Crida ciutadana

Catalunya necessita 65.000 donacions anuals de plasma per a tractaments

  • Hi ha persones amb immunodeficiències que necessiten, cada any, el plasma que s’obté de 288 donacions

Catalunya necessita 65.000 donacions anuals de plasma per a tractaments

Quique García

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un total de 8.000 persones han fet 14.287 donacions de plasma durant aquest any, una quantitat que encara està lluny de les 65.000 donacions anuals que Catalunya necessita per garantir els tractaments dels pacients diagnosticats amb immunodeficiències.

Amb motiu de la Setmana Mundial de la Donació de Plasma, el Banc de Sang i Teixits ha destacat aquest dilluns que, amb 65.000 donacions, hi hauria prou plasma per obtenir proteïnes i elaborar medicaments que són vitals per a alguns malalts.

És el cas de ls Neus, que pateix una immunodeficiència i necessita, cada any, el plasma que s’obté de 288 donacions.

Per incrementar les donacions, el Banc de Sang ha posat en marxa un pla que ha de permetre reduir la dependència d’altres països, amb els quals Catalunya compensa la falta de donants propis.

Doble de donacions

En els últims anys les donacions pràcticament s’han doblat, passant de 13.800 el 2017 a les 25.000 amb les quals es preveu acabar aquest 2022, però encara queda camí per recórrer.

Així, per mirar de millorar encara més de xifres, el pròxim 6 d’octubre, de 9.00 a 20.00 hores, s’organitza una Marató de Donació de Plasma a l’Ajuntament de Barcelona coincidint amb la Setmana Mundial de la Donació de Plasma.

El plasma és pràcticament tot aigua, per això, a diferència de la sang, es pot donar amb molta més freqüència, ja que la recuperació és molt ràpida.

De fet, pot donar-se cada 15 dies i una vintena de persones a Catalunya dona plasma almenys una vegada al mes.

De forma general, qualsevol persona que dona sang pot donar plasma: s’ha de tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 quilos i trobar-se bé de salut.

El plasma és un líquid transparent i lleugerament groguenc que representa el 55% del volum total de sang i en ell estan suspeses les cèl·lules sanguínies: glòbuls vermells, glòbuls blancs i plaquetes.

Notícies relacionades

Està format per aigua (90%), sals minerals i una gran quantitat de proteïnes que vetllen pel bon funcionament del cos.

Per poder donar plasma, és necessari connectar-se a una màquina, un separador cel·lular, que es queda amb aquest líquid i torna al cos els glòbuls vermells.La donació dura entre 45 i 60 minuts i el donant ha de tenir unes venes una mica més gruixudes que per donar sang.