Creixement pandèmic

Els rebrots del juny truquen a la porta de la ‘cinquena onada’ de Covid

  • Catalunya registra en un dia 2.707 contagis més, un nou màxim que marca el fort creixement de la pandèmia

  • La majoria de contagis s’estan produint, ara com ara, entre el col·lectiu no vacunat

A1-115863093.JPG

A1-115863093.JPG / Ferran Nadeu (EPC)

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Catalunya, que ha registrat aquest dimarts 2.707 nous positius de Covid-19 i dos morts, ha entrat ja en la cinquena onada de la pandèmia. Al voltant de 350 d’aquests contagis corresponen als estudiants infectats en els viatges de fi de curs a Mallorca, Menorca i Tenerife. Gràcies que la població susceptible d’emmalaltir greument està vacunada, aquesta serà una onada «diferent i menys preocupant que les anteriors». «Podríem parlar ja d’una cinquena onada», certifica Daniel López-Codina, investigador del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

La majoria de contagis s’estan produint, ara com ara, entre el col·lectiu no vacunat, és a dir, els joves. Especialment entre els menors de 30 anys. La Conselleria de Salut està estudiant obrir de cop i al més aviat possible la vacunació per al col·lectiu d’entre 16 i 29 anys, com han fet ja comunitats com les Illes Balears. «Bona part de la població vacunada té només una dosi –adverteix López-Codina– i això pot portar problemes. No estem en una situació caòtica com en altres onades, però cal aturar-la». Almenys un pare d’un dels estudiants madrilenys contagiats a Mallorca ha acabat ingressant a l’hospital. A Espanya la incidència del virus entre els joves de vint anys està ja per sobre dels 250 punts, per la qual cosa es considera que el risc és extrem.

L’índex de reproducció del virus (o Rt), que mesura el creixement potencial de la pandèmia, està ja en els 1,35 punts a Catalunya. A l’estar per sobre d’1, la pandèmia es troba en expansió perquè es considera que una persona en contagia, al seu torn, més d’una. El Biocomsc ha alertat a Twitter que l’elevada xifra de contagis, «especialment dolenta», pot tenir un «efecte rebot postpont». «Demà i demà passat tindrem una idea més clara de si l’Rt puja fins a 2 o no».

Tot i que la letalitat per coronavirus no està pujant i tampoc l’impacte assistencial (aquest dimarts hi havia als hospitals catalans 467 pacients amb Covid-19, dels quals 136 estaven a l’uci), si els contagis entre els joves continuen augmentant, més possibilitats hi haurà que alguns d’ells acabi a l’hospital. «Entre un 1% i un 4% dels joves, depenent del país [a Espanya, un 2%], acaben a l’hospital. I un de cada mil, un 0,01%, a l’uci. Així que, si tenim mil contagis, un d’ells ingressarà a l’uci», assenyala López-Codina. És precisament el que li ha ocorregut a un estudiant de 18 anys procedent d’Elx infectat en el macrocontagi de Mallorca, que va entrar a l’uci el 24 de juny.

López-Codina mira amb preocupació el que està ocorrent en països com Israel, el Regne Unit o Portugal, que estan vivint un augment de contagis de Covid-19 i fins i tot han hagut de retrocedir en alguns punts de la desescalada (Israel ha tornat a la mascareta en interiors). «Països amb més vacunació que nosaltres han fet passos enrere», reflexiona.

La situació «empitjorarà»

L’internista i coordinador de la ‘planta covid’ de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona), Pere Domingo, tampoc amaga la seva preocupació al respecte. «En les últimes 24 hores hem tingut cinc ingressos en hospitalització convencional per Covid-19, cosa que ens crida l’atenció. Aquestes setmanes anteriors n’hi havia zero, un, dos per dia... Però ara cinc», explica. A la ‘uci covid’, de moment, hi ha només sis pacients. Però adverteix: «Els últims pacients a baixar a l’uci per coronavirus eren un noi de 33 anys i una noia de 41».

Notícies relacionades

Domingo creu que, d’aquí a 10 dies, la situació estarà «pitjor» que ara. «Les xifres d’avui no presagien res de bo. I tampoc presagien res nou les notícies d’altres països, com Israel o Austràlia, que ha confinat Sydney. Aquestes epidèmies viatgen sempre de l’est a l’oest», valora aquest internista.

Opta per plantejar si fer un pas enrere en la desescalada i per accelerar encara més la vacunació. Es mostra a favor d’obrir de cop i al més aviat possible les cites per immunitzar les persones de 16 a 29 anys, que són els qui tenen un potencial «més gran de transmissió».