Caiguda permanent de cabell

Dia del càncer: l’Hospital del Mar de Barcelona ofereix gorros que eviten l’alopècia per la quimioteràpia

És el primer centre públic català que ofereix aquesta opció

1
Es llegeix en minuts

El Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital del Mar de Barcelona ha començat a oferir l’ús d’uns gorros hipotèrmics per evitar la caiguda del cabell permanent en pacients oncològics que reben tractament de quimioteràpia.

Es tracta d’uns gorros fets de silicona que es mantenen a molt baixa temperatura, amb l’objectiu d’evitar que el medicament quimioteràpic arribi a l’arrel del cabell i l’afecti de forma permanent.

Segons ha informat el centre hospitalari aquest divendres, amb motiu del Dia Mundial del Càncer, aquest sistema només s’utilitza en casos de caiguda permanent del cabell i no per prevenir l’alopècia temporal provocada per la quimioteràpia.

El tractament

Els gorros es mantenen durant quatre hores en unes neveres especials a menys 20 graus centígrads abans que el pacient vagi a l’hospital.

El pacient s’ha de posar el gorro durant els 45 minuts previs a rebre el tractament, deixar-se’l mentre rep la medicació i 45 minuts després d’acabar la seva administració.

L’Hospital del Mar ha assegurat que és el primer centre públic català i un dels primers de l’Estat que ofereix sistemàticament aquesta opció.

Notícies relacionades

Compten, concretament, amb cinc gorros hipotèrmics i ja els ofereixen a les pacients en tractament de càncer de mama amb docetaxel –medicament per a la quimioteràpia–, tot i que també es pot aplicar en persones amb altres tipus de tumors per als quals està indicat aquest fàrmac, com els de pròstata i pulmó, entre d’altres.

Un estudi elaborat per l’Hospital General Universitari Gregorio Marañón, l’Hospital Clínic San Carlos de Madrid i l’Hospital Clínic Universitari de València assenyala que entre un 5% i 12% de les pacients amb càncer de mama tractades amb el medicament docetaxel tenen caiguda de cabell permanent.