Institut Català d’Oncologia

Una empresa fundada pel director de l’ICO organitza jornades de càncer patrocinades per laboratoris

Una empresa fundada pel director de l’ICO organitza jornades de càncer patrocinades per laboratoris

Ferran Nadeu

5
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sace Medhealth SL, empresa fundada pel director general de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), Ramon Salazar i Soler, és la propietària legal de la plataforma Tertúlies Oncològiques, unes jornades anuals sobre càncer que, patrocinades per laboratoris, s’organitzen des de fa set anys sota el segell d’alguna institució sanitària pública de Catalunya. Salazar va fundar l’empresa el 2017 i en va ser, junt amb la seva dona, administrador solidari fins al 2022.

Ramon Salazar no va informar la Generalitat sobre l’existència d’aquesta empresa a l’abandonar el càrrec d’administrador de Sace Medhealth SL.

L’abril d’aquell any, ell es va convertir en director general de l’ICO i, per tant, en alt càrrec de la Generalitat. Un mes i mig després, la dona va passar a ser administradora única de Sace Medhealth. L’empresa continua funcionant i, tot i que Salazar ja no hi figura com a administrador, l’activitat continua repercutint en el mateix nucli familiar. Salazar no va informar la Generalitat sobre l’existència d’aquesta empresa a l’abandonar el càrrec d’administrador.

La Conselleria de Salut va obrir dilluns a la tarda un expedient informatiu a Salazar després de comunicar-li EL PERIÓDICO que el director general de l’ICO va rebre el 2022 pagaments, d’almenys 14.000 euros, de farmacèutiques que no va declarar al Portal de Transparència de la Generalitat, com és la seva obligació a l’estar considerat alt càrrec de l’Administració catalana

Sace Medhealth, administrada per la dona del director de l’ICO, és propietària de les Tertúlies Oncològiques, que cada any s’organitzen sota el segell de l’IDIBELL o la Vall d’Hebron

Salut assegura que desconeixia l’activitat privada del director general de l’ICO, tant la relacionada amb l’empresa com amb els pagaments dels laboratoris, i ha iniciat una investigació. El conseller Balcells ha advertit aquest dimecres que, si es demostra que hi ha hagut incompatibilitats, Salut no ho tolerarà.

Fonts oficials de l’ICO no han respost a aquest diari sobre les preguntes relatives a l’activitat d’aquesta empresa i s’han limitat a dir que els pagaments de farmacèutiques corresponen a una «activitat relativa a sessions formatives i conferències públiques derivades de la seva especialitat i trajectòria realitzades de manera ocasional», i que es troben «en procés d’informació a la Generalitat». Salazar ha declinat en diverses ocasions respondre a les preguntes d’EL PERIÓDICO i entrevistar-se amb els periodistes.

¿Què són les Tertúlies Oncològiques?

Les Tertúlies Oncològiques són una «plataforma de divulgació científica del càncer» en les quals durant un dia un conjunt d’oncòlegs debaten i intercanvien informació sobre els avenços i reptes en el camp del càncer. Les tertúlies d’aquest any se celebren aquest dijous, 23 de novembre, a l’Hotel Condes de Barcelona i són organitzades sota el segell del Vall d’Hebron Institute of Oncology (VHIO). La jornada està patrocinada en aquesta ocasió per un total de 19 farmacèutiques.

Fins al 2022, any en què Salazar es va convertir en director general de l’ICO, aquestes jornades estaven organitzades per l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), un organisme participat per l’ICO (entre d’altres). Va ser el 2022 que van passar a ser organitzades sota el segell del VHIO. També aquell mateix any, l’empresa Sace Medhealth SL va deixar d’aparèixer com a secretaria tècnica en els fullets de promoció de les tertúlies, malgrat que aquesta firma continua estant darrere de les tertúlies i continua sent la que rep els patrocinis dels laboratoris.

Els orígens de l’empresa

La societat Sace Medhealth SL va ser constituïda el 2 de novembre del 2017 amb un capital social de 3.000 euros. Ramon Salazar i la seva dona van ser administradors solidaris d’aquesta companyia fins al 31 de maig del 2022, quan la dona del facultatiu, de professió psicòloga, es va quedar sola al capdavant, segons consta al Registre Mercantil. El facultatiu va sortir de la direcció dies després de ser nomenat director general de l’ICO.

L’any passat, l’empresa, que està domiciliada en un complex residencial de la població de Sant Pol de Mar (Maresme), va continuar organitzant les Tertúlies Oncològiques patrocinades per laboratoris. En els registres oficials hi figuraven el 2022 únicament dos treballadors.

El 2022, l’actiu de la societat ascendia a 109.094 euros, quan el 2021 era de 213.504 euros. El 2022, sempre segons els comptes oficials entregats al Registre Mercantil, l’empresa va reduir de manera considerable la seva activitat. Va ser aquell any, precisament, que Salazar va deixar de ser administrador de la companyia. Una dada significativa és que el 2021 la societat va obtenir un benefici positiu de 50.114 euros i l’any següent el resultat de l’exercici va registrar pèrdues per valor de 37.997 euros, tot i que va augmentar les inversions financeres fins als 35.000 euros.

Els pagaments de farmacèutiques

Notícies relacionades

Al marge del funcionament d’aquesta empresa, Salazar va rebre durant el 2022 pagaments de farmacèutiques que no van ser declarats al Portal de Transparència de la Generalitat. Segons ha pogut saber aquest diari, el director general de l’ICO va percebre almenys 14.036,09 euros de fins a set laboratoris diferents. Aquest import podria ser més elevat, ja que no tots els laboratoris publiquen anualment els pagaments que efectuen a metges. 

El doctor Salazar col·laborava i rebia ingressos de farmacèutiques abans de ser director general de l’ICO, una cosa permesa i freqüent en la pràctica mèdica. El 2021, quan era cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’ICO (és a dir, sense encara ser considerat un alt càrrec de la Generalitat), va percebre almenys 16.015,84 euros de set farmacèutiques diferents. No obstant, aquestes col·laboracions i aquests cobraments no van cessar (i tampoc van ser declarats) una vegada Salazar es va situar com a màxim dirigent de l’Institut Català d’Oncologia, concretament el 13 d’abril del 2022. Les fonts consultades asseguren que aquests cobraments podrien suposar una incompatibilitat amb el seu lloc públic, tot i que aquest aspecte haurà de ser aclarit en la investigació que ha iniciat Salut.