Queixes en la sanitat catalana

Els metges de l’hospital de Mataró protesten per les hores extra i avisen que l’uci està en risc

  • Els sindicats esgrimeixen que estan «sobrepassats d’hores» i que la direcció «no pot obligar-los a fer-ne ni una més»

  • La sanitat pública catalana es planteja anar a la vaga

Els metges de l’hospital de Mataró protesten per les hores extra i avisen que l’uci està en risc

Enric Fontcuberta / Efe

2
Es llegeix en minuts
ACN

Uns 80 metges de l’hospital de Mataró han iniciat formalment una sèrie de protestes per reclamar millores en les condicions de descans i retributives d’aquestes hores extres. El president del sindicat Metges de Cataunya i vicepresident del comitè d’empresa de l’hospital, Jordi Cruz, explica que els facultatius es limitaran a realitzar la jornada que tenen contractada, així com la borsa d’hores de guàrdia obligatòries, però no en faran cap més de les voluntàries que es fan amb bastanta regularitat per cobrir torns. Així, faran una vaga de guàrdies. Els efectes en els pacients no seran immediats, però sí avisen que existeixen serveis que estan molt al límit, com l’uci. Allà, explica Cruz, tots els metges estan «sobrepassats» d’hores i la direcció «no pot obligar-los a fer-ne ni una més». En tota la sanitat catalana ja sonen tambors de guerra i no es descarta una vaga.

Els representants dels treballadors retreuen a la direcció la seva actitud negociadora i creuen que és «molt greu» que al Consorci Sanitari del Maresme no «li preocupi gaire prescindir d’un servei imprescindible». En lloc de negociar, explica Cruz, la resposta és que tancaran l’uci i enviaran els pacients a Can Ruti.

Des del sindicat de metges també admeten que els efectes, tanmateix, no seran immediats i a la pràctica hi ha un gruix de metges que encara continuaran fent guàrdies. Els menors de 45 anys, perquè en alguns casos no han esgotat el màxim d’hores obligatòries. Els majors, perquè no han comunicat la mesura en temps i forma.

«La nostra assessoria jurídica està valorant què fer perquè ens obliguin a treballar el que no està contractat», defensa Cruz. De moment, els metges que no estiguin del tot eximits de fer les guàrdies continuaran fent-les per evitar problemes legals. La direcció de l’hospital, per la seva banda, assegura que el servei està «garantit» en les urgències i en l’activitat programada.

Notícies relacionades

A més, la resta de serveis s’han «reorganitzat» per evitar afectar els pacients i la negociació «continua oberta» amb l’objectiu de trobar una sortida que satisfaci les parts, segons relaten des del Consorci Sanitari del Maresme. Aquesta mateixa setmana les parts han de tornar a reunir-se i el comitè d’empresa diu que la trobada serà «clau».

Els metges fixen dues «línies vermelles» en la negociació que de moment la direcció no accepta. Una és que la jornada de descans de l’endemà d’una guàrdia compti com a jornada laboral treballada i retribuïda. L’altra, que les hores de les guàrdies estiguin «més ben retribuïdes». Els treballadors demanen que siguin un 50% més respecte a l’hora ordinària.