EL DEBAT SOBRE LES RESTRICCIONS

Simón: «Les autonomies que tanquen l’hostaleria baixen el doble de ràpid els contagis»

  • L’epidemiòleg del Govern considera una mesura clau en la lluita contra l’epidèmia les restriccions de bars i restaurants

1
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

Fernando Simón ha intervingut aquest dijous en el debat sobre el paper de l’hostaleria en la pandèmia i ho ha fet amb una dada molt concreta. «A les comunitats autònomes on els bars s’han tancat, els contagis estan baixant gairebé el doble de ràpid que la mitjana nacional», ha certificat el portaveu tècnic del Govern en la pandèmia, per a qui està clar que bars i restaurants són un dels focus més importants de contagi.

El debat s’ha reobert arran de la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia del País Basc aixecant el tancament dels bars amb l’argument que no està demostrat que aquests establiments contribueixin a l’augment dels contagis.

La decisió judicial ha despertat les expectatives del gremi en altres comunitats, entre les quals la de Catalunya, que han anunciat recursos similars, tot i que no és gaire probable que prosperin. Hi ha consens entre els científics en què un lloc amb espais tancats, sense mascaretes i sense distàncies de seguretat té tots els números per impulsar la pandèmia. Tot i que compleixin els protocols.

«No és que ho facin malament»

Per allà ha començat Simón. «No és que ho facin malament. És per la mateixa activitat. Al bar difícilment s’hi va sol i si un queda amb un amic no és un a cada cantonada», ha assenyalat després d’explicar que on s’ha tancat l’hostaleria s’ha observat que la transmissió baixava al cap de 8 o 10 dies. També ha precisat que els contagis estan caient a una mitjana diària del 5% en el conjunt d’Espanya mentre que les més dràstiques ho fan entre el 8% i el 10%.

Notícies relacionades

L’epidemiòleg ha afirmat que l’hostaleria i les festes en domicilis són els llocs on les persones relaxen més les mesures de protecció, però com que en aquestes últimes és més difícil actuar «s’ha de fer-ho on podem».

Davant la relaxació de les restriccions anunciada tant per Castella-la Manxa com per Madrid, Simón s’ha mostrat comprensiu. «Quan s’han pres mesures molt dràstiques és possible relaxar-ne alguna en algun lloc», ha assenyalat.