DIVERSES OPCIONS

Brussel·les negocia comprar la possible vacuna de Johnson & Johnson

La Comissió Europea busca un acord preferent amb la farmacèutica

240720 vacunacovid 16 9 elperiodico / periodico

1
Es llegeix en minuts

La Comissió Europea (CE) ha anunciat aquest dijous que ha conclòs unes «converses exploratòries» amb la farmacèutica nord-americana Johnson & Johnson (J&J) per adquirir un mínim de 200 milions de dosis d’una potencial futura vacuna contra la Covid-19 i obrir la possibilitat de comprar-ne 200 milions addicionals.

L’objectiu d’aquestes converses, que Brussel·les manté en paral·lel també amb altres fabricants, és tancar un acord de compra anticipada que es finançaria amb l’instrument d’ajuda d’emergència europeu i permetria al club comunitari garantir-se el dret a aquestes dosis de la vacuna quan estigui preparada.

«El contracte previst amb Johnson & Johnson possibilitaria que tots els Estats membres adquireixin la vacuna i que la donessin a països amb recursos baixos o intermedis, o redirigir-la a altres països de l’Espai Econòmic Europeu», va explicar la Comissió en un comunicat.

«Anticipem que, una vegada una vacuna hagi demostrat ser segura i efectiva contra la Covid-19, la Comissió tindria un marc contractual en marxa per a una compra inicial de 200 milions de dosis [...] i podria comprar 200 milions addicionals», va afegir.

També Sanofi

Segons la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, «les vides dels nostres ciutadans i les nostres economies necessiten una vacuna segura i efectiva contra el coronavirus. Les converses d’avui ens acosten a aconseguir aquest objectiu».

Notícies relacionades

L’instrument que s’utilitzaria per finançar aquesta compra permet oferir suport en resposta a crisis excepcionals o catàstrofes a la Unió Europea (UE) que tinguin greus conseqüències humanitàries. Abans del coronavirus només s’havia activat en una ocasió: durant la crisi de refugiats el 2016.

La Comissió ja havia conclòs a finals de juliol negociacions amb la farmacèutica francesa Sanofi per firmar un acord que garanteixi a la UE l’accés a 300 milions de dosis de la vacuna contra la Covid-19 que està desenvolupant aquesta empresa. També la Universitat d’Oxford amb la farmacèutica Astra-Zeneca en té molt avançada una altra.