Infeccions de transmissió sexual

Catalunya busca homes que tinguin sexe amb homes o dones trans per a un estudi sobre el VIH

Salut llança el projecte Téstate Prep per a persones d’aquests col·lectius que faci més d’un any que estiguin en tractament de profilaxi preexposició

«Les llistes d’espera per a la pastilla antisida condemnen la gent a infectar-se»

Uns 2.500 catalans es beneficiaran de la cobertura pública de la pastilla anti-VIH

Catalunya busca homes que tinguin sexe amb homes o dones trans per a un estudi sobre el VIH

El Periódico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El projecte Téstate Prep busca gais, bisexuals i altres homes que tenen sexe amb homes i dones trans usuaris de prep (la profilaxi preexposició, la pastilla antisida) que faci més d’un any que estiguin en tractament per a un estudi sobre cribratges en línia de detecció del VIHi altres infecciones de transmissió sexual (ITS).

Téstate Prep és un projecte finançat pel Fons d’Investigacions Sanitàries, dissenyat pel Centre d’Estudis Epidemiològics sobre el VIH/SIDA de Catalunya (Ceeiscat), en coordinació amb el Servei de Prep del Centre de Salut Internacional i Malalties Transmissibles Drassanes-Vall d’Hebron i el Departament de Salut de la Generalitat, segons ha explicat aquest dimecres en un comunicat l’Institut d’Investigació Germans Trias i Pujol (IGTP).

La profilaxi preexposició (Prep) és un programa integral de prevenció del VIH i altres ITS basat en el subministrament de medicaments antiretrovirals abans d’entrar en contacte amb el VIH per prevenir-ne la infecció.

Les persones que prenen Prep han de portar a terme un seguiment clínic trimestral on se’ls fa la prova del VIH i altres ITS, així com assessorament, educació sanitària i avaluació de l’adherència.

L’objectiu és dissenyar i implementar una intervenció pilot de cribratge ‘online’ de VIH/ITS que ofereixi kits d’automostreig per detectar el VIH, clamídia, gonorrea i sífilis a les persones en Prep durant un període de dos anys.

El reclutament s’efectua des del Servei de Prep del Centre de Salut Internacional i Malalties Transmissibles Drassanes-Vall d’Hebron, que informa i ofereix als seus pacients la possibilitat de participar en aquesta modalitat alternativa de seguiment, sempre que s’adeqüin als criteris de selecció.

Aquest assaig clínic té la intenció de demostrar que alternar visites presencials amb visites telemàtiques compta amb una bona acceptabilitat tant per part dels usuaris de Prep com dels professionals sanitaris, i que no suposa una disminució de la retenció en el programa de Prep.

La incitativa permetria reduir la càrrega assistencial dels serveis de Prep així com augmentar la comoditat dels usuaris, que només s’haurien de desplaçar al servei de Prep cada sis mesos, en comptes de tres, com indica el protocol habitual.

En els cribratges en línia, els participants rebran a domicili la seva medicació trimestral i un kit d’automostreig amb instruccions detallades sobre com obtenir les mostres.

Notícies relacionades

Els membres de l’estudi, els resultats del qual es presentaran a finals del 2024, enviaran gratuïtament les mostres als laboratoris de referència i podran consultar els resultats a través de la web de la investigació.

Aquesta intervenció està basada en l’estudi ‘Téstate Prep’, iniciat pel Ceeiscat el 2018, que ha ofert 11.000 kits d’automostreig de detecció del VIH a tot Espanya, així com kits per detectar infecció virèmica pel virus de l’hepatitis C, clamídia i gonorrea.