Nou conflicte a la vista

Ayuso hauria de tancar Madrid i set municipis més segons la normativa de Sanitat

  • L’acord del Consell Interterritorial que obliga el confinament perimetral de les ciutats amb una taxa de contagis superior a 500 continua en vigor, segons el ministeri

  • A més de la capital, el llindar el superen Alcobendas, Fuenlabrada, Móstoles, Alcorcón, Parla, Getafe i Leganés

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

La presidenta regional Isabel Díaz Ayuso hauria de tancar perimetralment Madrid capital i set grans municipis més al pujar en tots ells la incidència acumulada per 100.000 habitants a 14 dies per sobre dels 500 casos. L’acord d’actuacions coordinades aprovat el 30 setembre pel Consell Interterritorial de Salut estableix aquest llindar per a les ciutats de més de 100.000 habitants, a més de dos requisits més que també compleixen o estan a un pas de complir els esmentats municipis. Fonts del Ministeri de Sanitat han confirmat que l’acord «continua en vigor» des de la seva publicació en el BOE l’1 d’octubre.

L’impuls per part del Govern d’aquesta mesura, en un moment de descontrol del virus semblant a l’actual i davant la inacció dels responsables regionals, va generar un agre enfrontament amb aquests, que va derivar en la declaració de l’estat d’alarma específic per a Madrid. Ara no seria necessari, perquè l’autonomia està obligada a fer-ho i ja l’empara l’actual estat d’alarma.

Només Madrid no tanca

L’acord de la Interterritorial afectava totes les comunitats però només 10 municipis de Madrid complien els requisits. Una cosa molt similar passa ara. La Comunitat de Madrid és la quarta en pitjor situació d’Espanya, amb una incidència de 627 casos i en plena fase d’ascens. Una altra vegada és la regió que pren les mesures més laxes per fer front a la tercera onada. Els grans municipis d’altres comunitats amb índexs similars ja estan tancats i amb reduccions molt més dràstiques d’aforaments i horaris.

Madrid capital summa 559 casos, però en pitjor situació hi ha Alcobendas (882), Fuenlabrada (717), Móstoles (650), Alcorcón (622), Parla (573), Getafe (525) i Leganés (520), segons l’informe epidemiològic setmanal que publica la conselleria madrilenya de Sanitat.  

Notícies relacionades

Altres de les condicions que estableix l’acord per adoptar les restriccions en el conjunt de la comunitat autònoma és que superi una ocupació de les ucis del 35%, un llindar que Madrid sobrepassa des de dilluns passat i aquest dimecres estava en el 36,06%, segons el report diari del Ministeri de Sanitat.

L’índex de positivitat dels tests és l’únic que pot donar dubtes sobre algun dels esmentats municipis. L’acord estableix que s’adoptaran les restriccions a partir d’un índex superior al 10% mantingut durant 14 dies. És una dada que no publica cap administració, però la positivitat de la regió estava aquest dimecres en el 18,57% i per sobre del deu com a mínim des del 28 de desembre, fa 17 dies. Si algun dels esmentats municipis no compleix encara el requisit ho farà abans que acabi aquesta setmana.