La salut mental

Austràlia prepara el camí per tractar malalties mentals amb drogues psicodèliques

  • El país aprova l’ús de l’MDMA i la psilocibina en teràpies dirigides a pacients amb depressió resistent i estrès posttraumàtic

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Austràlia permetrà, a partir de l’1 de juliol, l’ús de medicaments que continguin dues drogues psicodèliques: la psilocibina (present als anomenats fongs al·lucinògens) i l’MDMA (coneguda com a èxtasi), per tractar, respectivament, la depressió resistent i l’estrès posttraumàtic. Austràlia es converteix així en el primer país del món a aprovar l’ús de psicodèlics en teràpies dirigides (això és, sota supervisió mèdica) per abordar aquestes dues malalties mentals.

L’Administració de Béns Terapèutics (TGA, en anglès) ha emès un comunicat al qual s’explica que es permetrà que totes dues substàncies siguin prescrites per «psiquiatres específicament autoritzats per al tractament d’algunes malalties de salut mental». Hi ha «prou proves de beneficis potencials per a alguns pacients», assegura el document. La pandèmia de covid i el consegüent augment de les malalties mentals ha posat de manifest la necessitat d’avançar en altres teràpies més enllà de les convencionals.

La recerca dels psicodèlics per tractar malalties mentals ha experimentat un reconeixement els últims anys. Els EUA, pioners en aquest àmbit, ja han arrencat la fase tres (la prèvia abans de la comercialització del medicament) de dos assajos: un de l’MDMA per tractar l’estrès posttraumàtic i un altre de la psilocibina (aprovats tots dos ara a Australia). A més, estudis similars s’estan fent també a Europa i en concret a Catalunya, tot i que van una mica per darrere dels dels EUA.

«El que ara ha decidit Austràlia és no esperar el procés de comercialització d’aquests fàrmacs i permetre que els terapeutes els prescriguin en pacients que no han obtingut beneficis amb les teràpies convencionals», assenyala el psicofarmacòleg Antón Gómez-Escolar Sanz, autor de ‘Guía esencial del renacimiento psicodélico’ i vocal de la Societat Espanyola de Medicina Psicodèlica (Sempsi). Gómez-Escolar recalca que aquestes substàncies seran administrades en el marc d’una psicoteràpia assistida, és a dir, dins d’un programa mèdic, en un marc temporal limitat i amb la supervisió de psicòlegs i psiquiatres.

El dubte, tenint en compte que els fàrmacs encara no estan sent comercialitzats, és com es donaran al pacient. Es tracta, segons aquest psicofarmacòleg, d’un «camí intermedi» per tractar les persones abans que es posi a la venda el medicament. No creu que hi hagi molts problemes per aquest motiu, perquè l’ús de la substància psicodèlica serà «puntual» i sota «supervisió mèdica». «No és una cosa que es vendrà en farmàcies, sinó que n’hi haurà prou que el metge tingui accés a aquestes substàncies puntualment», precisa.

«Beneficis potencials»

L’ens regulador d’Austràlia permet la prescripció de la droga sintètica MDMA per al tractament de la síndrome d’estrès posttraumàtic, i la psilocibina, per a depressions que no millorin amb altres tractaments. «Aquestes són les dues úniques malalties per a les quals hi ha prou proves de beneficis potencials per a alguns pacients», diu el comunicat emès la setmana passada.

Per receptar fàrmacs amb aquestes substàncies, els psiquiatres han de rebre l’aprovació de l’Administració de Béns Terapèutics (TGA), que ho sotmetrà al judici d’un comitè d’investigació ètica. La TGA reconeix la «falta d’opcions» per a pacients amb malalties mentals que resisteixen als tractaments, però recorda que són necessaris els controls per a possibles efectes adversos d’aquestes teràpies i que, per a usos al marge de les dues malalties esmentades, continuen sent substàncies prohibides.

Tot i que al mercat australià no hi ha productes autoritzats que continguin qualsevol d’aquestes dues substàncies, la TGA permetrà als psiquiatres autoritzats proveir-se legalment de «medicaments no aprovats» que les continguin. «Pas important»

«medicaments no aprovats» que les continguin. «Pas important»Per Gómez-Escolar, el d’Austràlia és un «pas important» en l’avenç de l’ús de psicodèlics per tractar algunes malalties mentals. «A països com el Canadà o Suïssa ja s’ha intentat fer una cosa semblant. Però en aquests països sol ser per a casos més greus. Al Canadà, per exemple, s’administren en situacions de diagnosi terminal», assenyala aquest expert.

Notícies relacionades

Creu que, en el cas d’Espanya, «encara queda un camí llarg». Els EUA, tanmateix, són «molt a prop». «Europa acumula entre dos i tres anys de retard respecte als EUA», diu Gómez-Escolar. A Amèrica del Nord s’espera que l’ús de l’MDMA i la psilocibina estigui aprovat «a finals d’aquest any» o «principis del següent».

A Catalunya, l’Hospital Sant Joan de Déu (Esplugues de Llobregat) va iniciar ja l’assaig clínic amb la psilocibina i la fase tres corresponent la durà a terme el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). Aquests dos centres també s’ocuparan de la fase tres de l’estudi amb l’MDMA. Sant Joan de Déu, el VHIR i l’Hospital Clínic, a més, investigaran també l’al·lucinogen 5-MDMT per a la depressió resistent (la que no respon als fàrmacs convencionals).