DIA MUNDIAL DE LA PREVENCIÓ

Els intents de suïcidi van baixar a Catalunya durant el confinament

Abans de la pandèmia, Salut havia registrat un lleuger increment respecte al primer trimestre del 2019

El Codi Risc de Suïcidi de la conselleria ha registrat unes 19.000 conductes suïcides en els últims sis anys

Els intents de suïcidi van baixar a Catalunya durant el confinament
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La pandèmia de coronavirus i l’immediat confinament van fer caure el nombre de temptatives de suïcidis a Catalunya registrats pel Codi Risc de Suïcidi (CRS) de la Conselleria de Salut. En el primer trimestre de l’any, abans de la pandèmia, Salut havia registrat un lleuger increment respecte al primer trimestre del 2019. Però la tendència va canviar arran de la quarantena.

Catalunya ha registrat, en els últims sis anys, prop de 19.000 episodis de conducta suïcida, segons un comunicat emès aquest dijous per Salut. Des del juny del 2014, quan es va posar en marxa el CRS, i fins a mitjans del juliol passat, un total de 16.012 persones van realitzar 18.966 episodis de conducta suïcida, la qual inclou tant el suïcidi com els intents de suïcidi. La gran majoria, unes 13.979 persones (el 87,30% del total), van fer un únic episodi durant aquest període. 

L’OMS estima que, per cada suïcidi, hi ha 20 intents prèviament

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) reconeix el suïcidi com una prioritat de salut pública. Els suïcidis són la quarta causa específica que provoca més morts prematures en les dones (per darrere dels tumors de mama, de pulmó i les malalties del sistema nerviós i dels sentits) i la tercera causa en els homes (després del càncer de pulmó i les malalties isquèmiques de cor). L’OMS estima que, per cada suïcidi, hi ha 20 intents. Aquest 10 de setembre se celebra el Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi.

A Catalunya, durant els últims anys, s’ha observat una disminució de l’edat mitjana en el primer episodi de conducta suïcida: 39,31 anys en les dones i 42,29 en els homes el 2019. I també, un augment dels primers episodis realitzats pels homes (respecte a les dones) sobretot quan són menors d’edat. Al voltant del 70% de les persones que viuen un segon episodi d’aquesta conducta són dones.

El 2019, el Codi Risc de Suïcidi de Catalunya va registrar 4.486 episodis de conducta suïcida, realitzats per 4.148 persones. 3.860 (el 93,1%) van viure un episodi, mentre que el 6% (249 persones) en va viure dos. El 0,7% (249), tres.

Telèfon de prevenció

Notícies relacionades

El telèfon de prevenció del suïcidi (900 92 55 55) de l’Ajuntament de Barcelona va rebre 130 trucades l’últim mes, quan es va posar en marxa aquest nou servei. Aquest telèfon és gratuït i funciona les 24 hores durant els 365 dies de l’any.

El 62% d’aquestes trucades han estat fetes per dones. El telèfon ha atès des de persones amb conductes o intencions suïcides, com episodis passats de temptatives, fins a familiars o amics de persones amb risc de suïcidi o de persones mortes per suïcidi.