Sanitat

Can Ruti investiga si hi ha cap relació entre l’alteració del cicle menstrual i la covid

  • El Festival Filmets de Badalona projectarà 50 hores de curtmetratges a les habitacions de Can Ruti

1
Es llegeix en minuts
ACN

L’Hospital Germans Trias i Pujol impulsa un estudi per intentar determinar si hi ha cap relació entre la covid persistent i l’aparició d’alteracions en el cicle menstrual de les dones. L’estudi consistirà a comparar durant dos anys la simptomatologia de pacients amb covid persistent que reportin aquestes alteracions amb altres dones de perfils similars i que no pateixin la malaltia.

«Volem determinar si realment hi ha simptomatologia ginecologia en el context de la covid persistent o si és casual», afirma el director clínic de ginecologia i obstetrícia de l’ICS a la regió metropolitana nord, Sergio Martínez. Des de Can Ruti reivindiquen així l’eliminació del biaix de gènere en la investigació de malalties emergents.

Notícies relacionades

El doctor Martínez admet que moltes vegades no es tenen en compte en l’estudi de malalties símptomes que poden aparèixer només en dones, i no en homes, o a la inversa. Aquest estudi, defensa, és una prova del compromís de Can Ruti per erradicar aquestes diferències en l’àmbit de la investigació clínica.

Així mateix, el col·lectiu d’afectats per la covid persistent destaca la importància de poder descriure alteracions de la salut sexual i reproductiva de les dones vinculades a la malaltia i obrir la porta a la creació de protocols específics d’atenció. El projecte, batejat amb el nom Àrtemis, està liderat per la doctora Júlia Mitjans de l’hospital de Can Ruti.