Crida ciutadana
Catalunya necessita 65.000 donacions anuals de plasma per a tractaments
Hi ha persones amb immunodeficiències que necessiten, cada any, el plasma que s’obté de 288 donacions

Un total de 8.000 persones han fet 14.287 donacions de plasma durant aquest any, una quantitat que encara està lluny de les 65.000 donacions anuals que Catalunya necessita per garantir els tractaments dels pacients diagnosticats amb immunodeficiències.
Amb motiu de la Setmana Mundial de la Donació de Plasma, el Banc de Sang i Teixits ha destacat aquest dilluns que, amb 65.000 donacions, hi hauria prou plasma per obtenir proteïnes i elaborar medicaments que són vitals per a alguns malalts.
És el cas de ls Neus, que pateix una immunodeficiència i necessita, cada any, el plasma que s’obté de 288 donacions.
Per incrementar les donacions, el Banc de Sang ha posat en marxa un pla que ha de permetre reduir la dependència d’altres països, amb els quals Catalunya compensa la falta de donants propis.
Doble de donacions
En els últims anys les donacions pràcticament s’han doblat, passant de 13.800 el 2017 a les 25.000 amb les quals es preveu acabar aquest 2022, però encara queda camí per recórrer.
Així, per mirar de millorar encara més de xifres, el pròxim 6 d’octubre, de 9.00 a 20.00 hores, s’organitza una Marató de Donació de Plasma a l’Ajuntament de Barcelona coincidint amb la Setmana Mundial de la Donació de Plasma.
El plasma és pràcticament tot aigua, per això, a diferència de la sang, es pot donar amb molta més freqüència, ja que la recuperació és molt ràpida.
De fet, pot donar-se cada 15 dies i una vintena de persones a Catalunya dona plasma almenys una vegada al mes.
De forma general, qualsevol persona que dona sang pot donar plasma: s’ha de tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 quilos i trobar-se bé de salut.
El plasma és un líquid transparent i lleugerament groguenc que representa el 55% del volum total de sang i en ell estan suspeses les cèl·lules sanguínies: glòbuls vermells, glòbuls blancs i plaquetes.
Notícies relacionadesEstà format per aigua (90%), sals minerals i una gran quantitat de proteïnes que vetllen pel bon funcionament del cos.
Per poder donar plasma, és necessari connectar-se a una màquina, un separador cel·lular, que es queda amb aquest líquid i torna al cos els glòbuls vermells.La donació dura entre 45 i 60 minuts i el donant ha de tenir unes venes una mica més gruixudes que per donar sang.
- Cuiner David Peregrina, el xef mallorquí assassinat al Brasil, va fugir a Sud-amèrica després de ser condemnat per estafa en una trama de falses hipoteques
- Salut pública Una associació demanda Sanitat pels casos de danys causats per Nolotil
- Pensionistes Això és el que cobraràs de jubilació amb una nòmina de 1.500 euros al mes
- Catinones, droga camuflada Catalunya, base de comercialització d’una nova coca dels pobres
- APOTEÒSIC DEBUT DEL CAMPIÓ «‘Jaja nooo! Ka pasaooo? #vargameseñor!’», va escriure Àlex Márquez al veure com corria Marc
- Migració Moren quatre migrants a Cadis al ser obligats a llançar-se al mar des d’una embarcació
- ¿Què té al cap Feijóo? Les claus dels canvis en el PP: la por de perdre el control del Congrés, la influència d’Arenas i l’empenta de Sémper
- Màxima tensió Desallotjament a la Bonanova: últimes notícies de la intervenció policial i les protestes a El Kubo i La Ruïna, a Barcelona, en directe
- Obituari Joan B. Culla, el rigor i la passió
- Novetat editorial El ‘Patinsky’ de Barcelona, la gentrificació com una de les belles arts