Incidència per sota de 50

Espanya arriba al nivell de risc baix de Covid per primera vegada en 15 mesos

  • El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) admet que hi haurà brots, però seran onades més petites i lentes

Espanya arriba al nivell de risc baix de Covid per primera vegada en 15 mesos
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Espanya ha assolit el nivell de risc baix per Covid-19, després de reduir-se la incidència per sota de 50 casos per 100.000 habitants, el nivell de transmissió més baix des de juliol del 2020, fa ja 15 mesos.

Les xifres de Sanitat apuntaven aquest dijous 1.807 nous casos més de Covid-19, 792 dels quals diagnosticats en les últimes 24 hores, amb 23 morts més però una incidència de 48,92, davant els 50,96 d’ahir. Això significa que Espanya es troba en risc baix per Covid-19, la millor dada des del 28 de juliol del 2020. El repte d’Espanya ara és arribar a una incidència per sota de 25, cosa que indicaria la ‘nova normalitat’.

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha considerat aquest dijous que, davant la situació sanitària actual, hi pot haver brots de Covid-19 a Espanya, però veu «realment complicat que hi hagi una sisena onada ràpida». «Qualsevol onada que hagi de venir previsiblement seria mes petita i més lenta», ha assegurat. El Ministeri de Sanitat ha comunicat aquest dijous 1.807 contagis i 23 morts per coronavirus en les últimes 24 hores. I la incidència ha baixat a 48,92, i ha entrat en risc baix.

Així ho ha expressat Simón en declaracions als mitjans de comunicació, abans d’impartir la ponència inaugural del Congrés de la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària, al Palau de Congressos de Palma. El director del CCAES ha celebrat la tendència «descendent, clara i estable» que hi ha a Espanya des de fa unes 10 o 12 setmanes, una cosa que, ha recordat, és gràcies a la vacunació davant el coronavirus i a tots els sanitaris i al teixit de professionals d’Atenció Primària.

«Portem 12 setmanes de descens continuat i estable; en cap període des que va començar la pandèmia hem tingut tant temps de baixada continuada». Simón ha atribuït el fet que Espanya hagi tornat aquest dijous al risc baix per Covid-19, amb una incidència a 14 dies inferior a 50 casos per 100.000 persones, a l’elevada cobertura de vacunació, en declaracions als mitjans abans d’oferir la ponència inaugural del Congrés de la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària SemFYC a Palma.

Lliçons apreses

«És una bona notícia que estiguem en una situació en la qual ja es poden celebrar congressos i els professionals de les diferents especialitats poden començar a debatre sobre tot el que ha passat, tot el que hem de millorar, tot el que canviarem en el futur i com reprendre una vida una mica més normal i una sanitat una mica més semblant a la que teníem abans però amb les lliçons que hem après arran del coronavirus», ha assegurat.

Sobre la possibilitat d’una sisena onada, Simón considera que pot haver-hi altres onades, però ha destacat que a Espanya el nombre de susceptibles al contagi és baix: «Tenim la sort que gràcies a la vacunació tenim un nombre de susceptibles molt menor que en altres llocs i qualsevol onada que hagi de venir, previsiblement seria més petita i més lenta», ha augurat. Tot i que no es coneix el que passarà, Simón considera possible que calgui conviure amb la Covid-19 «encara un temps».

Impacte molt menor

«Les previsions serien que en cas que hi hagués alguna onada es restringiria als grups de no vacunats, menors de 12 anys, amb un impacte en la clínica i en l’assistència molt inferior al que hem estat coneixent fins ara i probablement amb una mida d’epidèmia o d’onada molt menor al que estem acostumats», ha afegit.

Notícies relacionades

«Perquè una persona generi un brot hem de tenir la mala sort que es trobi amb alguns no vacunats o susceptibles junts i no és fàcil», ha assegurat, i ha afegit que aquesta situació només es dona en nuclis molt concrets. «Si no passa en les pròximes poques setmana, podem pensar que el que hagi de passar serà ja molt petit i que amb prou feines serà perceptible», ha afegit.

En relació amb la retirada de les restriccions i la reobertura de l’oci nocturn, Simón creu que és necessari «anar pas a pas». «Però la situació és molt favorable i hem d’anar poc a poc normalitzant la situació», ha afirmat.