El primer manual específic d’atemptats per a la sanitat espanyola neix a Manresa

  • La publicació omple un buit existent en els protocols d’emergència per afrontar situacions amb múltiples víctimes

  • La Societat Espanyola de Medicina d’Urgències i Emergències, i la Fundació Universitària del Bages l’han fet possible 

El primer manual específic d’atemptats per a la sanitat espanyola neix a Manresa

ÒSCAR BAYONA

4
Es llegeix en minuts

En un atemptat la majoria de víctimes moren per l’hemorràgia. Hi ha entre tres i cinc minuts per tallar-la. I quan cada segon compta, no podia ser que a Espanya encara no hi hagués un manual específic per estandarditzar la resposta a una acció terrorista amb víctimes múltiples. Això és que va pensar Susana Simón, metge especialista en urgències i assistencial SEM d’Althaia.  

 Com a coordinadora i autora del ‘Manual de incidentes de múltiples víctimas y catástrofes’ i coordinadora del curs universitari del mateix nom de la UVic-UCC va veure que les situacions d’agressió terrorista mereixerien un llibre sencer i es va posar en marxa. Va contactar amb el grup de treball d’Infermeria cívic de la Societat Espanyola de Medicina d’Urgències i Emergències (SEMES), que immediatament es va sumar al projecte. 

 Per a la Fundació Universitària del Bages, que mitjançant la col·lecció experts Ediciones FUB ja havia publicat el manual anterior i que ofereix el curs Incidents de Múltiples Víctimes de la UVic-UCC, va ser un pas més en un terreny de perícia que fa anys que cultiva. El Màster en Emergències Extrahospitalàries que imparteix UManresa és una formació amb 23 anys de trajectòria, primer com a postgrau. Per quadrar el cercle va entrar en joc el grup Prensa Ibérica, al qual pertany ‘Regió 7’,que patrocina l’edició del manual. 

 A la pregunta de com s’havia pogut arribar fins aquí sense un manual per guiar l’actuació dels serveis d’emergències i de tots els implicats en cas d’atemptat, la resposta és que la consciència d’atemptats indiscriminats contra població civil lligada el terrorisme gihadista és recent i encara més recent és l’esclat d’actuacions de petit format imprevisibles i cruentes

En vista dels incidents amb múltiples víctimes intencionats hi ha protocols de referència com el Consens Hartford, que adaptat a la realitat espanyola és el Consens Victoria, però que s’havia d’aprofundir. La resposta a aquesta necessitat ha sigut el ‘Manual de incidentes de múltiples víctimas intencionados’, que es va presentar aquest dijous a la sala d’actes de la FUB. 

 L’obra, coordinada per Jesús M. Hernández, Luis Martín, Aina Pagès i Susana Simón, és el resultat de la tasca d’una vintena d’autors amb llarga experiència en diferents àmbits de la intervenció en emergències. 

 Salvar vides 

Salvar vides El llibre va ser presentat pel director general de la FUB, Valentín Martínez; Susana Simón, cocoordinadora del Manual; Jordi Molet, Conseller Delegat d’Edicions Intercomarcals, empresa del grup Prensa Ibérica patrocinadora de l’edició; Daniel Martínez, membre de l’equip d’emergències que va arribar amb la primera ambulància a les Rambles després de l’atemptat del 17A; i Eva Valiño, del SEMES i una de les autores que han participat en l’elaboració del manual. 

 El manual parteix de la necessitat d’adaptar els consensos internacionals quant a la intervenció sanitària i d’emergències en cas d’atemptats a la realitat d’un model sanitari descentralitzat en comunitats autònomes, mitjançant el Document Victoria

 Els coordinadors de la publicació entenen que aquest tipus d’incidents «ja són una amenaça real existent en el nostre entorn, i això obliga a plantejar un canvi de paradigma assistencial i de planificació de resposta» sota procediments coordinats i consensuats per totes les persones que intervenen per salvar tantes vides com puguin. 

 Un treball coral que analitza totes les baules 

L’especificitat del ‘Manual de incidentes de múltiples víctimas intencionados’ rau a aportar una visió pràctica donant pautes clares des de l’inici de la cadena sanitària fins a l’última baula, que serien els hospitals. Els manuals que hi havia fins ara no servien perquè un incident terrorista té unes característiques diferents. Una situació d’atemptat terrorista requereix una seguretat dinàmica i no estàtica, ja que s’ha de preveure com treballar en un entorn encara insegur. Les lesions també són diferents, ja que surten de l’habitual en el dia a dia. A més, s’afegeixen possibles riscos biològics, químics o nuclears. 

 El manual es divideix en 15 capítols en què es fa una introducció a l’amenaça global i es fa referència als diferents consensos internacionals en matèria d’atenció sanitària en cas d’atemptat. La publicació també analitza qui intervé en una situació d’aquestes característiques, tant les persones que arriben immediatament com els professionals. El manual es refereix als procediments i actuacions específics. 

 Un llibre amb camp per recórrer 

El ‘Manual de incidentes de múltiples víctimas intencionados’ ensenya què fer en vista d’un atemptat, tant a un vianant com als treballadors de la seguretat privada, als professors, als grups especials d’intervenció de tot l’Estat espanyol i als sanitaris

Notícies relacionades

 L’objectiu és que entri com a llibre de text en institucions estatals per a tots els alumnes dels centres de formació de l’Exèrcit i forces i cossos de seguretat. 

 El Consens Victoria, que és l’adaptació del Document Hartford, s’ha adoptat com a document marc de treball pel Comitè Iberoamericà de Medicina Tàctica i Operacional. Es tracta d’un consens d’experts que permetia tasques d’aprofundiment. El manual és, precisament, una de les seves derivades.