Segona onada

Les dades de la pandèmia empitjoren sense conèixer encara l’‘efecte Pont’

  • Catalunya i el conjunt estatal agreugen la seva situació epidemiològica, malgrat que encara no es reflecteix l’impacte de la Constitució
  • És aviat per assegurar que el territori és davant un rebrot de coronavirus, però tampoc es descarta
BARCELONA 09 12 2020 Barcelona Compras navidenas en los comercios del centro  gente de compras en el Passeig de Gracia  Siguen cerrados los centros comerciales por el Covid   FOTO de RICARD CUGAT

BARCELONA 09 12 2020 Barcelona Compras navidenas en los comercios del centro gente de compras en el Passeig de Gracia Siguen cerrados los centros comerciales por el Covid FOTO de RICARD CUGAT / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Catalunya ha empitjorat aquest dilluns els seus indicadors de la pandèmia de Covid-19, just el dia en què han tornat a obrir els centres comercials (amb un aforament limitat al 30%) i les estacions del virus. Els valors tornen a ser semblants als de fa vuit dies, quan Salut va decidir que el territori no avançaria en la desescalada. I això malgrat que els efectes del Pont de la setmana passada encara tardaran uns dies a reflectir-se, com ha assegurat aquesta tarda el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón.

La velocitat de transmissió del virus (o Rt), a la baixa en els últims dies, ha pujat a Catalunya 0,94, i s’ha acostat al llindar d’1, cosa que significaria que la pandèmia entra en expansió. El mateix ha fet el risc de rebrot, que s’ha situat en els 181 punts (a partir de 100, el risc es considera alt i molt alt a partir de 200). I els ingressos en hospitals (1.519 avui, davant els 1.442 reportats diumenge) i en ucis (334, sis més que el dia anterior). Salut ha notificat també 902 nous contagis i 19 morts més.

Tot i així, aquest dilluns, en roda de premsa, el Govern ha anunciat que el confinament de cap de setmana, a partir d’aquest divendres, passaria a ser comarcal i no municipal, malgrat que això estava previst per a la fase 2 de la desescalada i Catalunya segueix a la fase 1. «Aquesta mesura la prenem per respondre a les aglomeracions que es donen en determinats àmbits que ens preocupen», ha dich el subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado. A més, el Procicat també està estudiant ampliar a l’àrea metropolitana el confinament de Barcelona.

Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que unes 500 infermeres, distribuïdes en 25 equips per tot el territori, s’encarregarien, a partir del mes de gener, de la vacunació contra la Covid-19.

Espanya

A nivell estatal, avui s’ha observat un alentiment del descens iniciat feia setmanes. El Ministeri de Sanitat ha notificat 21.309 nous casos de Covid-19, 2.448 d’aquests diagnosticats en les últimes 24 hores. Això suposa una xifra superior als 17.681 del mateix dia del cap de setmana anterior. A més, també hi ha hagut 389 noves defuncions, en comparació amb les 280 de divendres. També ha pujat la incidència acumulada: 193 per cada 100 habitants, davant 189 divendres i 215 dilluns passat.

«Es podria estar estabilitzant aquest descens continu de les últimes setmanes. Sí que estem observant un aparent estancament, probablement a causa de la reducció de les mesures previ al pont de la Constitució. Estem en una situació delicada, esperem que no hi torni a haver increments importants, però no podem descartar-los», ha argumentat. Així, encara és aviat per assegurar que el territori és davant un rebrot, però no es descarta.

L’epidemiòleg ha indicat que els dies festius del pont encara no s’han plasmat en les dades. «Encara no hem observat, si és que n’hi ha hagut, un possible efecte del pont de la Constitució, que es començarà a observar en els pròxims dies», ha dit. I, en aquest sentit, ha esgrimit que, «entrant ja en les festes de Nadal i partint d’un punt inicial més alt que fa uns mesos», el risc de saturació dels hospitals «continua sent allà» i és «superior» al que desitgen els experts del Ministeri de Sanitat.

Notícies relacionades

Simón ha detallat que és possible que l’alça de les xifres es degui als dies festius de la setmana passada, però tampoc ho va assegurar: «Fins que no puguem valorar la situació en una setmana més normal, com aquesta, no sabrem l’impacte que té en l’evolució de la pandèmia».

Des de l’inici de la pandèmia, a Espanya s’han contagiat 1.751.884 persones i n’han mort 48.013 més.