Els contagis segueixen a l’alça

Espanya torna al nivell de risc extrem per coronavirus després d’una ‘treva’ de només 20 dies

  • La incidència acumulada de casos supera novament els 250 el dia en què gairebé totes les autonomies obren les seves fronteres als familiars

  • Diversos experts afirmen que la tercera onada ja ha arribat i demanen mesures més dures per al Nadal

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

Només vint dies ha estat Espanya per sota del risc extrem en incidència acumulada de contagis. El 3 de desembre va aconseguir baixar dels 250 casos per 100.000 habitants que marquen el llindar per a aquest nivell de risc i aquest dimecres l’ha tornat a superar amb 253.

Per sobre dels 250 hi ha només cinc comunitats però entre elles figuren tres de les més més poblades i amb més potencial de disseminar el virus a la resta d’Espanya. Madrid està en els 361 casos. Ha pujat en deu dies el que li va costar vint baixar. La País Valencià registra 346 i Catalunya 301. A dalt del tot hi ha Balears, amb 455 i en una situació «molt compromesa», segons han reconegut les seves autoritats.

La tercera onada

En vista d’aquestes xifres, la tercera onada de la pandèmia, que havia d’arribar al gener ja està aquí, afirmen alguns experts, com l’exsecretari general de Sanitat, José Martínez Olmos, o l’economista Miguel Sebastián. Ha arribat, a més, coincidint amb el dia en què la majoria de comunitats han obert les seves fronteres per celebrar el Nadal, cosa que comportarà, al seu judici, un nou augment dels contagis que podria comprometre el sistema sanitari al gener. De moment l’ocupació hospitalària mitjana (9,24%) i la de les ucis (20,2%) han deixat ja de caure. Les morts, des que va iniciar la pandèmia freguen les 50.000, exactament 49.698. 

La fronteres de les comunitats autònomes s’han obert aquest dimecres als viatges per a familiars i persones pròximes en la gran majoria de comunitats, entre elles dos de les que estan pitjor, Catalunya i Madrid. Entre les mal situades, només el president valencià Ximo Puig s’ha mantingut ferm en vetar els trajectes d’entrada i sortida que no tinguessin raons de feina o força major.

Declaració jurada

Sis comunitats, entre elles també Madrid i Catalunya, exigeixen una declaració jurada per creuar les seves fronteres, però les dades que figuren en la mateixa són molt bàsiques. Queda en mans dels controls policials ser o no exhaustius a l’hora de comprovar-les, però només una petita part dels milions de desplaçaments que es produiran podran ser revisats.

Notícies relacionades

A aquest augment de la mobilitat s’afegeix el perill de la probable arribada de la soca del coronavirus suposadament més contagiosa descoberta al Regne Unit. Davant aquest còctel, epidemiòlegs com Martínez Olmos, han demanat que «es reconsideri el pla de Nadal». 

Arran del descobriment, el Centre Europeu de Control de Malalties, ha demanat «evitar els viatges innecessaris» però no sembla que això estigui sobre la taula del Govern, que va derivar la presa de decisions al respecte en les autonomies. I segons el parer d’Illa, aquestes «han pres mesures molt contundents».

Temes:

Coronavirus