Salut

L’OMS confirma que la vacuna d’una dosi contra el VPH ofereix una protecció sòlida

El grup n’ha comparat l’eficàcia, que és comparable als règims de dues o tres dosis, i que pot tenir un abast més gran

L’OMS confirma que la vacuna d’una dosi contra el VPH ofereix una protecció sòlida
4
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Grup Assessor Estratègic d’Experts en Immunització (SAGE) de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha arribat a la conclusió que una vacuna de dosi única contra el virus del papil·loma humà (VPH), que causa el càncer de coll uterí, dona una protecció sòlida comparable als programes de dues dosis actuals.

El grup de l’OMS ha avaluat l’evidència que ha anat sorgint en els últims anys que els programes de dosi única presenten una eficàcia comparable als règims de dues o tres dosis. Aquestes conclusions podrien canviar les «regles del joc», tal com assenyalen des de l’OMS, per a la prevenció de la malaltia, i per arribar a més nenes.

Així, segons l’organisme sanitari de les Nacions Unides, l’opció d’una dosi única de la vacuna és menys costosa, requereix menys recursos i és més fàcil d’administrar. També facilita la posada en marxa de campanyes de recuperació per a diversos grups d’edat, redueix els problemes relacionats amb el seguiment de les nenes per a la segona dosi i permet reorientar els recursos financers i humans cap a altres prioritats sanitàries.

Quart càncer més comú en dones

Conegut sovint com l’’assassí silenciós’ i prevenible gairebé totalment, el càncer de coll uterí és una malaltia desigual en l’accés. Així, la nova recomanació del SAGE es basa en les preocupacions sobre la lenta introducció de la vacuna contra el VPH en els programes d’immunització i la baixa cobertura general de la població, especialment als països més pobres.

Més del 95% dels càncers de coll uterí, que és el quart tipus de càncer més comú entre les dones a tot el món, els causa el VPH, de transmissió sexual, i el 90% d’aquestes dones viuen en països d’ingressos baixos i mitjans.

«La vacuna contra el VPH és altament efectiva per a la prevenció dels serotips 16 i 18 del VPH, que causen el 70% dels càncers de coll uterí», ha afirmat el president de SAGE, el doctor Alejandro Cravioto.

«SAGE insta tots els països que introdueixin les vacunes contra el VPH i que donin prioritat a posar al dia les cohorts de nenes que falten i de les de més edat. Aquestes recomanacions permetran vacunar més nenes i dones i evitar així que tinguin càncer de coll uterí i totes les conseqüències que té al llarg de la seva vida», ha apressat Cravioto.

Vistes les circumstàncies, SAGE recomana actualitzar els programes de dosis per al VPH de la següent manera: un esquema d’una o dues dosis per a l’objectiu principal de les nenes de 9 a 14 anys; un esquema d’una o dues dosis per a dones joves de 15 a 20 anys; i dues dosis amb un interval de 6 mesos per a dones majors de 21 anys.

Els nens i els homes grans poden seguir el mateix esquema de dosis que les dones, mentre que es genera evidència addicional sobre l’eficàcia i la immunogenicitat d’un esquema de dosi única en aquest grup.

Les persones immunocompromeses, incloses aquelles amb el VIH, han de rebre tres dosis si és factible i, si no, almenys dues dosis. Segons SAGE, hi ha evidència limitada respecte a l’eficàcia d’una dosi única en aquest grup.

Canvis respecte a la política actual

La política actual de vacunació contra el VPH és de 2 dosis en nenes de 9 a 14 anys, 3 dosis per a nenes de 15 anys o més, i 3 dosis per a poblacions immunocompromeses de qualsevol edat (9 o més), incloses les persones amb el VIH.

Al respecte, la subdirectora general de l’OMS, la doctora Princess Nothemba (Nono) Simelela, creu «fermament» que l’eliminació del càncer de coll uterí «és possible». «El 2020, es va llançar la ‘Iniciativa d’eliminació del càncer de coll uterí’ per abordar diversos desafiaments, inclosa la desigualtat en l’accés a les vacunes. Aquesta recomanació de dosi única té el potencial de portar-nos més ràpid a la nostra meta que el 90% de les nenes estiguin vacunades abans dels 15 anys per al 2030», ha apuntat.

A escala mundial, l’acceptació de la vacuna ha sigut lenta i la cobertura als països és molt menor que l’objectiu del 90%. En conseqüència, el 2020, també a causa de la irrupció de la covid-19, la cobertura global amb 2 dosis va ser només del 13%.

Notícies relacionades

Diversos factors han influït en la lenta acceptació i en la baixa cobertura de les vacunes contra el VPH, entre ells els dèficits de subministrament, així com els problemes i els costos programàtics relacionats amb l’administració d’un règim de dues dosis a nenes grans que no solen formar part dels programes de vacunació infantil. A això s’ha d’afegir el cost relativament elevat de les vacunes contra el VPH, en particular per als països d’ingressos mitjans.

«Necessitem un compromís polític complementat amb vies equitatives per a l’accessibilitat a la vacuna contra el VPH. No fer-ho és una injustícia per a la generació de nenes i dones joves que poden estar en risc de tenir càncer de coll uterí», afirma Simelela.