Operació pionera

Realitzen el primer trasplantament creuat de ronyó a Espanya a una nena de grup sanguini incompatible

  • L’Hospital Sant Joan de Déu i el Clínic fan un trasplantament de ronyó pioner

Realitzen el primer trasplantament creuat de ronyó a Espanya a una nena de grup sanguini incompatible
3
Es llegeix en minuts

Els hospitals Sant Joan de Déu d’Esplugues de Llobregat (Barcelona) i el Clínic de Barcelona han fet el primer trasplantament creuat de ronyó pediàtric a Espanya entre persones de grup sanguini incompatible.

En una roda de premsa aquest dimecres, han explicat que s’ha pogut implantar un ronyó d’adult arribat de Sevilla a la Candela, una nena de 8 anys d’Esplugues amb problemes renals des que tenia 20 mesos.

La nena perdia proteïnes per l’orina i se li va diagnosticar malaltia renal crònica; se li va fer un primer trasplantament quan tenia quatre anys, però a les 24 hores se li va produir trombosi al nou òrgan, per la qual cosa va haver d’estar quatre anys més fent diàlisi.

Els equips mèdics van trobar la solució en el programa de trasplantament creuat, per la qual cosa el pare de la nena va donar també el seu ronyó per al receptor de Sevilla. El trasplantament creuat funciona amb combinacions de dues o més parelles de donant-receptor incompatibles entre si, que generen una cadena de trasplantaments.

SET CASOS

La directora de l’Organització Nacional de Trasplantaments, Beatriz Domínguez Gil, ha explicat que s’han produït a Espanya 7 trasplantaments creuats amb l’esmentada incompatibilitat sanguínia; el de la Candela és el primer pediàtric, per això la seva excepcionalitat.

La complexitat del cas rau, segons han explicat els metges, en la superposició de complicacions: la incompatibilitat de grup sanguini amb el donant, el volum de l’òrgan rebut, que havia de cabre al cos d’una nena, i el procés de supressió del sistema immunitari de la pacient que requereixen aquestes operacions per evitar que es rebutgi l’òrgan rebut.

Els responsables mèdics dels dos hospitals també han destacat la importància de la coordinació entre centres, que es produeix en trasplantaments pediàtrics des que el Clínic va deixar de tractar pacients pediàtrics però continua ajudant Sant Joan de Déu en els esmentats temes.

El director mèdic de Sant Joan de Déu, Miquel Pons, ha celebrat que «es continua donant resposta a l’alta complexitat» fins i tot durant la pandèmia de Covid-19, i el seu homòleg del Clínic, Antoni Castells, ha assegurat que l’operació ha suposat una fita científica, tecnològica i humana.

Trasplantaments de donant viu

El cap del servei d’Urologia del Clínic, Antonio Alcaraz, ha assenyalat que van intentar aprofitar les cicatrius de la primera operació de la Candela per no generar-li noves marques, i ha dit que les dificultats derivades de la mida del nou ronyó i els problemes de coagulació de la menor van tenir l’equip mèdic «en escac» durant uns dies.

El cap del servei de Nefrologia de Sant Joan de Déu, Álvaro Madrid, ha defensat potenciar els trasplantaments de donant viu i ha recordat que l’operació també va comptar amb la implicació dels serveis de laboratori o uci dels dos hospitals.

El metge consultor Ignacio Revuelta ha apostat per «trencar les regles del joc i continuar creixent», amb referència a buscar solucions científiques innovadores per potenciar el programa de trasplantament creuat, i ha assegurat que l’èxit presentat aquest dimecres tindrà impacte en el món del trasplantament.

Notícies relacionades

La nefròloga de Sant Joan de Déu Yolanda Calzada ha remarcat la complexitat d’eliminar els anticossos de l’organisme de la nena prèviament al trasplantament, amb una càrrega immunosupressora superior a l’habitual, i ha aclarit que la pacient haurà de prendre aquests medicaments tota la seva vida: «El risc hi serà sempre, però esperem que la necessitat d’immunosupressió vagi disminuint amb els anys».

Finalment, el pare de la nena, l’Alberto, ha assegurat que donar un ronyó ha sigut «la decisió més fàcil» que ha pres en la seva vida, i ha cridat a reflexionar sobre la solidaritat a través dels impostos per sostenir el sistema sanitari públic.