Els autors afronten Sant Jordi amb expectatives de dir adéu a la crisi

Una majoria d'escriptors es reuneixen aquest dimecres per presentar les seves publicacions i participar d'una diada amb optimisme

Set escriptors animen els lectors a participar de la festa de Sant Jordi. / MÒNICA TUDELA

3
Es llegeix en minuts

La diada de Sant Jordi ha arrencat amb el tradicional esmorzar i la foto de família a Barcelona de gran part dels escriptors que esperen firmar aquest dimecres nombrosos exemplars dels seus llibres, acompanyats per una plèiade d'autors mediàtics, en un dia en què esperen dir adéu a la crisi.

Autors, editors i llibreters afronten aquest Sant Jordi del 2014 amb l'esperança de començar a notar la recuperació, i per això els escriptors, armats amb les seves plomes i els seus bolígrafs, han iniciat una jornada en què esperen vendre els seus llibres, avui ajudats a més pel bon temps que sempre afavoreix que els lectors surtin al carrer.

Tradició anual

L'esmorzar literari, convertit després de 15 edicions en una reunió d'escriptors amb editors i periodistes, ha congregat al vestíbul del cèntric Hotel Regina un centenar d'autors.

Entre els escriptors presents en aquesta primera cita conjunta del dia, hi figuraven Albert Villaró, Romain Puértolas, Rosa SalaVíctor M. AmelaMartí GironellLancy DodemVicenç Pagès JordàGaspar HernándezPilarín Bayés, Juanjo Sáez, els mediàtics la 'supernanny' Rocío Ramos, Eduard Estivill i Sor Lucía Caram, i els debutants Pedro J. RamírezIñaki AnasagastiRosa Díez i Muriel Casals.

El gran absent tant en aquesta foto de família com en tota la jornada serà l'escriptor suec Jonas Jonasson, que, amb la seva segona novel·la, 'L'analfabeta que va salvar un país', es preveu que sigui un dels grans triomfadors del dia.

Per suplir la seva absència, una jove que interpreta la protagonista de la novel·la, Nombeko, i el popular "avi" centenari de la seva primera novel·la animaran els lectors pels carrers a comprar el llibre de Jonasson.

El premi Sant Jordi de novel·la Vicenç Pagès Jordà afronta la jornada amb "diversió i estrès", si bé accepta que el seu llibre no estarà entre els més venuts, perquè "no és una novel·la de disseny, no és de fórmula, per ser un supervendes en un dia com avui. Tinc amics escriptors que em van felicitar perquè creuen que també el podran guanyar ells, que no cal ser presentador de televisió".

El televisiu Martí Gironell convidava en aquest Sant Jordi que els lectors se sentissin "un més de la tribu" prehistòrica que pobla la seva novel·la 'El primer heroi'.

Optimisme per la celebració

En el seu primer Sant Jordi com a autor, el periodista Pedro J. Ramírez s'ha sentit "meravellat per l'ambient cívic entorn de la cultura" que hi ha a Barcelona en aquest dia, en què "el llibre es converteix en pont de diàleg" i que, segons les seves pròpies paraules, "és la verdadera diada" de Catalunya.

Segons Ramírez, un dels grans mèrits de la jornada és que la festa dels llibres "ha nascut i crescut de manera espontània en la societat i tothom s'hi suma i intenta influir-hi".

El senador del PNB Iñaki Anasagasti s'ha confessat "encantant amb aquesta idea, perquè és una aposta cultural, que a més no tenim ni a Bilbao ni a Madrid, i si existís en aquests llocs, les coses serien diferents".

Una altra debutant, la líder d'UPD, Rosa Díez, ha remarcat que Sant Jordi és una festa en què "la gent està al carrer per disfrutar del llibre" i ha assegurat que està "disposada a intercanviar idees" amb aquelles persones que la interpel·lin, encara que no comparteixin les idees del seu llibre 'A favor de España', que, segons les seves pròpies paraules, "no és un missal" i està obert al debat.

Més experimentat, Manuel Rivas, que assisteix al seu desè Sant Jordi a Barcelona, confessava: "Em sembla que és del millor que passa en l'ecosistema literari, tan afectat per catàstrofes i alguns desperfectes causats, no sempre, pels enemics".

Entre els estrangers, el franco-espanyol Romain Puértolas no ocultava la seva fascinació per aquesta jornada, i ha dit que parlarà amb el primer ministre gal, Manuel Valls, català d'origen, perquè "implanti un Saint Jordi francès, en què els autors puguin firmar els llibres als lectors".

Notícies relacionades

En un dia com avui no hi falten personatges mediàtics i un d'ells, Sor Lucía Caram, per a qui el 23 d'abril és "un dia d'alegria per compartir, en què veig el retorn de la gent que s'ha llegit els meus llibres".

Grans absents d'aquesta primera foto de família han estat els autors més consagrats, veterans en aquest terreny, com Eduardo MendozaEnrique Vila-MatasPhilip Kerr, la pregonera d'aquest Sant Jordi, Donna Leon, o el degà de la jornada, l'octogenari Josep Maria Espinàs