A través del mosquit tigre

Preocupació pels possibles casos de dengue autòcton a Barcelona

Salut assegura que «actualment no s’ha confirmat cap cas a Catalunya», però els epidemiòlegs estan alertats pels que arriben de Cuba

Preocupació pels possibles casos de dengue autòcton a Barcelona
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Els epidemiòlegs estan «preocupats» per la possible transmissió comunitària de dengue a Barcelona. «Hi ha un risc potencial que existeixi», expliquen a aquest diari. A Barcelona s’estan produïnt molts més casos de dengue importats en persones que han viatjat a països com Cuba, on actualment hi ha una epidèmia de dengue. Es tracta d’una malaltia vírica transmesa per mosquits tigre (que des del 2004 està a Catalunya i s’ha anat expandint pel Mediterrani i la Península) i típica de les zones tropicals i subtropicals del món. L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), al qual els hospitals de la ciutat notifoiquen els possibles diagnòstics, rebutja donar informació al respecte.

Segons ‘El País’, Catalunya ha activat els sistemes de vigilància de l’‘Aedes albopictus’, el popularment conegut com a mosquit tigre (que transmet virus com el dengue o Zika), arran de l’hospitalització a França d’una turista de 16 anys amb dengue que havia estat de vacances a Cuba. És a dir, es tractaria d’un possible cas de dengue autòcton. La Conselleria de Salut assegura que «actualment no s’ha confirmat a Catalunya cap cas de dengue de transmissió autòctona».

«Vigilància epidemiològica de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat) treballa en el control de les malalties de declaració obligatòria, com és el dengue. En tots els casos es realitza la investigació», diuen fonts del departament, que precisa que, «per temes de privacitat, no es donaran detalls».

Més dengue que mai

El cap de servei de salut internacional de l’Hospital Clínic, José Muñoz, assegura que cada any es veuen casos de viatgers que venen de fora amb dengue. «Però aquest any n’estem veient molts que venen de Cuba. I si els pica un mosquit local, pot ser que transmetin la malaltia a una altra persona», explica. Muñoz insta a «vigilar» la infecció amb aquest «mosquit local». «Com més dengue de fora vingui a Catalunya, més possibilitat hi ha que infecti un dels nostres mosquits locals i hi hagi transmissió comunitària. Cal detectar-la i controlar-la», afegeix.

Notícies relacionades

Si es confirmés el cas de la turista francesa, no seria la primera vegada que es produeix un cas de dengue autòcton a Catalunya. «El 2018 hi va haver sis casos a Catalunya i el 2019, un. Després vam entrar en període de covid i no n’hi va haver cap», apunta Muñoz.

El dengue inclou símptomes com mal de cap, dolor muscular, nàusees i vòmits. Normalment és bastant lleu, però en el 10% dels casos es produeixen complicacions que poden comportar, per exemple, danys neurològics.

Temes:

+Salut