Enquesta de Salut del 2021

Augmenta el consum de risc i compulsiu d’alcohol a Barcelona

  • Els professionals adverteixen que és la substància amb més càrrega de malaltia i, no obstant, la que es creu menys important

Augmenta el consum de risc i compulsiu d’alcohol a Barcelona

Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El consum de risc i el consum compulsiu d’alcohol han augmentat notablement a Barcelona del 2016 al 2021, especialment entre els joves. Així ho reflecteix l’última Enquesta de Salut de Barcelona de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (Aspb). Es considera de risc el consum de 17 unitats setmanals o més en dones i 28 de setmanals o més en homes, entenent que una copa de vi, una cervesa o un ‘chupito’ equivalen a una unitat, mentre que una copa o combinat amb whisky o licor similar equival a dus. El consum de risc va ser del 8,9% en dones i del 14,1% en homes, percentatges que el 2016 estaven en el 4,2% i el 9% respectivament. Quant al consum compulsiu, que es considera prendre cinc o més consumicions seguides més d’una vegada al mes, el 2021 va ser de 6,9% en dones i de 13,2% en homes, mentre que el 2016 va ser de 3,3% i 8,3% respectivament.

Com explica la cap del Servei de Prevenció i Atenció a les Drogodependències de l’Aspb, Montse Bartroli, l’enquesta es va fer en un «context pandèmic», així que caldrà veure si els resultats són «una tendència que es manté» o no. En tot cas, el consum d’alcohol a Barcelona ha augmentat «en aquest context de crisi», ja que la gent beu més en situacions d’«incertesa». «L’alcohol s’ha utilitzat com a regulador emocional, per afrontar l’angoixa i la por», explica Bartroli. Adverteix que és la substància que més càrrega de malaltia té i, no obstant, la que es creu menys important.

Així mateix, l’alcohol és la primera causa d’inicis de tractament per trastorn de consum de substàncies psicoactives als centres d’atenció i seguiment (CAS) a les drogodependències de Barcelona (n’hi ha 15 a la ciutat i són públics). De fet, dels 4.000 inicis de tractament que es fan a l’any a Barcelona, més de la meitat són per alcohol. Coincidint amb la setmana de sensibilització dels riscos del consum d’alcohol, l’Aspb fa públiques aquestes dades i recorda que l’alcohol és la substància més consumida, tant entre els joves com en la població adulta. I, tot i que és conegut que provoca problemes de salut i socials de gran importància, el seu consum està molt acceptat i sovint banalitzat.

«És superaccessible»

Notícies relacionades

«En el nostre entorn, l’alcohol és superaccessible», diu Bartroli. «Ho hauria de ser menys per als menors». Bartroli crida a limitar la publicitat. L’alcohol és un dels principals factors de risc evitables de mortalitat i morbiditat al món. Està associat a un gran nombre de malalties (càncer, digestives, circulatòries...), així com a morts tant directes com indirectes, com per exemple les morts de trànsit. A més, l’abús d’alcohol es relaciona també amb conductes de risc i situacions de violència. El consum de risc és el límit per orientar la intervenció precoç per part de professionals de la salut; ara bé, cal tenir en compte que en el consum d’alcohol no hi ha un nivell segur, per tant, si es consumeix, com menys sigui millor.

La psicòloga clínica del CAS Horta de Barcelona, Mar Torroella, explica que l’alcoholisme és una «malaltia crònica» en la qual les «recaigudes» formen part del procés de recuperació. La situació socioeconòmica és un factor de risc. Per exemple, les persones aturades beuen més. A més, en l’alcoholisme també hi ha rols de gènere: la dona, per vergonya, sol beure en solitari. Això, sovint, les porta a no demanar ajuda. «Al CAS Horta les dones venen soles, mentre que els homes venen acompanyats», destaca Torroella.