Des de l’inici de la pandèmia

Un milió de catalans ja han passat la Covid-19

  • Els metges destaquen el protagonisme «històric de l’atenció primària» durant aquesta crisi sanitària

  • Demanen transmetre a la població que «només amb la vacuna no serà suficient» i caldrà mantenir la mascareta

Un milió de catalans ja han passat la Covid-19

Jordi Otix

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Un milió de catalans, un 13% de tota la població de Catalunya, han passat ja el Covid-19 des que va començar la pandèmia fa un any i mig. Només a Barcelona viuen 1.600.000 persones, per la qual cosa és com si s’hagués contagiat el gruix de tota la població de la capital. Són un milió de persones (en concret, 999.807, aquest divendres) diagnosticades amb una prova PCR o un test d’antígens, segons la web dadescovid.cat de la Conselleria de Salut; és a dir, en aquesta xifra no estan incloses totes aquelles que es van contagiar en la primera onada i a qui no se’ls va fer cap prova perquè no n’hi havia.

Mentre els contagis continuen produint-se, la vacunació avança imparable i a Catalunya ja està immunitzada amb la pauta completa el 83% de la població major de 12 anys. Fa un any, l’ara conseller de Salut i llavors secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, augurava en aquest diari que, la tardor del 2021, Catalunya tindria un 70% de la població vacunada: les perspectives han sigut finalment molt millors.

«El que ha fet l’atenció primària al llarg d’aquest any i mig ha sigut històric, malgrat la falta de recursos,» destaca Antoni Sisó, president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic). «La primària era la part més pobra del sistema sanitari abans de la pandèmia i el que ha fet durant aquesta crisi ha sigut moltíssim: diagnosticar la malaltia, introduir l’ecografia pulmonar a la pràctica clínica per detectar-la, fer proves, el seguiment de contactes, la vacunació...», afegeix Sisó.

Aquest metge de capçalera destaca que, «afortunadament», la pandèmia està en «hores baixes» i, per això, demana repensar «com armar el sistema» per «prevenir futures pandèmies o emergències sanitàries de salut pública». «Als CAP hem de recuperar el diagnòstic de malalties que van quedar apartades per la Covid-19», reclama.

I també demana Sisó «retre comptes», ja que la primària rep a Catalunya només entre el 12% i el 13% del pressupost de la Conselleria de Salut, quan el mínim, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), ha de ser un 25%. «Hi ha un pla d’enfortiment de la primària que està dotat amb 300 milions d’euros en tres anys: només un 1% més del que tenim ara», critica Sisó, que demana «planificar» perquè «els recursos arribin a l’atenció primària».

Hi ha un «degoteig de casos»

Per la seva banda, l’internista Pere Domingo, coordinador de la ‘planta Covid’ de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona), reconeix que, malgrat haver assolit ja aquest milió de persones que han passat la malaltia, la situació epidemiològica de Catalunya està ara «francament bé». «Nosaltres tenim tres pacients amb Covid-19 en planta convencional i quatre en l’uci. Però això no vol dir que la pandèmia hagi acabat: aquesta nit n’han ingressat dos i un d’ells ha anat directe a l’uci. Ja no és un tsunami de casos, però sí que hi continua havent un degoteig», certifica Domingo.

Fent la vista enrere, relata que aquest últim any i mig ha sigut més «suportable» en uns moments que en d’altres. «En alguns ha sigut gairebé insostenible. Després les coses milloraven quan baixaven la incidència del virus i els ingressos, però després tornaven a pujar una altra vegada»

Però aquesta descomunal crisi sanitària ha tingut, precisa, un «moment clau»: l’arribada de la vacuna contra la Covid-19. A part de reduir de manera excel·lent el nombre de malalts greus, morts i contagis, la població va començar a percebre «un horitzó més blau».

Notícies relacionades

Tot i així, tant ell com Sisó fan una crida a la prudència. La variant delta, recorda Sisó, «demostra que el virus té capacitat evolutiva» i «encara pot evolucionar a altres formes potencialment agressives o que escapin a la vacuna». «Desgraciadament això no ha acabat –diu per la seva banda Domingo–. No sé si aquest virus acabarà sent estacional, però sí que ha demostrat ser extraordinàriament plàstic; sap trobar el seu camí».

I, tot i que aquest internista creu que, almenys de moment, no hi haurà més onades, sí que considera necessari dir-li a la població que «potser amb la vacuna no sigui suficient». «Potser caldrà mantenir altres mesures, com per exemple la mascareta en certs espais i certs moments. Ja ho veurem», conclou.