FÀRMAC CONTRA LA COVID-19

Espanya té reserves de remdesivir fins a l'octubre, segons Sanitat

La farmacèutica Gilead afirma que tindrà noves dosis a la tardor, malgrat les megacompres dels EUA

undefined53929683 29 june 2020  egypt  giza  packs containing vials of remdesi200629204339

undefined53929683 29 june 2020 egypt giza packs containing vials of remdesi200629204339 / Fadel Dawood dpa

2
Es llegeix en minuts
Efe

Espanya compta amb suficients existències de remdesivir per tractar pacients greus amb Covid-19 fins al pròxim mes d’octubre, moment en què la companyia que fabrica aquest fàrmac tindrà ja disponibles noves dosis del tractament, un dels pocs que han mostrat la seva efectivitat davant el coronavirus.

Així ho ha confirmat la directora de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), María Jesús Lamas, després que es conegués que els EUA, el país del món més afectat per la pandèmia de coronavirus amb més de 2,6 milions de casos confirmats i 127.000 morts, han comprat gairebé totes les existències d’aquest medicament.

La companyia Gilead –fabricant del remdesivir– ha assegurat al Ministeri de Sanitat que té a Espanya prou estoc com per cobrir les necessitats «en aquest moment i durant els pròxims mesos» fins que tinguin incrementada la seva capacitat de producció, segons ha traslladat Lamas.

Les estimacions de la companyia –ha explicat– és que hi haurà tractament disponible fins a més o menys el mes d’octubre, quan estigui llesta la nova producció del fàrmac.

Més plantes per produir 

Gilead està treballant en ampliar el nombre de plantes que fabriquen aquest medicament, que encara no ha sigut autoritzat a Espanya per comercialitzar-lo, però al qual els pacients greus accedeixen a través d’assajos clínics o via ús compassiu.

Un portaveu de Gilead ha assegurat a Efe que a Espanya tots els pacients que han necessitat remdesivir hi han tingut accés complint les condicions fixades per l’AEMPS per administrar-lo.

Fins al moment, més de 700 pacients han rebut a Espanya aquest tractament, sense comptar aquells inclosos en assajos clínics les dades dels quals no s’han donat encara a conèixer.

Lamas ha indicat que fins que l’AEMPS no autoritzi la comercialització del fàrmac –cosa que ocorrerà quan la Comissió Europea doni el vistiplau després de l’informe favorable de l’Agència Europea del Medicament– no es coneixerà exactament la quantitat de fàrmac disponible a Espanya.

Compra europea

«Fins ara i des de febrer mantenim un contacte continu amb ells per assegurar-nos el tractament via ús compassiu o assaig clínic i ens diuen que tenen prou quantitat per cobrir aquestes necessitats», assegura la directora de l’AEMPS.

Notícies relacionades

Una vegada estigui autoritzat a Espanya, Lamas descarta que Espanya dugui a terme una compra com la realitzada pels EUA. «Crec que l’aproximació ha de ser europea com fem amb la vacuna» per garantir un accés equitatiu.

Des de Gilead, han assenyalat a Efe que esperen multiplicar per 40 la producció de remdesivir en els pròxims mesos i arribar a dos milions de tractaments a finals d’aquest any.