ENVELLIMENT OCULAR

Síndrome de disfunció del cristal·lí: quan la ‘lent d’enfocament’ de l’ull s’apaga progressivament

Les cataractes i la presbícia (‘vista cansada’) poden aparèixer com a conseqüència d’aquesta síndrome, lligada al procés natural d’envelliment

Síndrome de disfunció del cristal·lí: quan la ‘lent d’enfocament’ de l’ull s’apaga progressivament
4
Es llegeix en minuts

Entre els 40 i els 65 anys, podem començar a notar certs símptomes, que en les seves fases inicials poden passar desapercebuts i avançar gradualment, fins i tot provocar limitacions visuals. La majoria estan relacionats amb la síndrome de disfunció del cristal·lí, que es deu principalment al procés natural d’envelliment. Parlem amb el Dr. José L. Güell, oftalmòleg d’IMO Grupo Miranza i especialista en còrnia i cirurgia reactiva, amb més de 30 anys d’experiència, en aquestes alteracions visuals.

Fallada en la ‘lent d’enfocament’ de l’ull

Fallada en la ‘lent d’enfocament’ de l’ullLa principal causa de la síndrome de disfunció del cristal·lí és el procés d’envelliment del nostre organisme, que també afecta aquesta estructura ocular: «Es tracta d’una lent natural que es troba darrere de l’iris i que permet que puguem enfocar els objectes a diferents distàncies», explica el Dr. José L. Güell. Amb el pas dels anys, «el cristal·lí envelleix, perd transparència, mobilitat, elasticitat i es torna opac». En aquesta línia, «la llum no pot entrar correctament a l’ull i això altera la nostra visió», segueix l’oftalmòleg, i afegeix: «Si l’ull fos una càmera, podríem dir que l’autoenfocament es va alentint a poc a poc».

Com saber si es té síndrome de disfunció del cristal·lí 

Com saber si es té síndrome de disfunció del cristal·lí Els símptomes més comuns de la síndrome de disfunció del cristal·lí són visió borrosa, disminució de la sensibilitat als colors o dificultat i canvis en la visió pròxima. No obstant, «no tots els pacients experimenten els mateixos símptomes o alhora», aclareix Güell. Per exemple, «el més habitual és que dels 42 als 50 anys el cristal·lí comenci a canviar la forma i capacitat d’enfocament, cosa que afecta la visió pròxima, mitjana i llunyana. A partir dels 50 anys, ja podem començar a notar certa dificultat per enfocar, una disminució del contrast dels colors i una pitjor visió nocturna. I, probablement, a partir dels 65 anys ja notarem pitjor visió i una pèrdua de percepció dels colors, lligades al fet que el cristal·lí es torna més opac i, en aquesta fase, perd la transparència i es torna groguenc», segueix l’oftalmòleg. 

Les cataractes i la ‘vista cansada’

Les cataractes i la ‘vista cansada’Les cataractes i la presbícia o ‘vista cansada’ són les dues alteracions visuals més freqüents, lligades a la síndrome de disfunció del cristal·lí. De fet, «és freqüent que el pacient comenci a notar canvis en la visió, abans fins i tot que l’oftalmòleg detecti una patologia del cristal·lí en una exploració normal. Per això, a IMO Grupo Miranza disposem d’un equip anomenat HD Analyzer, capaç de diagnosticar precoçment la síndrome de disfunció del cristal·lí. En fases molt inicials, ens permet detectar la presència de qualsevol opacitat existent al cristal·lí i, en ocasions, valorar-ne la correcció quirúrgica», explica Güell. Per això, és habitual que l’oftalmòleg inclogui aquesta prova en la rutina de revisions dels pacients amb sospita de tenir algun tipus d’alteració al cristal·lí, no mesurable per altres mitjans. 

Solucions personalitzades 

Solucions personalitzades En molts casos, la síndrome de disfunció del cristal·lí es pot tractar eficaçment prescrivint unes ulleres: «Aquesta opció ofereix confort al pacient i n’hi ha de molts tipus: monofocals, bifocals, progressives o ocupacionals, així com filtres que són de gran ajuda», segueix l’oftalmòleg. Així mateix, per als pacients que desitgen prescindir de la dependència de les ulleres, es pot realitzar una cirurgia reactiva, per compensar totalment o parcialment la presbícia. A més, «si el pacient ho requereix, també podem corregir altres defectes reactius, com la miopia, la hipermetropia o l’astigmatisme», afegeix Güell. Pel que fa a les cataractes, la solució sempre és quirúrgica i consisteix a extreure el cristal·lí envellit i reemplaçar-lo per una lent intraocular, que realitzi la seva funció. En aquest sentit, «a IMO Grupo Miranza, comptem amb un ampli ventall de lents intraoculars per a les cirurgies de la presbícia i de cataractes (monofocals, multifocals, bifocals i trifocals). Així, cada un es pot beneficiar de la que més s’ajusti a les seves necessitats visuals, sempre sota prescripció i assessorament mèdic», conclou Güell.

Símptomes de la síndrome de disfunció del cristal·lí

El dispositiu que ajuda a triar la lent intraocular ideal per a cada pacient

IMO Grupo Miranza ha incorporat, recentment, un nou dispositiu, Vivior Monitor, que es pot fer servir en alguns dels pacients que se sotmetran a cirurgies amb implant de lents intraoculars a l’institut (principalment de presbícia i cataractes) i que permet saber quin és el tipus més indicat per a cada un. 

Vivior Monitor és un petit aparell que es col·loca a la barnilla de les ulleres del pacient, durant 36 hores. Aquest dispositiu recopila informació sobre les seves activitats quotidianes, mesurant les distàncies i la il·luminació amb què les fa, així com la inclinació del cap. Tot això, es recopila en un ‘software’ que ofereix dades que, al seu torn, permeten que l’oftalmòleg pugui individualitzar el tipus de lent més adequada per al seu cas. 

Notícies relacionades

«Noves tecnologies com Vivior Monitor ens permeten oferir una millor qualitat de vida, així com uns resultats visuals òptims als nostres pacients», explica el Dr. Jorge Cazal, expert en còrnia, cataractes i cirurgia reactiva d’IMO Grupo Miranza. 

Aquest dispositiu s’utilitza de forma complementària a una exploració oftalmològica completa, així com en altres proves diagnòstiques, essencials per conèixer tots els detalls de l’ull del pacient, així com sobre la lent intraocular a implantar. Alguns dels experts que han començat a utilitzar Vivior Monitor, a IMO Grupo Miranza, són el Dr. Daniel Elies, el Dr. Jorge Cazal i el Dr. José L. Güell. Per a més detalls, no dubteu a consultar imo.es o a trucar al 934.000.700.