Previsió de Sanitat

Simón admet que la soca britànica serà la dominant a Espanya al març

  • L’epidemiòleg del Govern creu que no són necessàries noves restriccions per afrontar una variant molt més contagiosa

  • Un grup de científics demana a ‘The Lancet’ endurir les mesures «immediatament», en la mateixa línia que el Centre Europeu de Control

Simón admet que la soca britànica serà la dominant a Espanya al març
4
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

Fernando Simón va començar parlant la setmana passada que la variant britànica tindria «un impacte marginal», uns dies després es va mostrar «preocupat» i aquest dijous ha admès que és probable que acabi sent la soca dominant a Espanya cap a mitjans de març, amb una presència d’entre el 40% i el 50% del total. Al ser molt més contagiosa (entre un 30% i un 50%) el seu impacte en la pandèmia seria enorme, però el portaveu tècnic del Govern per a l’epidèmia no creu que sigui necessari prendre implementar noves restriccions a nivell nacional. «L’important és aplicar bé les que estem aplicant, una cosa que amb la soca britànica cobra encara més importància», ha assenyalat.

La previsió de Simón és imprecisa, ja que parteix de les estimacions dels estudis disponibles a Espanya molt preliminars. Dilluns passat va afirmar que està per sota 5% de prevalença i aquest dijous ha dit que podria ser potser del «2%, del 3% o del 4%».

Altres científics afirmen que la prevalença de la variant es duplica cada setmana en contextos d’alta transmissió com l’espanyol, amb la qual cosa si ara estem en el 4%, en quatre setmanes, cap a finals de febrer la prevalença podria ser ja del 60%.

Els científics

El gir de Sanitat es produeix el dia en què des de diferents fòrums s’ha advertit que cal actuar ja contra la soca. Catorze científics centreeuropeus d’alt nivell han publicat aquest dijous una carta a la revista científica ‘The Lancet’ en la qual reclamen als estats que augmentin immediatament les restriccions a la mobilitat i a la interacció social tant d’àmbit fronterer com a l’interior de cada un d’ells davant l’arribada de les noves variants britànica i sud-africana.

Els experts se centren especialment en la britànica, la més estesa, i asseguren que podria causar «una nova onada de propagació viral» que no podria ser frenada per «les mesures actuals» tot i que la corba de contagis estigués estabilitzada o estancada.

Els signants de l’article brinden un càlcul molt fàcil d’entendre per als qui segueixen els butlletins diaris de la pandèmia, especialment els de Catalunya: «Les estimacions suggereixen que l’R podria augmentar d’1 a aproximadament 1,4». És a dir, la velocitat de reproducció, el nombre de persones que contagia cada infectat augmentaria en 0,4. 

L’R de Catalunya

En el cas de Catalunya, amb l’R aquest dijous en 1,07, passaríem a 1,47. Els contagis es dispararien com va ocórrer en la primera setmana de gener. En el cas d’altres autonomies, la situació podria ser encara més delicada. Múrcia i Castella i Lleó se situen, per exemple, per sobre de l’1,8, amb incidència per sobre dels 1.000 casos per 100.000 habitants.

Els epidemiòlegs, viròlegs i experts en altres matèries relacionades amb la transmissió de virus que subscriuen la carta posen èmfasi en una qüestió clau. Tot i que encara no es té la certesa total sobre aquestes prediccions, «les accions han de prendre’s immediatament».  «Una vegada que s’hagi establert una variant més contagiosa, serà cada vegada més difícil estabilitzar el nombre de noves infeccions», alerten.

Els científics remarquen que «malgrat la disponibilitat de vacunes eficaces, la producció per satisfer la demanda i la implementació dels programes de vacunació portarà mesos» durant els quals «les noves variants podrien exacerbar ràpidament la crisi, molt abans que es vacuni prou persones».

«Si no es prenen mesures per prevenir la propagació de noves variants, augmentarà el nombre de casos i els ingressos hospitalaris», cosa que «podria conduir a un col·lapse dels sistemes de salut», tenint en compte que a diversos països, entre els quals Espanya, aquests ja estan saturats, adverteixen els experts .Entre els signants figuren Viola Prieseman, física de l’Intitut Max Plank, Rudi Balling, director del Centre de Biomedicina de Luxemburg, les viròlogues alemanyes Melanie M. Brinkmann i Sandra Ciesek.

Portugal assoleix el 20%

En la mateixa línia que els científics, el Centre Europeu per a la Prevenció de Malalties (ECDC) ha demanat aquest dijous «un augment ràpid del rigor de les mesures en les pròximes setmanes i accelerar les campanyes de vacunació» per fer front a les noves variants en l’avaluació diària de riscos d’aquest dijous.

La majoria de governs europeus del nostre entorn ja estan pres mesures per afrontar la nova amenaça i l’han col·locat entre les seves prioritats. A Portugal, on la soca té una prevalença del 8%, aquesta setmana ha pujat al 20% i en dues setmanes més preveuen que arribi al 60%. El primer ministre António Costa ha atribuït a aquest factor el fet que els casos es continuïn disparant malgrat un confinament que fins ara no incloïa les escoles, però que partir de demà tancaran dues setmanes.

França preveu confinar

El ministre de Sanitat francès, Olivier Veran, ha avançat que probablement serà necessari un nou confinament si la circulació de la variant anglesa del coronavirus «augmenta de forma sensible». La mutació «pot ser un element determinant en les estratègies de lluita contra l’epidèmia en els pròxims dies, setmanes i mesos», ha advertit.

Catalunya sí que ha començat a integrar la nova amenaça a l’equació de les seves mesures. Aquesta és una de les raons que han motivat la prolongació per dues setmanes més de les restriccions vigents, segons apuntava el dimecres el director de Salut Pública, Josep Maria Argimon, preocupat perquè «els casos aniran a més».

Notícies relacionades

Salut ha posat en marxa finalment el mecanisme de recerca de la variant activat fa dies en altres comunitats autònomes i que consisteix en l’anàlisi del 10% de casos diaris seleccionats aleatòriament. Aquest treball, que permetrà l’estimació del nivell de circulació a Catalunya es portarà a terme a la Vall d’Hebron, l’Hospital Clínic, l’Hospital Germans Trias i Pujol i el de Bellvitge.