Pressió assistencial

Els pediatres descarten que la bronquiolitis a Catalunya es converteixi en pandèmia

Asseguren que l’actual brot en nadons menors d’un any és com els d’abans de la covid, però preocupa que els casos pugin tant cada dia

Els pediatres descarten que la bronquiolitis a Catalunya es converteixi en pandèmia

Zowy Voeten

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Els pediatres descarten que l’actual brot de bronquiolitis en nens (sobretot en nadons menors d’un any) que viu Catalunya es converteixi en pandèmia. Aquesta malaltia fa dies que satura no només les urgències, sinó també les ucis pediàtriques dels principals hospitals catalans, especialment les de Sant Joan de Déu, centre de referència per a nens. Aquest hospital ja està desprogramant activitat no urgent. A més, cada dia augmenten els casos. La pressió assistencial està arribant també als serveis de pediatria dels centres d’atenció primària (CAP).

«No hi ha cap pandèmia, sinó que és el brot de cada any. Feia dos anys que no teníem bronquiolitis per la covid i ara tornem al mateix de cada any», assenyala Valentí Pineda, president de la Societat Catalana de Pediatria. Segons Salut, aquest any el brot de bronquiolitis ha començant «una mica abans» que en temporades precovid i ha tingut «un inici amb un pendent molt marcat».

El mateix diu Toni Soriano, cap de la Unitat de Patologia Infecciosa i Inmunodeficiències de Pediatria del Hospital. «No estem en pandèmia. Estem entrant en una situació d’augment de la incidència, com la que vèiem abans de la covid-19, però som molt lluny d’aquesta situació», diu Soriano.

Més casos, més ingressos

La incidència de casos de bronquiolitis creix cada dia i això es tradueix en més ingressos. «Però no hi haurà una pandèmia del virus respiratori sincitial perquè és un virus que ja coneixem, hi convivim des de fa molt temps», afegeix el pediatre. El virus respiratori sincitial (VSR) és el principal responsable de les infeccions que els nadons menors d’un any pateixen en les vies respiratòries inferiors, com la bronquiolitis i la pneumònia.

Soriano nega que els casos de bronquiolitis d’aquest any siguin més greus que els de temporades anteriors. «El que és veritat és que, com que hi ha més contagis, alguns casos poden ser més greus –sobretot en els més petits–», prossegueix Soriano. En alguns casos aquests nadons necessiten suport respiratori.

«Aquest brot és com els que vèiem habitualment a la tardor i hivern abans de la pandèmia. El que ens alarma és que està augmentant molt ràpidament», diu. Tot i així, assegura que «no hi haurà mai una pandèmia» de bronquiolitis perquè el VRS és un virus ja conegut i la gent ja està immunitzada. «El problema són els nens més petits. Però també els de dos i tres anys que no han passat el virus els últims dos anys», conclou.

Pressió als CAP

Notícies relacionades

Tot i que urgències i les ucis pediàtriques són les més saturades pel brot de bronquiolitis, els CAP també ho estan passant malament. «Hem notat un increment considerable de la patologia respiratòria», assenyala Pepe Serrano, membre de l’equip de pediatria del Garraf (Barcelona), que està ubicat al CAP Sant Pere de Ribes.

Des de l’any passat, la primària fa els tests de virus respiratoris a part dels de covid. Amb aquestes proves, els CAP veuen si el pacient té un VRS, una grip o un refredat. «Estem veient bàsicament VRS en nens molt petits, de menys d’un any. I en nens de qualsevol edat veiem grip A, però això no és un brot, sinó que estè en l’estàndard d’una temporada normal», diu Serrano. Aquest pediatre apunta que el més «preocupant» de la bronquiolitis és que «ve de cop», i aquest any encara més.

Temes:

Nens Hospitals