El trastuzumab deruxtecan

Un estudi demostra que un fàrmac frena el càncer de mama en el 76% de les pacients

  • L’International Breast Cancer Center (IBCC) aporta els resultats «més positius en la història del càncer de mama»

Un estudi demostra que un fàrmac frena el càncer de mama en el 76% de les pacients
2
Es llegeix en minuts
ACN

Un estudi liderat pel director de l’International Breast Cancer Center (IBCC), Javier Cortés, ha demostrat que el fàrmac trastuzumab deruxtecan millora la supervivència lliure de progressió als 12 mesos de les pacients de càncer de mama metastàtic HER2-positiu, un dels més agressius. Segons les dades obtingudes per l’equip internacional d’investigadors, el fàrmac frena l’avanç del càncer en el 75,8% de les pacients, davant el 34,1% que s’aconsegueix amb el tractament estàndard. El mateix estudi, que segons Cortés aporta els resultats «més positius en la història del càncer de mama», indica que la taxa de desaparició total del tumor es dona en el 16,1% de les pacients, davant el 8,7% que s’aconsegueix amb el tractament estàndard, el TDM1.

El medicament actua com un cavall de Troia, burlant-se de les cèl·lules tumorals per entrar-hi i destruir-les. El fàrmac s’administra per via intravenosa i viatja a través de la sang fins a les cèl·lules tumorals, on reconeix la porta d’entrada d’aquestes cèl·lules malignes, i el receptor HER2 hi entra sense ser detectat i allibera la quimioteràpia que transporta per destruir-les, sense perjudicar tant altres cèl·lules sanes.

La supervivència global als 12 mesos va ser del 94,1% entre les pacients de la branca de trastuzumab deruxtecan davant el 85,9%, entre les pacients de la branca de TDM1, mentre que la taxa de resposta global va ser del 79,7% amb el primer davant el 34,2% en el segon.

524 pacients de 169 centres de 15 països han participat en la investigació, portada a terme entre el 20 de juliol del 2018 i el 23 de juny del 2020. L’estudi ‘Destiny breast-03’ es publica aquest dijous a la revista ‘The New England Journal of Medicine’.

Resultats

Els resultats han sigut tan positius que el fàrmac ha passat a ser el nou estàndard de tractament en segona línia per a pacients amb càncer de mama HER2-positiu, un 20% del total.

«Aquest fàrmac és tan innovador i millora el pronòstic de forma tan cridanera respecte al tractament estàndard actual que podríem trobar-nos davant el medicament més actiu en la història del càncer de mama», ha indicat Cortés.

El director de l’estudi també ha augurat, tot i que sigui de forma preliminar, que el fàrmac «podria arribar a curar la malaltia en algunes pacients, perquè hem vist que el tumor desapareix en el 16% dels casos, o, almenys, a augmentar les possibilitats reals de cronificar la malaltia».

De fet, davant els resultats de l’estudi, Cortés augura que el medicament «avançarà en la primera línia de tractament i als tumors localitzats per, fins i tot, valorar desescalar el tractament de quimioteràpia».

Notícies relacionades

Com a contrapartida, el trastuzumab deruxtecan va provocar pneumonitis (inflamació pulmonar) en un 10,5% dels casos, davant l’1,9% del tractament fins ara estàndard. En qualsevol cas, els responsables de l’estudi afirmen que el monitoratge o seguiment estret de les pacients tractades amb el nou fàrmac permet detectar, tractar precoçment i controlar aquest efecte advers «en la immensa majoria» de les pacients.

La investigació amb trastuzumab deruxtecan en càncer de mama HER2-positiu continua en marxa i, al llarg del 2022, es presentaran noves dades de toxicitat, qualitat de vida i eficàcia davant les metàstasis cerebrals actives, segons ha anunciat Cortés.