PRÒXIMES FESTES

Coronavirus: Catalunya enfila un pont de risc

La Constitució servirà com a sismògraf de la pandèmia i marcarà les condicions en les quals se celebrarà el Nadal

undefined56053417 barcelona 01 12 2020  barcelona es reprenen els cribratges m201201174939

undefined56053417 barcelona 01 12 2020 barcelona es reprenen els cribratges m201201174939 / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El pont de la Constitució, que començarà divendres i acabarà dimarts que ve, servirà a Catalunya com a sismògraf de la pandèmia de Covid-19. Del comportament de la ciutadania aquells dies dependrà la situació epidemiològica en la qual entrarà el territori durant el Nadal. Seran cinc dies decisius que marcaran les condicions de les pròximes festes. 

«Aquest pont és un risc: moure’s implica més interacció social», recalca el cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar (Barcelona), Juan Pablo Horcajada, a aquest diari. «El missatge que s’ha de llançar a la població és: ‘Espereu’. El virus segueix allà, i molt rabiós. Espereu la vacuna», afegeix. «Aprofitar que es pot teletreballar per anar-se’n dijous de cap de setmana a segones residències és absolutament imprudent: posa en risc totes les persones que compleixen les recomanacions de forma estricta», diu per la seva part la cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de Vall d’Hebron, Magda Campins.

El Govern assumeix que molts catalans sortiran de les seves ciutats abans del divendres 4 desembre, quan, com cada setmana, entra en vigor el tancament perimetral municipal de cap de setmana. La portaveu, Meritxell Budó, ha reclamat a aquests ciutadans molta prudència. Els Mossos d’Esquadra intensificaran els controls a partir de divendres.

Però, més enllà d’això, el Govern no s’ha plantejat cap pla de contenció específic per als pròxims dies, malgrat que aquest dimarts han pujat indicadors com el risc de rebrot (està en els 201 punts, després d’haver baixat ahir als 196) i la velocitat de transmissió (o Rt, que ha passat de 0,78 dilluns a 0,84 avui). «Existeix el risc que les males dades es disparin i que no puguem preservar el Nadal ni el canvi de fase del 7 de desembre», ha alertat Budó.

Una afirmació que, no obstant, ha negat hores després la consellera de Salut, Alba Vergés, que ha dit que el Govern preveu «continuar amb el pla d’obertura progressiva» i que, tot i que valorarà si passar a la fase dos dilluns que ve, no espera tenir «cap sorpresa».

Salut preveu continuar amb la desescalada dilluns, malgrat que la consellera Budó ho posa en dubte

«L’Rt està segons el previst. Estem en una baixada de la corba menys intensa [que fa setmanes]; ja prevèiem que s’alentís. No pensem que això posi en perill res, però ho veurem en les pròximes setmanes», ha dit Vergés des de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, on aquest dimarts han arrencat els cribratges massius de coronavirus a Barcelona, que serviran per tallar les cadenes de transmissió del virus, que es veuran intensificades a causa de la tornada a l’activitat iniciada el passat 23 de novembre. 

«Si tot va segons el previst, podrem arribar al 21 de desembre en el tram tres de la desescalada. Allà emetríem un document amb recomanacions sobre les festes de Nadal», ha afegit Vergés.

El Nadal perilla

«Tot i que aquesta vegada, a diferència del que va passar al juny, les restriccions no s’han aixecat tan de cop, la situació és igualment de risc, perquè la corba no disminueix tant com ens agradaria», assenyala Horcajada. Campins precisa, això sí, que aquests dies s’estan fent «molts més cribratges massius». «El que no vol dir que calgui abaixar la guàrdia», diu l’epidemiòloga.

Segons Horcajada, és «difícil» conèixer l’«impacte real» que tindrà la desescalada, perquè es va fer en un moment en què «els números eren alts». Tot i així, creu que cal esperar «uns cinc dies» per saber si la pujada que s’ha vist avui en el risc de rebrot i en la velocitat de contagi és una «tendència» o no, idea que subscriu Campins.

Experts demanen esperar «uns cinc dies» per saber si la pujada del risc de rebrot és una «tendència»

Els dos experts creuen que el pròxim pont és un «risc» perquè «la mobilitat no és bona» per al virus. Al contrari: l’afavoreix. «La gent ha d’esperar [a interactuar socialment]. Quines presses ens entren: [quan comença la desescalada] les terrasses plenes, les botigues plenes», diu Horcajada. Campins denuncia que a moltes terrasses no es respecta el límit de quatre persones per taula.

Notícies relacionades

Tot i que creu que hi ha «moltes possibilitats» que el virus «torni a repuntar» per Nadal, es mostra «optimista» respecte a la vacuna contra la Covid-19 que arribarà al llarg del 2021. Però el procés, adverteix, «serà molt lent, no immediat».

Ell considera que, en cas que a Catalunya repuntin de nou els indicadors durant els pròxims dies, serà «prudent» esperar per canviar de fase. I Campins es mostra convençuda que, en cas que la gent no compleixi, hi haurà una «tercera onada» al passar el Nadal. «S’haurà de tornar a les restriccions», augura.