Evoluciona «ràpidament»

Els experts adverteixen del virus de la grip aviària: «És la soca més gran mai coneguda»

La llei prohibeix que et facin trucades ‘spam’ al mòbil: ¿A partir de quin dia?

L’ingredient present a totes les cuines per no tenir escarabats mai més

Els experts adverteixen del virus de la grip aviària: «És la soca més gran mai coneguda»
3
Es llegeix en minuts
France Presse

El virus H5N1, que va originar una onada rècordde grip aviària al món, «evoluciona ràpidament», adverteixen experts. Si bé el risc per als éssers humans continua sent baix, el nombre creixent de casos entre els mamífers és preocupant, segons els especialistes, que demanen als països que vacunin les seves aus.

Des que va aparèixer, el 1996, el virus de la grip aviària H5N1 provocava contagis de temporada. Però «alguna cosa va passar» a mitjans del 2021, quan es va fer més infecciós, explica Richard Webby, viròleg i director del centre d’investigació sobre les patologies aviàries de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Des d’aleshores els brots es produeixen anualment i s’estenen a noves zones, una situació que en dos anys ha causat morts massives d’ocells salvatges i el sacrifici de desenes de milions d’aus per seguretat. En aquest sentit, Webby afirma que la planeta s’enfronta a la soca «més gran de grip aviària mai coneguda».

El viròleg de l’OMS va dirigir les investigacions, publicades aquesta setmana a la revista ‘Nature Communications’, que mostren que el virus ha evolucionat ràpidament i que s’ha propagat d’Europa cap a Amèrica del Nord.

Els investigadors també van infectar una fura amb una de les noves soques de la grip aviària. Van trobar una quantitat «enorme» i inesperada de virus al seu cervell, de manera que aquesta malaltia és més greu que les soques anteriors, explica Webby l’AFP.

Al mateix temps que assenyala un risc baix per als humans, Webby va observar que «aquest virus no és estàtic sinó que evoluciona», i això «augmenta el risc que, fins i tot per atzar», el virus pugui «adquirir traços genètics que el permetin convertir-se en virus humà».

«Signe veritablement preocupant»

Són pocs els casos d’humans que contrauen el virus, de vegades mortal i generalment després d’un contacte estret amb ocells infectats. Però la detecció de la malaltia en un nombre creixent de mamífers, incloses noves espècies, és «un signe veritablement preocupant», va indicar Richard Webby.

«Les recents transmissions a mamífers s’han de vigiladr de prop», va advertir al febrer el cap de l’Organització Mundial de la Salut, Tedros Adhanom Ghebreyesus. No obstant, no hi ha «proves clares que aquest virus es mantingui fàcilment en els mamífers», opina Ian Brown, responsable de Virologia de la britànica Agència de Sanitat Vegetal i Animal. Tot i que el virus continua evolucionant per ser «més eficaç en les aus», segueix sent «inadequat per als humans», reitera.

Els virus de tipus aviari es lliguen amb receptors diferents a la cèl·lula amfitriona, a diferència dels virus humans, explica Webby. Per això creu que caldrien «dues o tres mutacions menors en una proteïna dels virus» perquè es tornin adaptables als humans.

La importància de vacunar les aus

Un dels mitjans per disminuir el nombre de casos de grip aviària i de reduir el risc per als humans seria la vacunació de les aus, remarca Webby. Alguns, entre ells la Xina, Egipte i el Vietnam, ja han organitzat campanyes de vacunació. A l’abril, els Estats Units van començar a fer proves de vacunes per utilitzar-les potencialment en els ocells. D’altra banda, França va indicar recentment que espera començar a vacunar aus des de la tardor. Però molts d’altres són reticents per les possibles restriccions d’importacions i temor que els ocells infectats passin a través dels controls.

Notícies relacionades

La vacuna d’aus «no és una solució miraculosa, ja que el virus canvia constantment», segons Christine Middlemiss, veterinària en cap del Regne Unit. Però els països tradicionalment reticents s’haurien de plantejar recórrer amb més freqüència a la vacunació, indica l’experta a AFP durant un acte a l’ambaixada del Regne Unit a París la setmana passada.

Segons la directora general de l’Organització Mundial de la Salut animal, Monique Eloit, la vacunació de les aus hauria de «plantejar-se». «Tothom sap ara que una pandèmia no és només una fantasia, sinó que pot ser una realitat», va recordar.