COL·LECTIU VULNERABLE

Sant Boi s'afegeix a les propostes de la DIBA per donar una resposta conjunta i unitària a Endesa

Altres consistoris del Baix Llobregat, com Gavà i Esplugues, també han mostrat el seu recolzament a la iniciativa

zentauroepp9919856 barcelona 14 2 2009 fachada de la actual sede de la diputaci190708205707

zentauroepp9919856 barcelona 14 2 2009 fachada de la actual sede de la diputaci190708205707 / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El consistori de Sant Boi de Llobregat ha decidit afegir-se a la iniciativa que promou la Diputació de Barcelona (DIBA) per “donar una resposta conjunta i unitària a Endesa”.La iniciativa arriba després de la reclamació d’Endesa a prop de 250 ajuntaments catalans amb  famílies en situació de pobresa energètica, “que la companyia deixaria sense servei en cas que els consistoris no abonessin el 50% de la suma de les factures impagades”abans de l’1 d’octubre.

L’alcaldessa de la ciutat, Lluïsa Moret, que actualment també ocupa el càrrec de presidenta delegada de l’Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la DIBA, “és una de les impulsores d’aquest primer espai d’anàlisi i coordinació institucional amb els ajuntaments afectats”, afirmen des del consistori.

Moret va declarar, en la roda de premsa organitzada per la presidenta de la Diputació de Barcelona,Núria Marín, que "cal articular un front comú des del món municipalista per donar una resposta coordinada" i va reiterar la necessitat que "Endesa retiri l’amenaça cap als ajuntaments" per aconseguir firmar un acord amb la companyia que s’ajusti a la Llei catalana de Pobresa Energètica.

Les administracions busquen negociar convenis que estipulin com pagar els deutes acumulats i les futures factures, però ni la DIBA ni la Generalitat han proposat el percentatge pertanyent a cada part.

Empara a la llei catalana de Pobresa Energètica

El mes d’agost passat, l’Ajuntament de Sant Boi va rebre un comunicat d’Endesa, en el qual reclamava l’abonament del 50% del deute generat per les famílies en condició de vulnerabilitat, que actualment es troben emparades per la Llei de Pobresa Energètica 24/2015 aprovada pel Parlament de Catalunya.

La ciutat forma part d’un conjunt de 250 municipis catalans afectats pel comunicat de l’empresa energètica que, a més, “informa que tallarà els subministraments a les llars afectades el pròxim 1 d’octubre en cas que no es faci efectiu el pagament demandat. A Sant Boi, més de 500 famílies es veurien afectades”,expliquen des del consistori.

Més recolzaments al Baix Llobregat

Després de la reunió en la DIBA, altres alcaldesses de municipis llobregatines també van mostrar el seu recolzament a la línia proposada per Marín. És el casd’Esplugues i Gavà, les alcaldesses del qual van reivindicar el seu recolzament via xarxes socials.

L’alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz, va declarar que “Esplugues l’any passat -i els anteriors- va invertir milers d’euros per impedir que es tallés la llum a famílies vulnerables. I continuarem treballant per impedir la pobresa energètica”. Díaz també va recalcar que no estava disposada a acceptar “ultimàtums”.

Notícies relacionades

Per la seva part, Raquel Sanchez, alcaldessa de Gavà va explicar que estaven buscant una “acció institucional conjunta” per donar resposta a les reclamacions d’Endesa en relació amb la pobresa energètica i“garantir als ciutadans una necessitat bàsica”.

Més notícies de Sant BoiEsplugues i Gavà en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA