Tercera onada

Salut facilitarà el flux de pacients amb Covid entre hospitals de Catalunya

  • Un nou protocol, que divideix el territori en cinc clústers, busca una atenció equitativa al ciutadà i que la pressió assistencial sigui compartida

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La Conselleria de Salut ha presentat aquest dimecres un protocol per facilitar el flux de pacients amb Covid entre els hospitals del territori per facilitar la gestió de la tercera onada de Covid-19, que, com ha recordat el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, està portant més pressió assistencial als centres. L’objectiu és una atenció equitativa al ciutadà i també que la pressió assistencial sigui compartida.

Segons aquest protocol, Catalunya queda dividida en nou eixos territorials agrupats en cinc clústers, els quals tindran, al seu torn, un hospital de referència cada un. Així, si un territori està vivint una pressió més gran de la pandèmia, podrà enviar els malalts amb coronavirus a un altre hospital de referència d’altres zones que estigui més descongestionat.

La prioritat, segons Salut, és «mantenir al màxim la dualitat d’atenció Covid i no Covid» (per desprogramar com menys millor), «afavorir l’adequació assistencial i accessibilitat» i «potenciar la coordinació entre els diferents centres».

Cinc clústers

Els clústers en què es dividirà ara Catalunya són: Nord-Lleida (compost per l’eix de Barcelona Nord, el Vallès Occidental, Lleida-Alt Pirineu i Vall d’Aran, l’hospital coordinador del qual serà la Vall d’Hebron), Barcelona Dreta Litoral Anoia (compost per la regió sanitària de Barcelona i Catalunya Central, la coordinació de la qual la portarà l’Hospital de Sant Pau), Nord-Girona (compost per l’eix Barcelonès, Nord i Maresme i per l’Eix Girona, coordinat pel Germans Trias i Pujol i el Doctor Trueta), C-17 (compost pels eixos del Vallès Oriental i Osona i coordinat pel Clínic) i Sud-Tarragona (compost pels eixos Tarragona-Terres de l’Ebre i Metrosud i Costaponent, i els coordinadors del qual són l’Hospital de Bellvitge i el Joan XXIII).

«Ens podem trobar que en un territori, per la pressió assistencial, algun hospital que forma part del clúster hagi de valorar si ha de desprogramar, per exemple, una cirurgia oncològica mentre que en altres centres no estan tan pressionats. És a dir, hem de compartir els recursos perquè no s’arribi a desprogramar per un tema de pressió assistencial», ha destacat la directora de l’Àrea Assistencial de Salut, Xènia Acebes.

Notícies relacionades

Junt amb ella, la directora de l’Àrea d’Organitzacions i Professionals, Sara Manjón, ha explicat que, tot i que els hospitals privats no estan inclosos en aquesta xarxa de treball, sí que estan «identificats». «És un recurs que es té en compte», ha dit.

Des de l’inici de la pandèmia i durant el 2020, Salut ha invertit en la Covid-19 un total de 2.106 milions d’euros. Aquest nou protocol se suma a l’aixecament de nous edificis al costat de cinc grans hospitals catalans per atendre pacients amb Covid-19 i guanyar espai. Des de dilluns, està en funcionament l’annex del de Bellvitge.