EL DILEMA DE LES PRÒXIMES FESTES

Simón aposta per impedir els viatges entre autonomies per Setmana Santa

  • «El poc que es pogués salvar del Nadal ja vam veure l’impacte que va tenir. No estem per salvar festes ni manifestacions», assenyala l’epidemiòleg

  • La caiguda dels contagis perd velocitat mentre Madrid es queda com l’única comunitat a la zona de risc extrem

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

Fernando Simón va prendre bona nota del nefast resultat de la relaxació de les restriccions durant les festes de Nadal passades. En la seva compareixença d’aquest dilluns, el portaveu tècnic del Govern en la pandèmia, s’ha mostrat clarament en contra de permetre els viatges entre comunitats autònomes a causa de l’actual situació epidemiològica. «Si les condicions de transmissió no són les correctes perquè es pugui tenir una mica d’obertura, no s’ha ni de plantejar», ha assenyalat, abans de puntualitzar que ell no té l’última paraula i que parla com a «epidemiòleg». Altres responsables polítics i els empresaris poden tenir «una altra visió», ha afegit.

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes negocien des de fa uns dies l’elaboració d’un pla destinat a evitar que el virus es descontroli per Setmana Santa com ho va fer arran de Nadal. Encara no es coneixen les mesures sobre les quals s’està treballant, però un dels punts més delicats serà la mobilitat entre comunitats autònomes. Totes llevat de Madrid i Extremadura tenen actualment les fronteres tancades, però la millora de les dades pot empènyer algunes d’aquestes a la reobertura, pressionades pels sectors empresarials més perjudicats pels tancaments. De moment, la majoria es mantenen a l’espera de l’evolució dels contagis.

El descens se suavitza

Acostumat a ser vist el got mig ple, aquesta vegada Simón ha destacat els punts negres del moment actual. Malgrat que el virus ha baixat amb rapidesa, ara s’està produint «una suavització del descens» que podria estar vinculat a la prevalença cada vegada més important de la variant britànica, ha dit.

Notícies relacionades

L’epidemiòleg ha remarcat que l’ocupació les ucis encara segueix sent molt alta, del 28%, «cosa que vol dir que un de cada tres llits és per a un pacient Covid». «És la mateixa ocupació a la qual vam arribar durant el pic de la segona onada», al novembre, ha recordat. Fins i tot ho ha comparat amb la situació de fa un any, quan en vigílies del 8-M «hi havia 10 malalts de Covid a les ucis» i entre 40 o 50 casos diaris, davant els 5.000 actuals. «I després va venir el que va venir», ha afegit.

«Fa un parell de mesos se’m plantejava si podríem salvar les festes de Nadal. No és si la salvem o no, però el poc que es pogués salvar ja hem observat l’impacte que va tenir», en referència a la tercera onada, que ha convertit el mes de febrer en el segon amb més nombre de morts de la pandèmia, 10.528. El seu objectiu, ha deixat clar, no és «salvar festes ni manifestacions», amb referència a les mobilitzacions del 8-M.