Espanya comença avui a fer un cribatge del càncer de pulmó en fumadors i exfumadors

El Periódico

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Espanya ha arrencat aquest dijous el projecte Cassandra (Cancer Screening, Smoking Cessation and Respiratory Assessment), una prova pilot de cribratges de càncer de pulmó. Aquestes proves de detecció precoç del tumor més mortal aspiren a formar part del Servei Nacional de Salut (SNS) en cinc anys, i sumar-se així a altres cribratges ja existents, com els de mama i els de còlon. Uns 12 hospitals espanyols (als quals se sumaran 40 hospitals i centres de salut més) comencen ja a fer tomografies axials computaritzades (TAC) a persones d’entre 50 i 75 anys que siguin fumadores actives o hagin deixat de fumar, com a màxim, en els últims 15 anys. La Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (Separ), principal impulsora del projecte Cassandra, preveia començar aquests cribratges el juny passat, però finalment es van retardar uns mesos, a causa de dificultats per homogeneïtzar els ‘software’ dels hospitals de les diferents comunitats i els comitès d’ètica.

El Clínic, Can Ruti i Sant Pau són els primers hospitals catalans que faran aquestes proves abans que acabi l’any

L’arrencada d’aquest projecte coincideix amb el Dia Mundial del Càncer de Pulmó, que se celebra aquest divendres 17 de novembre. La iniciativa és producte de l’acord de fins a nou societats mèdiques i està impulsada per les conselleries de sanitat d’algunes comunitats, en especial la de Madrid, segons destaquen els metges, ciutat on s’ha presentat aquest dijous en roda de premsa l’inici d’aquest projecte. L’Hospital Ramón y Cajal de la capital espanyola ha sigut el primer, aquesta setmana, a començar aquests cribratges. A Catalunya hi arribaran també ben aviat: a finals d’aquest mes o principis de desembre» els estaran fent ja hospitals com el Clínic, Germans Trias i Pujol (Can Ruti, a Badalona) i Sant Pau. I a aquests s’hi sumaran en les pròximes setmanes l’Hospital del Mar, el Vall d’Hebron, l’Arnau de Vilanova (Lleida), Mútua de Terrassa i els hospitals Joan XXIII i de Reus (tots dos a Tarragona).

El projecte Cassandra farà el cribratge a 40.000 persones en els pròxims cinc anys que fumin o hagin deixat de fumar fa 15 anys

Segons Juan Carlos Trujillo, coordinador del projecte Cassandra i cap clínic del Servei de Cirurgia Toràcica de Sant Pau, aquesta iniciativa farà el cribratge a unes 40.000 persones en els pròxims cinc anys. «En l’àmbit europeu, és un dels projectes de cribratges de càncer de pulmó de més magnitud», assegura Trujillo. La idea és que aquestes proves passin a formar part, en un futur pròxim, de la cartera de serveis, que es configuri com un programa més de detecció precoç dins l’atenció primària i que, per tant, la gent beneficiada sigui més, ja que per ara només hi podran participar en aquests cribratges els pacients dels hospitals i CAPs que hi estan adherits.

¿Són efectius els cribratges?

El càncer de pulmó és el que més morts produeix arreu del món i el tabac és el seu principal factor de risc. Cada any moren a Espanya 29.000 persones per aquest tumor. Diferents estudis assenyalen que aquests cribratges, vigents en altres països, redueixen fins a un 20% les morts per càncer de pulmó al detectar-lo en una fase precoç. El 70% dels càncers de pulmó es diagnostiquen en estadis avançats, cosa que suposa que la supervivència mitjana als cinc anys no superi el 15%. No obstant, la supervivència ascendeix al 80% en aquells pacients en què el càncer es diagnostica precoçment.

Notícies relacionades

Trujillo assenyala que, segons altres estudis, els cribratges de càncer de pulmó poden salvar 11 vides per cada mil habitants (els cribratges de càncer de mama salven una vida per cada 800 dones). El projecte Cassandra no inclourà només la realització de TAC a la població de risc (fumadors i exfumadors de no més de 15 anys), sinó també plans deshabituació tabàquica. L’objectiu, amb tot, és aportar evidència sobre la factibilitat d’aquests cribratges a Espanya.

Tot i així, no totes les societats mèdiques recolzen aquest projecte. Molts epidemiòlegs, per exemple, són crítics amb el fet que aquestes proves es realitzin en fumadors i creuen que seria millor invertir aquests diners en plans de prevenció del tabaquisme. El cost, no obstant, és un dels motius que esgrimeixen els defensors dels cribratges de pulmó: una immunoteràpia costa centenars de milers d’euros.