Investigació del Clínic

L’estudi més important del món sobre cànnabis confirma que els riscos són més elevats que els beneficis

L’estudi més important del món sobre cànnabis confirma que els riscos són més elevats que els beneficis

MÒNICA TUDELA

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

L’estudi més important del món sobre cànnabis demostra que els seus riscos són molt més grans que els seus beneficis. Aquesta investigació, en la qual han participat metges de l’Hospital Clínic de Barcelona i de l’Idibaps, confirma, de manera més contundent si és possible, el que altres publicacions ja havien avançat abans: el consum d’aquesta substància té efectes molt perjudicials en persones joves, embarassades i conductors, principalment. També ofereix evidències, tot i que més moderades, que el cànnabis pot ser beneficiós en circumstàncies molt concretes: per millorar certes condicions com l’epilèpsia, el dolor i la malaltia inflamatòria intestinal, malgrat tenir efectes secundaris en el sistema nerviós central.

El seu consum té efectes molt perjudicials en joves, embarassades i conductors, i els metges demanen prohibir-lo en menors de 25

Notícies relacionades

«Aquest és l’estudi més important fet sobre l’efecte del cànnabis en la salut, en el qual han participat milers i milers de persones d’arreu del món. És una metaanàlisi de diferents estudis. I el que veiem és que el cànnabis és una substància especialment perillosa en persones joves, que corren el risc de patir una psicosi», ha explicat aquest dijous Eduard Vieta, cap del Servei de Psiquiatria i Psicologia del Clínic. Vieta ha precisat que «probablement hi ha un risc genètic associat» a la psicosi. «Tampoc s’ha de consumir gens de cànnabis durant l’embaràs, perquè pot provocar baix pes en els nadons. I a la conducció, està demostrat que causa més accidents», ha afegit Vieta.

No obstant, el cànnabis pot tenir efectes positius, però sempre «restringits» a aspectes com el dolor i l’espasticitat. «Està només indicat en persones amb aquestes circumstàncies, fora d’això no està indicat», ha explicat el doctor. «Pesen més els perjudicis que els beneficis del cànnabis, però hi ha aquestes excepcions concretes en què es demostra que són bons». Aquest doctor creu que els governs no haurien de permetre el consum de cànnabis en persones de menys de 25 anys, igual que està prohibida la venda d’alcohol a menors de 18 anys. «El cervell de la persones de menys de 25 anys encara està en desenvolupament i per això tenen més risc de patir psicosi», ha dit aquest psiquiatre.