Davant la relaxació per la Covid

Els pediatres recomanen vacunar de la grip els nens menors de 5 anys

L’absència d’estímuls immunològics per la falta d’exposició als virus gripals la temporada passada podria suposar un augment de la incidència

Els pediatres recomanen vacunar de la grip els nens menors de 5 anys

123RF

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Comitè Assessor de Vacunes de l’Associació Espanyola de Pediatria (AEP) recomana la vacunació antigripal a tots els nens entre els 6 i els 56 mesos (4, 6 anys) davant la retirada de les mesures de contenció davant la Covid i l’absència d’estímuls immunològics per la falta d’exposició als virus gripals la temporada passada, ja que «podria suposar un augment de la incidència de la grip aquesta tardor i hivern».

La campanya de vacunació antigripal començarà a l’octubre i la coincidència d’aquest virus amb el SARS-CoV-2 podria condicionar un increment del risc per a la població més vulnerables. Aquesta recomanació es pren basant-se en la revisió de la bibliografia que hi ha sobre l’efectivitat i seguretat de les vacunes i l’anàlisi de l’experiència de les temporades anteriors, i tenint en compte que ha sigut ja proposada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès).

Les raons que justifiquen aquesta nova recomanació són la dificultat per triar soques virals per a la vacuna d’aquesta temporada i l’absència d’estímuls immunològics pel descens de casos de grip durant la tardor i hivern passats.

Gairebé desaparegut

La gairebé desaparició de la grip la temporada passada gràcies a les mesures higièniques posada en marxes contra la Covid-19 constitueix una dificultat addicional en l’elecció dels soques virals que haurien de contenir les vacunes antigripals per a la temporada actual. D’altra banda, l’absència dels estímuls immunològics per la falta d’exposicions als virus gripals la temporada passada podria condicionar un comportament diferent –i augment de la incidència– de l’epidèmia estacional de grip aquests pròxims mesos.

Al seu document, el CAV-AEP recomana la vacunació antigripal en la infància i l’adolescència, a més de a tots els nens entre 6 i 59 mesos d’edat, els nens a partir dels 5 anys d’edat i adolescents amb malalties de base o determinades situacions que suposin un risc augmentat de patir complicacions de la grip, persones a partir dels 5 anys que convisquin amb pacients de risc, i persones que conviuen amb menors de 6 mesos.

Notícies relacionades

A més, novament es recomana a embarassades, tant per a la seva pròpia protecció com per a la del seu futur fill, en qualsevol moment de l’embaràs; i a tots els professionals sanitaris.

D’altra banda, es recomana fer servir les vacunes antigripals tetravalents, tant inactivades per a ús per via intramuscular com atenuades per a la via intranasal i inocular la dosi completa de 0,5 ml de vacunes inactivades a qualsevol edat (sempre a partir dels 6 mesos de vida).

Temes:

Vacunes Nens Grip