Avantprojecte de llei

Els metges reclamen a Sanitat pujar el preu i l’edat de consum de l’alcohol

Les restriccions en la venda al públic, la lluita contra els ‘botellons’ i la prohibició de les ‘happy hours’, entre les mesures proposades per 39 entitats sociosanitàries per protegir els menors dels efectes negatius de l’alcohol

Els metges reclamen a Sanitat pujar el preu i l’edat de consum de l’alcohol

JORDI OTIX

3
Es llegeix en minuts
EFE

Els metges i sanitaris espanyols reclamen a Sanitat que el seu avantprojecte de llei de prevenció del consum d’alcohol en menors incorpori un augment del preu de les begudes alcohòliques, inclosos el vi i cervesa, i de l’edat de consum, així com un rigorós control dels punts de venda per lluitar contra el ‘botellon’.

Així ho recullen les aportacions a l’avantprojecte, a les quals ha tingut accés Efe, d’entitats científiques com la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (SEMFYC), la de Salut Pública i Administració Sanitària (SESPAS), la Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE) i la Societat Científica d’Estudis sobre Alcohol-Socidrogalcohol en el que és el tret de sortida en l’elaboració de la nova llei.

Un impost per elevar el preu de l’alcohol

El Ministeri de Sanitat i la Delegació del Govern per al Pla Nacional sobre Drogues van obrir a consulta pública l’avantprojecte de llei per protegir els menors dels efectes negatius de l’alcohol i «impedir les activitats i conductes destinades a promoure, afavorir o facilitar el seu consum».

Sanitat es proposa lluitar contra els ‘botellons’ i així busca afavorir «hàbits de vida saludables entre els menors d’edat i la seva educació davant el consum de begudes alcohòliques», segons detalla en els objectius de la norma que es proposa desenvolupar aquesta legislatura i que, a priori, no distingeix el vi o la cervesa de la resta de begudes alcohòliques d’alta graduació.

D’entre les 39 entitats que han realitzat aportacions per orientar l’avantprojecte ministerial, la SEMFYC demana a Sanitat establir un «augment del preu de les begudes alcohòliques a través d’un impost especial» –a Espanya són un 19% més barates que la mitjana europea–, mentre que SESPAS, SEE i Socidrogalcohol parlen de reduir l’accessibilitat mitjançant impostos o la fixació d’un «preu mínim».

«Reavaluar i incrementar l’edat legal de consum»

Reavaluar i incrementar l’edat legal de consum»Els metges i els professionals de la sanitat també volen retardar l’edat d’inici real del consum d’alcohol a Espanya, actualment en els 14 anys, ja que els menors que comencen a beure amb aquesta edat tenen sis vegades més probabilitats de tenir problemes relacionats amb l’alcohol durant la seva vida que els que comencen als 21 anys, edat legal d’inici del consum establerta en molts països.

La SEMFYC demana a Sanitat que aposti per un «acord social perquè es respecti la majoria d’edat» dels 18 anys per a l’inici del consum d’alcohol i estableixi «normes estrictes» en la regulació dels punts de venda, una restricció d’horaris de venda, reduir la publicitat i el patrocini i establir sancions econòmiques per consum en la via pública, és a dir, prohibir uns ‘botellons’ que ja són perseguits per moltes ordenances municipals.

Notícies relacionades

Els professionals de Socidrogalcohol van més lluny i demanen «reavaluar i incrementar l’edat legal de consum» de begudes alcohòliques conforme a la maduresa neuronal, com s’ha fet en altres països. SESPAS i SEE, per la seva part, advoquen un «canvi cultural» per reduir els consums de riscos i els comes etílics que freqüentment es registren entre menors d’edat.

En aquest context, totes les entitats científiques inclouen en les seves aportacions prohibir la venda d’alcohol a preus reduïts, com les ‘happy hour’ i els 2x1 en franges horàries d’alguns establiments, vetar la venda i el consum d’alcohol en la via pública i establir «sancions dissuasives» als establiments que venguin alcohol a menors fora dels horaris permesos. Altres mesures que volen portar a terme serien la de les advertències sanitàries en els envasos i fer un seguiment mèdic dels menors amb intoxicacions etíliques agudes, especialment en els casos de reincidència. EFE