transport públic

La xarxa d’autobusos metropolitans s’amplia amb més de 300 nous vehicles sostenibles que arribaran en els pròxims mesos

El projecte suposarà que, el 2023, més d’un 60% de la flota serà sostenible

La xarxa d’autobusos metropolitans s’amplia amb més de 300 nous vehicles sostenibles que arribaran en els pròxims mesos

RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Elena Martínez
Elena Martínez

Periodista

ver +

La ciutat de Sant Boi (Baix Llobregat) ha acollit aquest dijous, 16 de juny, l’acte de presentació del pla de renovació de la flota del Bus Metropolità de l’AMB exhibit com «el més ambiciós dels últims 15 anys».  L’alcaldessa del municipi, Lluïsa Moret, juntament amb el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB, Antoni Poveda, han precedit l’acte que anunciava la incorporació de 304 nous autobusos sostenibles de l’AMB.

La integració dels nous autobusos híbrids i elèctrics a la flota del Bus Metropolità de l’AMB de gestió indirecta es realitzarà progressivament per substituir els antics vehicles amb l’objectiu d’aconseguir una flota «més neta i sostenible».

Aquest mateix dijous s’han posat en circulació els 22 primers nous vehicles híbrids en els serveis d’autobús Barcelona-Sant Boi, i 8 vehicles més que donaran servei al Barcelonès Nord. 87 autobusos arribaran abans que acabi l’any 2022 i els altres 187 vehicles restants ho faran durant el primer trimestre de 2023.

Aquest projecte, amb un pressupost al voltant de 120 milions d’euros, representa passar del 31% de flota d’autobusos sostenibles al 64%, que entraran al servei del Baix Llobregat Sud -Castelldefels, el Prat, Gavà i Viladecans-; al servei que va de Barcelona a Sant Boi; i als serveis de l’Hospitalet de Llobregat i Barcelonès Nord –Santa Coloma de Gramanet, Sant Adrià de Besòs i Badalona-.

«La flota s’ha vist envellida»

«En un any renovem una flota que, a conseqüència de processos de concursos que ha sigut renovats i que s’han allargat més del compte, la flota s’ha vist envellida, però ara l’AMB ha pres una iniciativa de renovació» ha volgut remarcar Poveda en relació amb el recent desbloqueig de l’adjudicació del contracte del bus Barcelona-Sant Boi.

L’adjudicació va estar paralitzada durant 10 mesos, ja que es va recórrer, el maig de 2021, per la segona empresa classificada, i la resolució es va resoldre el març d’aquest any a favor de l’administració metropolitana i en conseqüència aquest mateix 16 de juliol començarà el nou contracte que gestionarà MonBus.

El vicepresident de Transport de l’AMB també ha agraït «la paciència dels veïns que han tingut molèsties o problemes amb el transport públic».

Per la seva banda, l’alcaldessa de Sant Boi ha volgut valorar positivament aquest projecte i remarcar la seva importància, ja que «no significa només la renovació dels autobusos, sinó que és una aposta clara per una mobilitat sostenible que dona resposta a les necessitats d’aquest segle XXI, com la lluita al canvi climàtic i les necessitats quotidianes del dia a dia».

Millores en les freqüències

La incorporació de nous autobusos a la flota no és l’única novetat que hi haurà durant aquest any en el transport metropolità urbà, i és que també s’han anunciat diferents actuacions en aquests serveis.

La línia L75 es convertirà en la línia Metrobús M75 i passarà cada 10 minuts els dies feiners, en comptes de cada 30 minuts, com es feia fins ara. En una segona fase, també es posarà en marxa la línia Metrobús M8, que seguirà l’eix de la C-245 i connectarà Cornellà de Llobregat amb Castelldefels.

D’altra banda, es preveu la millora de freqüències de les línies L72, L74, L76, SB1, SB2 i SB3 en cap de setmana i dies festius. I, finalment, l’ampliació de les línies E79 i L76, per arribar al nucli urbà. Per la seva banda, la línia E79 es prolongarà fins arribar a Molí Nou, i la línia L76 es prolongarà fins al municipi de Torrelles de Llobregat.

Notícies relacionades

L’acte també ha comptat amb la presència de diverses persones d’Unió General de Treballadors (UGT) amb pancartes reivindicant que «el social també compta» sota el lema de «contractacions socialment responsables».  L’alcaldessa també els ha dedicat unes paraules, ja que ha volgut incidir que aquesta renovació «millorarà també les condicions dels professionals que estan reivindicant avui les seves necessitats».

Llegeix totes les notícies de Sant Boi a EL PERIÓDICO Sant Boi