Obligatori a partir dels 13 anys

El certificat Covid a Catalunya entrarà en vigor aquest divendres

Salut informa de dos casos sospitosos de la variant òmicron els resultats dels quals es coneixeran dimarts

El certificat Covid a Catalunya entrarà en vigor aquest divendres

Jordi Cotrina

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El certificat Covid-19 a Catalunya entrarà en vigor a partir de les 00.00 hores d’aquest divendres. A partir de la mitjanit, les persones de 13 anys en endavant (la vacuna està indicada per als majors de 12) l’hauran de mostrar per entrar en bars, restaurants, gimnasos i residències. Fins ara només era obligatori en l’oci nocturn. «La nit d’aquest dijous a divendres entrarà en vigor el certificat digital», ha anunciat aquest dilluns el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en roda de premsa. Qui no tingui el certificat Covid perquè no està vacunat haurà de presentar, per entrar en aquests espais, una prova diagnòstica negativa o un document que acrediti haver passat recentment la malaltia.

L’ampliació del passi Covid havia d’entrar en vigor divendres passat, però l’allau de peticions a La Meva Salut per descarregar-lo va provocar col·lapses a la web. La Comissió Delegada de la Covid-19 del Govern va decidir llavors donar uns dies de marge i tornar a reunir-se aquest dilluns per decidir quan entraria en vigor.

«Dijous passat es va detectar un trànsit elevadíssim a La Meva Salut. Allà van entrar en marxa mecanismes de seguretat perquè hi havia adreces IP sospitoses», ha explicat Argimon. «Allà es van posar una sèrie de filtres de prevenció i seguretat, i es va posar el sistema de cues», ha afegit el conseller per justificar que molts usuaris haguessin d’esperar hores per descarregar-lo. Molts d’altres ni tan sols van aconseguir fer-ho. Des de dilluns passat, Salut ha expedit uns dos milions de certificats Covid.

Pressió en els CAP

«Aquests quatre dies [fins divendres] que ens donem de marge és perquè la gent se’l baixi amb tranquil·litat», ha explicat Argimon, que a més ha demanat la ciutadania que guardi el certificat al descarregar-lo per no haver de fer-ho diverses vegades. El conseller també ha dit que, si divendres va demanar una reunió extraordinària, era perquè la gent estava anant als centres d’atenció primària (CAP) per aconseguir el passi Covid davant la impossibilitat de fer-ho a través d’internet.

«En aquests moments tenim la xarxa d’atenció primària molt plena i aquesta no és la seva tasca». El mateix ha destacat que Catalunya ja diagnostica tants casos de càncer com el 2019, després d’un any i mig de pocs diagnòstics a causa de la saturació causada pel coronavirus.

Tot i així, Argimon ha reconegut que no sap encara si el certificat Covid serà una «eina útil o no». «No hem provat aquest certificat com a eina de control. Veurem si ens ajuda a no aplicar altres restriccions», ha dit. Així, malgrat que aquesta mesura pot ajudar a «controlar la pandèmia», no en serà la «solució».

Tot i que l’ampliació del certificat Covid no s’ha fet per promoure la vacunació, en els últims dies unes 20.000 persones han accedit a immunitzar-se. De fet s’han vist cues en alguns centres de vacunació, com la Fira de Barcelona. Argimon ha dit, tot i així, que el Govern no té sobre la taula més restriccions, almenys de moment, i que la part bona d’aquesta situació (amb la sisena onada ja ben entrada a Catalunya i la resta d’Espanya) és que l’elevat percentatge de vacunats (un 85% dels majors de 12 anys a Catalunya) fa que ara mateix les persones amb Covid-19 a les ucis siguin moltes menys (aquest dilluns n’hi ha 143) que l’any passat per aquestes dates (llavors n’hi havia 458).

Dues sospites de l’òmicron

Argimon també ha comunicat que Catalunya té dues sospites de la variant òmicron. Es tracta de dues persones identificades a l’aeroport de Barcelona que procedien de Sud-àfrica via Alemanya. «Van donar positiu en el test d’antígens i s’han enviat les mostres a l’Hospital de Bellvitge. Demà en sabrem els resultats», ha assegurat el conseller.

El mateix ha reconegut que aquesta variant procedent de Sud-àfrica, sobre la qual encara existeixen moltes incògnites però que pel que sembla té més mutacions que les anteriors i podria ser més transmissible, acabarà arribant a Catalunya, Espanya i la resta d’Europa. «El tancament de fronteres és una mesura lògica, demanar PCR és lògic. Però això només retarda, no evita, la propagació de la variant», ha explicat Argimon.

Notícies relacionades

«Hem de tenir paciència perquè encara ens falta saber molt. Divendres hi va haver una situació de pànic al món occidental, però encara no sabem quin abast té aquesta variant», ha dit, si bé ha reconegut que, «d’entrada», tot indica que «hi pot haver més transmissibilitat».

No obstant, es desconeix de moment si provoca una malaltia més greu i si s’escapa més a les vacunes. «Hem de fer molts cribratges i mantenir les restriccions, sobretot la mascareta», ha insistit el conseller de Salut.