Dia mundial de la diabetis

Un mal control de la diabetis pot provocar ceguesa brusca

  • La retinopatia diabètica afecta més de la meitat dels diabètics

Un mal control de la diabetis pot provocar ceguesa brusca
2
Es llegeix en minuts

La diabetis és una malaltia que requereix moltes cures, entre les quals també l’oftalmòleg, ja que un mal control de la malaltia metabòlica, que aquest diumenge celebra el seu Dia Mundial, pot ocasionar una pèrdua brusca i total de la visió. Això és a causa de la retinopatia diabètica (RD), principal complicació de la diabetis a la vista, afecta el 50% dels diabètics d’entre 40 i 59 anys i al 70% dels majors de 60, adverteixen oftalmòlegs d’IMO Grup Miranza.

«Un dels principals problemes amb què ens trobem és que, en molts casos, l’RD, malgrat estar en una fase molt avançada, no avisa (no hi ha dolor, ni una afectació visual molt evident) i el pacient pot perdre tota la visió de l’ull de cop», explica el doctor Carlos Mateo, cirurgià amb més de 35 anys d’experiència en malalties de la retina d’IMO Grup Miranza.

L’aspecte clau és que «la diabetis causa danys als vasos sanguinis de la retina i, sense el degut control per part de l’especialista, avança fins al seu tipus més sever: l’RD proliferativa», prossegueix el doctor Mateo. Aquesta forma de retinopatia es caracteritza pel creixement anormal de vasos sanguinis a la retina, i pot donar lloc a greus problemes de visió, com hemorràgies a l’interior de l’ull (no són visibles externament però causen pèrdua de visió, en molts casos, severa) o un despreniment de retina.

Afortunadament, «avui dia, en països com el nostre, els pacients amb diabetis solen tenir un bon control de la malaltia. No obstant, encara ens trobem amb alguns casos que desenvolupen els tipus més greus d’RD al no seguir les pautes dels especialistes en endocrinologia», puntualitza l’oftalmòleg.

Abordatge primerenc de la retinopatia diabètica

Davant un pacient amb RD, l’ideal, assenyala, és «no deixar que la malaltia avanci fins al seu tipus proliferatiu perquè, en aquest punt, ja és necessari operar, ja que l’estat en el qual arriba a la clínica sol ser ja molt greu i és més complicat que recuperi la visió totalment o

parcialment. Per això, sempre insistim en la importància de la prevenció a través de revisions i del control metabòlic de la malaltia», explica Mateo.

Per als casos menys greus, existeixen altres tècniques menys invasives, com les injeccions de fàrmacs a l’interior de l’ull o el làser. No obstant, «cada cas ha de ser valorat de forma personalitzada, per un oftalmòleg expert en retina que pugui oferir una solució a mida, amb l’objectiu d’ajudar el pacient a recuperar el màxim de visió i prevenir que les complicacions visuals de la diabetis tornin a aparèixer», conclou.

Revisions des del diagnòstic

Notícies relacionades

Segons l’especialista d’IMO Grup Miranza, un bon control de la diabetis s’ha de fer en tres punts: revisions periòdiques amb l’endocrí, visites a l’oftalmòleg (depenent del grau d’RD, almenys una vegada a l’any) i una actitud activa del pacient, seguint les indicacions dels seus metges.

Així mateix, els diabètics de tipus 1 (generalment joves) han d’acudir a l’oftalmòleg almenys vuit anys després del diagnòstic i els de tipus 2 (la majoria d’ells adults) quan són diagnosticats.

Temes:

Diabetis