PROPOSTES DE LECTURA I REGAL PER A LA 'DIADA'

Novel·la negra: 18 llibres recomanats per a Sant Jordi 2019

negra-collage

negra-collage

7
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

EL ÚLTIMO BARCO. Domingo Villar. Siruela. 23,95 €. L’esperat retorn de l’inspector Leo Caldas no ha decebut. Després d’‘Ojos de agua’ i ‘La playa de los ahogados’ –mig milió de lectors i traduccions a 15 països– van arribar deu anys de silenci. Ara Domingo Villar ha rescatat els paratges de la ria de Vigo i el seu popular investigador, que afrontarà la desaparició d’una jove de bona família, en una novel·la de 700 pàgines.

EL DOBLE SECRETO DE LA FAMILIA LESSAGE / EL SECRET DE LA FAMÍLIA LESSAGE. Sandrine Destombes. Roja&Negra / Rosa dels vents. 18,90 €. L’autora francesa s’ha convertit en un fenomen al seu país. En aquesta, la seva cinquena novel·la, dos nens, bessons d’11 anys, desapareixen. Poc després es troba el cadàver de la nena, vestida de blanc i amb una corona de flors. 30 anys després, al mateix poble desapareixen més nens. Un ‘thriller’ que indaga en les ments infantils i les relacions entre menors i adults. 

UNIVERSIDAD PARA ASESINOS. Petros Márkaris. Tusquets. 19 €.  Un nou cas per al comissari Kostas Jaritos de la mà del mestre grec. Aquesta vegada, Márkaris envia la seva policia de vacances per l’Epir amb la seva dona però quan torna el seu cap es jubila i veu que pot optar a la plaça de director. Mentrestant, un ministre, antic professor de Dret, és trobat mort, pel que sembla, per un pastís enverinat. ¿Estarà el culpable lligat al món universitari o al polític?  

LABERINTO GRIEGO. Philip Kerr. RBA. 19 €. Penúltima novel·la, i pòstuma (l’última arribarà a la tardor), del desaprofitat Philip Kerr, mort fa un any. És el 1957 i Bernie Gunther investiga per a una companyia d’assegurances de Munic. El nazisme, l’Holocaust i la segona guerra mundial tornen a creuar-se en el seu camí quan descobreix que un barco que ha naufragat pertanyia a un jueu deportat a Auschwitz.  

L’escriptora francesa Sandrine Destombes, a Barcelona / Albert bertran

TE VEO. Teresa Driscoll. Principal Noir. 18,90 €. Treballar durant 25 anys com periodista de successos i presentadora de la BBC ha donat els seus fruits a aquesta britànica que es basa en la seva experiència per a les seves trames negres. Aquí, una dona veu una escena en un tren on dos expressos sedueixen dos adolescents. Una desapareix sense deixar rastre i els mitjans es bolquen en el cas. Un any després, l’amiga, la família, el seu entorn... tots semblen ocultar alguna cosa. 

TODOS TE RECORDARÁN / TOTHOM ET RECORDARÀ. Andreu MartínAlrevés / Crims.cat. 20 €. El veterà escriptor torna a la Barcelona del 2017, la dels atemptats de la Rambla i la febre independentista després de l’1-O, amb una trama que indaga en els sistemes de captació de terroristes i en com funcionen les màfies gihadistes. Una jove intenta que el seu nòvio sigui confident de la policia a canvi de la nacionalitat espanyola. Però el policia a qui l’hi demana s’enamora d’ella i apareix mort.    

L'ULL DE L'ESCARABAT. Anna Carreras. Llibres del Delicte. 16,50 €. Suspens, joc psicològic, ironia i una trama fosca i esbojarrada, amb referents com l’escarabat de Poe. És la proposta negra de l’autora de ‘Camisa de foc’, en què el seu protagonista, la Maria està decidida a aclarir les coses amb el Salva després de saber que és gai. Però el que li espera és una nit tancada en un centre cultural ple d’escales i portes tancades amb l’única companyia d’una panerola negra. 

LA FRONTERA. Don Winslow. Harper Collins. 23,90 €. El nord-americà, exdetectiu privat, va aconseguir la fama amb obres com ‘El poder del perro’, ‘El cártel’ o ‘Corrupción policial’, incisives i documentades i posant el dit a la nafra de les màfies de la droga o la corrupció que li ha valgut més d’una amenaça. Ara torna a burxar en aquest tema letal a través del càrtel mexicà de Sinaloa i en l’epidèmia d’heroïna que viu els EUA.

L’autor gallec Domingo Villar, a Santiago de Compostel·la / Efe / lavandeira

LA GÀBIA D’OR. Camilla Läckberg. Amsterdam. 21,90 €. Una de les dames negres arribades dels països nòrdics més consolidades. La supervendes sueca aparca la seva sèrie ambientada a Fjällbacka per armar un ‘thriller’ psicològic protagonitzat per una dona de passat fosc que s’alça en una heroïna venjadora quan la seva perfecta vida –marit atractiu, filla i alt estatus social– s’esfondra. (En castellà, a Maeva, es publicarà després de Sant Jordi).

CARRETERA DE PLATA. Stina Jackson. RBA. 19 €. També de Suècia arriba aquesta autora, tot i que avui viu als EUA, amb un prometedor debut venut a 20 països. Inspirat en el remot nord del país, a la zona minera i industrial on es va criar, on acaba la carretera de plata del títol, però també en el cas real d’una no menys remota carretera canadenca on en els últims 50 anys ha desaparegut un gran nombre de dones. 

LA RED PÚRPURA. Carmen Mola. Alfaguara. 19,90 €. Sota el pseudònim de Carmen Mola s’amaga l’autor o autora de ‘La novia gitana’, novel·la que es va convertir en un fenomen. Ara, de nou amb la inspectora Elena Blanco, el fill de la qual va desaparèixer quan era un nen, es capbussa en el fosc món d’una xarxa que trafica amb vídeos ‘snuff’, de violència extrema i letal, en la Deep Web, la internet oculta. En línia amb les cruels històries negres de Pierre Lemaitre. 

MENTIRAS CONSENTIDAS / MENTIDES CONSENTIDES. Hjorth & Rosenfeldt. Planeta / Columna. 19,90 €. Sisena entrega de la sèrie supervendes que protagonitza l’insofrible i peculiar Sebastian Bergman, assessor psicològic de la policia, creat per aquest tàndem suec de productors i guionistes televisius. La unitat d’Homicidis arrossega importants conflictes personals però els seus membres hauran d’aparcar-los per atrapar un psicòpata que està terroritzant la ciutat d’Uppsala. 

Camilla Läckberg, la tardor passada a Madrid. / josé luis roca

UN DÍA DE SEPTIEMBRE  Y ALGUNOS DE OCTUBRE / UN DIA DE SETEMBRE I UNS QUANTS D’OCTUBRE. Jordi Sierra i Fabra. Plaza y Janés / Rosa dels vents. 17,90 €. El prolífic i polifacètic Jordi Sierra i Fabra segueix fidel a la seva sèrie negra protagonitzada per l’inspector i antic republicà Miquel Mascarell a la Barcelona dels anys 50, en plena repressió de la dictadura de Franco. En aquesta desena entrega, un amic detectiu que li demana ajuda acaba en coma després d’un atemptat.   

EL MISTERIO DE LAS CUATRO CARTAS. Sophie Hannah. Espasa. 18,50 €. Amb ‘Los crímenes del monograma’ aquesta escriptora britànica de ‘thrillers’ psicològics va assumir el repte de continuar les aventures del detectiu Hercule Poirot, creat per Agatha Christie. A l’investigador l’increpen una dona i un home acusant-lo d’haver-los enviat unes cartes, de les quals ell no sap res, acusant-los de l’assassinat de Barnabas Pandy, un home al qual no coneix.  

EL CARRUSEL DE LAS CONFUSIONES / LA RODA DELS EQUÍVOCS. Andrea Camilleri. Salamandra / Edicions 62. 17 €. El comissari Salvo Montalbano, tan incombustible com el seu creador, fuig de les explicacions òbvies davant d’un cas de raptes de dones que després són alliberades sense violència. Fa olor de Mafia però després de tot això hi ha una fosca cambra de la mort.

Carlos Zanón, el mes de gener passat / Ricard cugat

EL SUEÑO DE LA RAZÓN. Berna González Harbour. Destino. 18,90 €. L’autora de ‘Las lágrimas de Claire Jones’ recupera el Goya més fosc, el de les pintures negres, vinculant la seva època amb els crims d’un assassí al Madrid actual, amb una societat amb tantes negrors com les de les teles de l’artista de Fuendetodos.       

Notícies relacionades

CARVALHO. PROBLEMAS DE IDENTIDAD. Carlos Zanón. 20 €. Esperadíssima ha sigut la resurrecció de l’icònic personatge de Manuel Vázquez Montalbán de la qual s’ha encarregat amb èxit el comissari de BCNegra. Zanón ha fet seu el detectiu, aquí encarnat en qui en realitat va poder inspirar al desaparegut escriptor. Ara, malalt, desencisat i turmentat, i enamorat, investiga casos als carrers de la Barcelona prèvia a l’1-O      

LOS ASESINOS DE LA LUNA. David Grann. Literatura Random House. 20,90 €. És ‘true crime’, tendència editorial a l’alça. L’autor de ‘Z, la ciudad perdida’ investiga en la història real d’una comunitat índia d’Oklahoma, rica en petroli, que als anys 20 va patir fins a 24 morts en estranyes circumstàncies. També de Grann, ‘El viejo y la pistola’, tres relats negres sense ficció.