científiques poc ortodoxes i les addiccions formen part d’aquesta història ambientada a començaments del segle XX amb què Moner va guanyar el premi Ciutat d’Alzira de novel·la. La falta de diners per pagar-se la morfina porta el fotògraf Roger Queralt a acceptar l’oferta d’una mèdium que vol que capti amb la seva càmera la presència de fantasmes.

Notícies relacionades

LES MILLORS VACANCES DE LA MEVA VIDA. Neus Canyelles. Empúries. 15,50 €. Després de cinc anys de silenci un cop guanyat el Mercè Rodoreda amb ‘Mai no sé què fer fora de casa’, l’autora mallorquina torna amb una novel·la breu on parla dels seus ingressos en un centre psiquiàtric a través d’una protagonista que ha intentat suïcidar-se dues vegades. La història inaugura la col·lecció Amb veu Pròpia, juntament amb obres de Damià Bardera, Marta Batallé i Sebastià Portell.