Vacunació massiva

El Japó investiga la mort de dues persones vacunades amb dosis de Moderna fabricades a Espanya

El país va suspendre aquesta setmana l’ús d’1,63 milions de dosis del fàrmac fabricades a Espanya i enviades a 863 centres de vacunació

El Japó investiga la mort de dues persones vacunades amb dosis de Moderna fabricades a Espanya
3
Es llegeix en minuts

Dues persones han mort després de rebre les injeccions de la vacuna Moderna que estaven entre els lots suspesos posteriorment després del descobriment de contaminants, ha dit dissabte el Ministeri de Salut del Japó. Les vacunes que es van retirar estaven fabricades per la farmacèutica Rovi a Espanya.

Els homes, d’uns 30 anys d’edat, van morir aquest mes al cap de pocs dies de rebre la segona dosi de Moderna, va dir el ministeri en un comunicat. Cada un va rebre una injecció d’un dels tres lots de fabricació suspesos dijous. S’estan investigant les causes de la mort.

El Japó va suspendre l’ús d’1,63 milions de dosis de Moderna enviades a 863 centres de vacunació del país més d’una setmana després que el distribuïdor nacional, Takeda Pharmaceutical Co., rebés informes sobre contaminants en alguns vials.

«En aquest moment, no tenim cap evidència que aquestes morts siguin causades per la vacuna Moderna Covid-19», van dir Moderna i Takeda en un comunicat dissabte. És important portar a terme una investigació formal per determinar si hi ha cap connexió».

El Govern nipó també ha dit que no s’han identificat problemes de seguretat o eficàcia i que la suspensió dels tres lots de Moderna va ser una precaució.

Fumie Sakamoto, directora de control d’infeccions de l’Hospital Internacional St. Luke de Tòquio, va advertir que no s’havia d’establir una relació entre les injeccions i les morts registrades dissabte.

«Pot ser que només hi hagi una relació temporal entre la vacunació i la mort», va dir Sakamoto a Reuters. «Hi ha moltes coses que encara desconeixem per treure conclusions sobre aquests dos casos».

Partícules metàl·liques

Es creu que els contaminants trobats en alguns vials al Japó són partícules metàl·liques, va informar la cadena pública NHK, citant fonts del Ministeri de Sanitat.

Fins al 8 d’agost, 991 persones havien mort al Japó després de rebre injeccions de la vacuna de Pfizer Inc. i 11 després de rebre la de Moderna, però no s’ha establert la causalitat entre les injeccions i les morts, segons el Ministeri de Sanitat. S’han notificat reaccions adverses amb una freqüència del 0,01% per a la injecció de Moderna.

En els casos mortals notificats dissabte, cada un d’ells va tenir febre l’endemà de la segona dosi i va morir dos dies després. No hi ha hagut proves que les seves vacunes continguessin contaminants, va dir un funcionari del Ministeri de Sanitat als periodistes.

D’altra banda, la regió d’Okinawa (al sud-oest del Japó) ha anunciat la suspensió de la vacunació en un centre local després de trobar noves impureses en dosis de Moderna, després que el Japó bloquegés 1,63 milions de vacunes per precaució després de detectar alguns vials aparentment contaminats.

Les anomalies es van detectar en un vial i dues dosis que s’havien d’aplicar en un centre de vacunació massiva de la localitat de Naha, cosa que va portar la prefectura d’Okinawa a anunciar la vigília la suspensió de les inoculacions en aquestes instal·lacions com a mesura de cautela, segons va informar el Govern regional en un comunicat.

El personal sanitari va trobar les impureses després de fer inspeccions visuals a les vacunes de Moderna, i després de vacunar més de 400 persones amb dosis aparentment en bon estat. De moment no consta que s’hagi donat cap problema mèdic entre els vacunats, segons les autoritats locals.

Notícies relacionades

Les anomalies es van observar en vials que no pertanyen a cap dels tres lots que el Japó va bloquejar dijous passat, que sumen 1,63 milions de dosis, després de rebre informes sobre la presència de partícules estranyes en alguns vials.

Les substàncies anòmales es van detectar en 39 vials (flascons que contenen 10 dosis de vacunes) en vuit centres de vacunació de cinc prefectures nipones (Ibaraki, Saitama, Tòquio, Gifu i Aichi), tots corresponents al mateix lot.